Az EU a minimálbér további emelését várja Magyarországtól – még idén

2024. február 07. 15:41
Az EU novembertől bevezetett új szabályának köszönhetően valószínűleg újra emelni fogják hazánkban a minimálbért.
 
Az economx gazdasági hírportál azt írja: az EU idén novemberben életbe lépő alapelvének célja, hogy a bruttó átlagkereset 60 százalékában állapítsa meg a minimálbért. A legfrissebb novemberi adatokkal számolva hazánkban a decemberben megemelt minimálbér a bruttó átlagkereset 43 százalékát teszi ki, van tehát némi elmaradás.
Az EU a minimálbér további emelését várja Magyarországtól – még idén
Hazánkban december elsejével emelték meg a garantált bérminimum és a minimálbér összegét is, az előbbit 326 000, utóbbit pedig 266 800 forintra. Az EU-szabályozásnak köszönhetően azonban várhatóan tovább kell emelni a minimálbért, s innentől az OECD-vel összhangban a minimálbér rendszeres felülvizsgálatát írja elő az unió valamennyi tagállam számára.
Az EU a minimálbér további emelését várja Magyarországtól - Agroinform.hu
A csak minimálbért keresők aránya Európa több országában meghaladja a 10 százalékot. Öt uniós államban– Dániában, Olaszországban, Ausztriában, Finnországban és Svédországban – azonban nem is létezik az államilag szabályozott minimális fizettség intézménye, illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országai közül Norvégiában, Svájcban és Izlandon sincs törvényben megállapított minimálbér.
Inflációkövető béremelés | D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.
A 2018-as adatok szerint Szlovéniában volt a legmagasabb (15,2 százalék) a legalacsonyabb fizetést keresők hányada, Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Franciaországban a munkavállalóknak legalább a tizede kapta a minimum fizetést. További tíz EU-s tagállamban – többek között Magyarországon (7,7 százalék) – 5 százalék feletti volt ez az arány.
 
Az EU kétharmadában, 14 államban a bruttó minimálbér 1000 euró alatt van, Luxemburg a csúcstartó 2571 euróval.
Jöhet az európai minimálbér, ez itthon most bruttó 250 ezer forintot  jelentene - Economx.hu
A decemberben megemelt összeggel számolva a hazánkban fizetett minimum összeg az uniós minimálbérek alsó harmadában található.
 
2023 novemberében állítólag 621 200 forint volt a hazai bruttó átlagkereset, aminek a 266800 forintos minimálbér a 43 százaléka.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Czomba: 73 ezer forinttal nőtt augusztusban az átlagbér, szeptembertől visszatérhet a reálbéremelkedés korszaka

2023. október 24. 16:03
A KSH adatai szerint augusztusban 15,2 százalékkal, azaz egy év alatt 73 ezer forinttal 555 900 forintra emelkedett a bruttó átlagkereset. „Ez azt jelenti, hogy a Gyurcsány-korszakhoz képest a munkavállalók átlagosan majd háromszor több fizetést visznek haza, mint korábban” – így kommentálta a kedden megjelent legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

MÉDOSZ HÉTVÉGE

2023. október 24. 17:04
Idén is megrendezésre kerül a MÉDOSZ-hétvége Hajdúszoboszlón!
Minden tagunkat szeretettel várjuk!