Az étrend megváltoztatásával csökkenthető az élelmiszer-veszteség

2018. november 19. 08:04
Egy új jelentés alapján a tápláló élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető az élelmiszer-veszteség.

A táplálkozási és mezőgazdasági szakértőket tömörítő független bizottság (Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) által közösen összeállított „Tápanyag- és élelmiszer-veszteség elkerülése az élelmiszer-ellátó rendszerben: Cselekvési terv a minőségi étrend érdekében” (Preventing nutrient loss and waste across the food system: Policy actions for high-quality diets) című dokumentum rámutat, hogy a rossz minőségű étrend ma már nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent, mint a malária, a tuberkulózis vagy a kanyaró. Mindemellett az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada soha nem jut el a fogyasztó tányérjáig - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A jó minőségű és a tápláló élelmiszerekkel sokat tehetünk önmagunkért - fotó: pixabay.com

A jelentés számos, az élelmiszer-ellátó rendszer egészségre vonatkozó cselekvési javaslatot fogalmaz meg, mint például a romlandó élelmiszerekre történő nagyobb figyelem fordítása, a köz- és magánszféra infrastrukturális fejlesztése és az innováció ösztönzése.

A FAO adatai alapján alacsony jövedelemmel rendelkező országokban a veszteség főként a betakarítás, a tárolás, az előállítás és a szállítás során keletkezik, míg a magasabb jövedelemmel bíró országok esetében a kereskedelemben és a fogyasztóknál.

Ezzel együtt számos értékes összetevő is kárba vész. Jól mutatja ezt a példa, amely szerint a mezőgazdaság világviszonylatban 22 százalékkal több A-vitamint szolgáltat, azonban a veszteséget követően 11 százalékkal kevesebb áll már csak rendelkezésre.

agrotrend.hu / NAK

 

Kapcsolódó cikkek

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

2019. március 26. 08:34
Mától indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart. Az ellenőrzés-sorozat középpontjában ezúttal is a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító- és forgalmazó helyek állnak. A növényi termékeknél a szakemberek kiemelten vizsgálják majd a primőr, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a szamócát.

Jogvédelem az európai élelmiszer- és italtermékeknek

2019. november 11. 09:06
Az Európai Unió tagállamai jóváhagyták a délkelet-ázsiai országok közül elsőként Szingapúrral megkötött kétoldalú kereskedelmi megállapodást, melynek értelmében Szingapúr el fogja törölni az uniós termékekre vonatkozó valamennyi még meglévő vámot a november 21-i hatályba lépést követően.