Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

2019. március 26. 08:34
Mától indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart. Az ellenőrzés-sorozat középpontjában ezúttal is a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító- és forgalmazó helyek állnak. A növényi termékeknél a szakemberek kiemelten vizsgálják majd a primőr, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a szamócát.

Országszerte március 25-től április 22-ig tart idén a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, a vizsgálatokat a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei végzik.

„A szezonális ellenőrzések több mint egy évtizedes múltra tekintenek már vissza hazánkban. Az akciók közös jellemzője, hogy átláthatóak: az érintett termékköröket és célterületeket egyaránt előre nyilvánosságra hozzuk, hisz az elsődleges célunk, hogy az esetleges hibákat még az ellenőrzések előtt javítsák az érintettek. A szakemberek számára sem az a fő szempont, hogy minél több bírságot szabjanak ki, hanem, hogy a megnövekedett forgalom mellett is rendezett árusító helyeken biztonságos termékeket tehessenek kosarukba a vásárlók. Tapasztalataink szerint a szezonális ellenőrzések hatása egyre jobban érvényesül. Az előállítók, forgalmazók számítanak a vizsgálatra, így nagyobb körültekintéssel járnak el.” – fogalmazott az akció kapcsán Zsigó Róbert államtitkár.

Az ellenőrzés-sorozat során a hagyományosan népszerű termékek közül többek között sonka, tojás, bor, különféle édességek, valamint szezonális zöldségek és gyümölcsök is górcső alá kerülnek. Az ezeket előállító- és forgalmazó helyeken, valamint piacokon és vásárokon is feltűnnek majd a hatósági szakemberek.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Uniós oltalmat kapott a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt

2020. április 21. 08:13
Az Európai Bizottság a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot – elsőként a magyar sajtok közül – a mai nappal bejegyezte, mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést. Az uniós oltalom iránti kérelmet a Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete nyújtotta be 2016 áprilisában az Agrárminisztériumhoz.

Készételt, élelmiszert postáznál karácsonykor? Ezeket a hibákat ne kövesd el

2020. november 27. 08:08
Jóval nagyobb csomagforgalommal kell megbirkóznia a postának az idei adventi időszakban, és feltehetően készételt, élelmiszert is többen fognak feladni 2020-ban, mint eddig. Bár sokkal többen ünnepelnek karácsonykor szűkebb körben, kihagyva idén a nagy családi ebédeket, nem kell feltétlenül lemondani a töltött káposztáról, zserbóról, halászléről - hiszen ételeket is fel lehet adni postán. A Pénzcentrum most utánajárt, milyen csomagfeladási szabályok vonatkoznak az ételküldeményekre, és hogyan érdemes becsomagolni azokat.