Az étrend megváltoztatásával csökkenthető az élelmiszer-veszteség

2018. november 19. 08:04
Egy új jelentés alapján a tápláló élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető az élelmiszer-veszteség.

A táplálkozási és mezőgazdasági szakértőket tömörítő független bizottság (Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) által közösen összeállított „Tápanyag- és élelmiszer-veszteség elkerülése az élelmiszer-ellátó rendszerben: Cselekvési terv a minőségi étrend érdekében” (Preventing nutrient loss and waste across the food system: Policy actions for high-quality diets) című dokumentum rámutat, hogy a rossz minőségű étrend ma már nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent, mint a malária, a tuberkulózis vagy a kanyaró. Mindemellett az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada soha nem jut el a fogyasztó tányérjáig - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A jó minőségű és a tápláló élelmiszerekkel sokat tehetünk önmagunkért - fotó: pixabay.com

A jelentés számos, az élelmiszer-ellátó rendszer egészségre vonatkozó cselekvési javaslatot fogalmaz meg, mint például a romlandó élelmiszerekre történő nagyobb figyelem fordítása, a köz- és magánszféra infrastrukturális fejlesztése és az innováció ösztönzése.

A FAO adatai alapján alacsony jövedelemmel rendelkező országokban a veszteség főként a betakarítás, a tárolás, az előállítás és a szállítás során keletkezik, míg a magasabb jövedelemmel bíró országok esetében a kereskedelemben és a fogyasztóknál.

Ezzel együtt számos értékes összetevő is kárba vész. Jól mutatja ezt a példa, amely szerint a mezőgazdaság világviszonylatban 22 százalékkal több A-vitamint szolgáltat, azonban a veszteséget követően 11 százalékkal kevesebb áll már csak rendelkezésre.

agrotrend.hu / NAK

 

Kapcsolódó cikkek

Nyolc százalékkal drágultak az élelmiszerek

2020. július 10. 07:48
Az előző év júniusához viszonyítva az élelmiszerek 7,8 százalékkal drágultak, ezen belül a párizsi, kolbász ára 20,5 százalékkal, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 18,1, a sertéshúsé 17,0, a cukoré 14,2, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,8 százalékkal lett magasabb

Csak tiszta tejből lehet minőségi sajt

2020. július 08. 08:40
A Balaton mellett hagyományos paraszti életmód szerint él a mindig mosolygó, vidám Török Gergő, a Felsőörsi Tekergő Sajtműhely sajt­mestere. Korán kel, hogy megfejje, ellássa az állatokat, emellett sajtot készít, kezel, csomagol, majd ismét az állatokkal foglalkozik, és csak este indul haza. A sajtmestert életútjáról, állattartásról, valamint a sajtkészítés fortélyairól kérdeztük.