Az Európai Bizottság online konzultációt indít az élelmiszer-ellátási láncokkal kapcsolatban

2017. augusztus 17. 08:23
Az Európai Bizottság szerdán közzétett felhívásában arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat.

A bizottsági tájékoztatás szerint az élelmiszer-ellátási láncban termelt hozzáadott értékből nem megfelelően részesülnek a lánc egyes szintjei, például a kisebb és ezért kiszolgáltatottabb helyzetben lévő szereplők. Ennek oka a mezőgazdasági termelők és kisvállalkozások, valamint a gazdaságilag erősebb és nagymértékben központosítottan működő üzleti partnereik tárgyalási pozíciói közti különbségek.

 


Az Európai Bizottság össze kívánja gyűjteni a véleményeket, hogy értékelhesse az agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi szokások kezelése és szabályozása érdekében uniós szinten meghozható intézkedések szükségességét és célszerűségét. Mint írták, tekintettel arra, hogy szükség van bizonyos fokú versenyre, a konzultáció segíteni fog annak megítélésében, hogy vajon be kell-e vezetni további uniós piaci átláthatósági rendelkezéseket.

A kérdőív feltérképezi a termelői együttműködések iránti érdeklődés szintjét is, és többek között a cukor-ágazatban már bevezetett, úgynevezett értékmegosztási - vagyis az érintett piaci árak változásából fakadó piaci nyereségek és veszteségek megosztására vonatkozó - megállapodások hasznosságát - közölte az uniós bizottság.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

A munkavédelemre a mezőgazdaságban komolyan oda kell figyelni

2018. június 12. 09:25
Megkezdődött és szeptember végéig tart a mezőgazdasági tevékenységek országos munkavédelmi célvizsgálata. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a munkáltatók és a munkavállalók odafigyeléssel csökkenthetik a balesetek kockázatát.

A veszélyeztetett munkavállalók foglalkoztatói viseljék a költségeket!

2017. november 15. 10:46
2017. november 9-én ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. Az ülésen a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek kérdése, a 18 hónapos kereseti korlát eltörlése, a kiküldetési irányelv valamint a nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javítása került a testület elé. A tárgyalások folytatódnak.