Az egész világ pazarol: rengeteg élelmiszer megy tönkre

2017. február 23. 07:25
A világ élelmiszertermelésének mintegy 20 százaléka vész kárba amiatt, hogy az emberek a szükségesnél többet fogyasztanak. További komoly veszteségforrás, hogy az élelmiszerek jelentős része a szemétbe kerül.

A szükségleteiknél mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak az emberek, miközben a megvásárolt élelmiszerek majdnem kilenc százalékát hagyják megromlani, vagy kidobják - derítette ki az Edinburghi Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait felhasználva mutatták ki, hogy jóval több élelmiszer vész kárba a rendszerben, mint korábban feltételezték.


A világon előállított 2,1 milliárd tonna termés mintegy fele vész kárba a túlfogyasztás, a szemétbe dobás és a nem hatékony termelési folyamatok miatt. A legkevésbé hatékony folyamat a haszonállattartásból származó termékek előállítása, ami 78 százalékos, vagyis 840 millió tonna veszteséggel jár. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonna ehető állati termék, köztük hús, tej és tojás előállítására..

Csupán a rendszer e stádiuma a betakarított terményveszteség mintegy 40 százalékát jelenti - írták a kutatók, akik felhívták a figyelmet arra, hogy a növekvő kereslet az egyes élelmiszereknél, különösen a hús- és tejtermékeknél csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, és megnehezíti a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését. E kereslet kielégítése környezeti károkat okozhat az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése miatt, csökkenti a vízkészleteket és a biodiverzitás elvesztését eredményezheti.

A szakemberek szerint a folyamat megfordítható lenne, ha az emberek kevesebb állati terméket ennének, csökkentenék az élelmiszerhulladékot és nem fogyasztanának többet táplálkozási szükségleteiknél. Az élelmezési biztonságot erősítené és segítene elkerülni a környezeti károkat a globális élelmezési rendszer veszteségeinek csökkenése. 

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha fáznak a dolgozók...

2017. december 06. 07:19
A télies, hideg idő beálltával, megszaporodtak a munkavállalói panaszok a hideg ártalom miatt. Mikor minősül hidegnek egy munkahely? Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak? 

Joggal való visszaélés és hátrányos megkülönböztetés a munkajogban

2017. július 27. 10:01
A Kúria Joggyakorlat-elemző csoportja véleményt tett közzé az egyenlő bánásmód követelményével, valamint a joggal való visszaéléssel kapcsolatos igények érvényesítésével összefüggésben. Az ítélkezési gyakorlatot vizsgáló anyagokból hasznos tapasztalatok szűrhetőek le a vizsgált területekkel összefüggésben, így érdemes őket szemügyre venni. Az alábbiakban a legfontosabb megállapításokat mutatjuk be: