Az Európai Bizottság online konzultációt indít az élelmiszer-ellátási láncokkal kapcsolatban

2017. augusztus 17. 08:23
Az Európai Bizottság szerdán közzétett felhívásában arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat.

A bizottsági tájékoztatás szerint az élelmiszer-ellátási láncban termelt hozzáadott értékből nem megfelelően részesülnek a lánc egyes szintjei, például a kisebb és ezért kiszolgáltatottabb helyzetben lévő szereplők. Ennek oka a mezőgazdasági termelők és kisvállalkozások, valamint a gazdaságilag erősebb és nagymértékben központosítottan működő üzleti partnereik tárgyalási pozíciói közti különbségek.

 


Az Európai Bizottság össze kívánja gyűjteni a véleményeket, hogy értékelhesse az agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos tisztességtelen nemzetközi kereskedelmi szokások kezelése és szabályozása érdekében uniós szinten meghozható intézkedések szükségességét és célszerűségét. Mint írták, tekintettel arra, hogy szükség van bizonyos fokú versenyre, a konzultáció segíteni fog annak megítélésében, hogy vajon be kell-e vezetni további uniós piaci átláthatósági rendelkezéseket.

A kérdőív feltérképezi a termelői együttműködések iránti érdeklődés szintjét is, és többek között a cukor-ágazatban már bevezetett, úgynevezett értékmegosztási - vagyis az érintett piaci árak változásából fakadó piaci nyereségek és veszteségek megosztására vonatkozó - megállapodások hasznosságát - közölte az uniós bizottság.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Aszalt szilva fajtabírálatot tartott a NÉBIH

2017. április 27. 07:40
18 szilvafajta aszalt mintáit ismerhették meg szakértők és aszalt szilva kedvelők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) múlt hét pénteki aszalt szilva fajtabemutatóján, Budapesten. A rendezvényt megnyitó szakmai kerekasztal beszélgetésen az ágazat képviselői osztották meg tapasztalataikat az aszalt szilva jelentőségéről, a különböző fajták aszalhatóságáról, beltartalmi értékeiről, valamint az aszalt szilva piaci lehetőségeiről, majd „laikus” aszalt szilva kedvelőkkel együtt érzékszervi bírálaton értékelték a fajtákat.

Ízelítőt kaptunk 2018 legjobb természetfotóiból, nehéz dolga lesz a zsűrinek

2018. szeptember 06. 09:20
A Londoni Természettudományi Múzeum 1984 óta minden évben meghirdeti az év természetfotósainak versenyét – a megmérettetés jogelődjét 1965-ben alapították. Az idei pályázatra megközelítőleg 45 ezer amatőr és hivatásos fotós jelentkezett, összesen 95 országból.