Életbe lép az Európai Unió olajembargójának második fázisa

2023. január 30. 13:49
Február 5-én életbe lép az Európai Unió olajembargójának második fázisa, hogy ez pontosan milyen következményekkel jár, azt Hortay Olivér ismertette Facebook-videójában.
 
Az Európát sújtó súlyos dízelhiányt az EU úgy próbálja enyhíteni, hogy másfél millió hordó üzemanyagot importál, ennek mintegy  felét Oroszországból. Egyelőre nem tudni, miként fogja pótolni az unió a kieső mennyiséget. Kína és India kerülhet szóba, de ezekből az országokból csak korlátozott kapacitás érkezhet, s az is drágábban. Mindezeken túl a kínai és indiai finomítok orosz kőolajat használnak – mondta el a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.
Életbe lép az Európai Unió olajembargójának második fázisa
Brüsszel új, februári szankciója tehát úgy sodorja veszélybe Európa energiaellátottságát, hogy az EU ugyanúgy orosz eredetű olajat fog használni, csak azt ezentúl kínai és indiai közvetítőkön keresztül, jóval drágábban vásárolja majd meg.
 
„Magyarország mentességet harcolt ki magának, sajnos azonban az embargó hatásai alól nem tudjuk teljesen kivonni magunkat. Mivel a zavartalan ellátáshoz Magyarország szomszédai is üzemanyag-behozatalra szorulnak, az importlehetőségek szűkülése és a költségek növekedése hazánkban is üzemanyagár-emelkedést eredményezhet” – magyarázta Hortay Olivér.
 
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Tavasszal fordulatot vehet a gépgyártó szektor

2023. január 09. 11:47
Az aszály a gépgyártóipart is hátrányosan érintette, amelynek első jele – főleg a Dél-Alföldön – a beruházások kitolódása volt, s ezzel párhuzamosan a beruházási kedv is kezdett csökkenni – legalábbis erről érkeztek akkor a hírek. Ez teljesen logikus folyamatnak tekinthető azzal párhuzamosan, ahogyan a bevétel is kezdett elmaradozni a szektorban. A Fliegl Abda Kft. telephelyének környezetében érdekes módon ugyanebben az időben még nem lehetett érezni az aszály negatív hatását, s nem is gondolták a szakemberek, hogy ez befolyással lehet 2023-ra, viszont most már oda is elérkezett az, ami az előbb említett Dél-alföldi térségben korábban megjelent.

Megnyílt a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK)

2023. október 20. 16:22
Változatos programokkal várják az érdeklődőkket. Az esemény partnerországa Szerbia.
 
Kézműves termelői vásárral, gyermekkoncertekkel, állatsimogatóval, gasztroudvarral és még számtalan programmal várják a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) látogatóit a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2023. október 20-22. között. Az ország legnagyobb agráreseménye igazi családi programot, tartalmas kikapcsolódást kínál, ugyanakkor az agrárszakma képviselőinek is fontos találkozóhelye.