Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST Kezdeményezést

2018. június 20. 08:16
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 18.-i ülésén Nagy István agrárminiszter bemutatta a hosszú távú kutatási és innovációs együttműködésről szóló BIOEAST Kezdeményezés prioritásait.

Június 13.-án Bábolnán, a magyar V4-elnökség előkészítésével tíz kelet-közép-európai ország mezőgazdasági minisztere közös nyilatkozatot írt alá, mintegy ráerősítve a minisztériumaik szakértői által kidogozott közös makróregionális jövőképre. A kezdeményezés célja egy hosszú távú Kutatási és Innovációs Stratégia kidolgozása, mely iránymutatásul szolgálhat az Európai Uniós Kutatási és Innovációs Keretprogram tervezéséhez.

 

A tárcavezető a luxemburgi tanácsülésen ismertette a közös kutatási témaköröket és hangsúlyozta, hogy a 2030-ig szóló jövőképet tartalmazó dokumentum nagy előrelépés, hiszen országaink stratégiai prioritásait és közös célkitűzéseinket nevesíti. Egy olyan tematikus makroregionális egyeztetést indítottunk útjára, mely segíteni fog abban, hogy az agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaságunk sikeres és fenntartható legyen- tette hozzá.

Az Európai Bizottság a Többéves Pénzügyi Keretben – a következő 7 éves időszakra – 10 milliárd eurót javasolt agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaságban kutatásra és innovációra költeni. Ez hatalmas lehetőség az ágazatnak, viszont a legtöbb közép- és kelet-európai ország ma még egyértelműen hátrányos helyzetből indul. A tárcavezető elmondta, hogy növelni szükséges Magyarország részesedését a kutatási források felhasználásából, ugyanakkor el kell kerülni, hogy az európai biomassza alapú gazdasági stratégia eredménye az legyen, hogy Kelet-Közép-Európa alapanyag-termelési bázisként működjön a nagy biomassza feldolgozó országok iparai számára.

A BIOEAST tagországok egyetértettek abban, hogy szükségszerűen tovább kell lépniük a közös kutatási és innovációs stratégia kidolgozásában, amely hosszú távon segítheti, a KAP és egyéb politikákkal kapcsolatos döntéseik megalapozását. Ehhez a stratégiai prioritásokat nemzeti szinten is fel kell állítani, valamint szükség van olyan közös kutatási területek beazonosítására, amelyek mindannyiunknak és ez által Európának is fontosak. A nyilatkozatban nevesített kutatási témák: a hozamok fenntartható növelése; az agrár-ökológiai, a precíziós gazdálkodással és öntözéssel kapcsolatos kutatási igények; az állat- és növény-egészségüggyel kapcsolatos tematikák. Mindezekhez szükség van az adat- és modellezési képességek fejlesztésére.

A Európai Bizottság jelezte, hogy a BIOEAST Kezdeményezést kiemelt figyelemmel követik, nagyon időszerű és kiemelt fontosságú tekintettel arra, hogy jelentős szerepe lehet a Bizottság kutatási és innovációs prioritásainak beazonosításában.

(Agrárminisztérium)

Kapcsolódó cikkek

Rendkívüli felmondás elérhetetlen dolgozónak

2017. március 20. 10:52
Beteg volt, majd munkáltatója nem érte el a dolgozót. Megszüntethető-e munkaviszonya rendkívüli felmondással? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Megjelentek a magyar nyelvű EIP-AGRI kiadványok

2016. március 11. 08:15
Az Európai Bizottság által az EIP-AGRI, valamint a Horizont 2020 működésével kapcsolatban publikált kiadványok már magyar nyelven is elérhetőek az EIP Service Point oldalán. Ezen kiadványok közérthető módon nyújtanak tájékoztatást az EIP Hálózatán keresztül elérhető jó gyakorlatokról, innovatív megoldásokról és a lehetséges finanszírozási forrásokról.