Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST Kezdeményezést

2018. június 20. 08:16
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 18.-i ülésén Nagy István agrárminiszter bemutatta a hosszú távú kutatási és innovációs együttműködésről szóló BIOEAST Kezdeményezés prioritásait.

Június 13.-án Bábolnán, a magyar V4-elnökség előkészítésével tíz kelet-közép-európai ország mezőgazdasági minisztere közös nyilatkozatot írt alá, mintegy ráerősítve a minisztériumaik szakértői által kidogozott közös makróregionális jövőképre. A kezdeményezés célja egy hosszú távú Kutatási és Innovációs Stratégia kidolgozása, mely iránymutatásul szolgálhat az Európai Uniós Kutatási és Innovációs Keretprogram tervezéséhez.

 

A tárcavezető a luxemburgi tanácsülésen ismertette a közös kutatási témaköröket és hangsúlyozta, hogy a 2030-ig szóló jövőképet tartalmazó dokumentum nagy előrelépés, hiszen országaink stratégiai prioritásait és közös célkitűzéseinket nevesíti. Egy olyan tematikus makroregionális egyeztetést indítottunk útjára, mely segíteni fog abban, hogy az agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaságunk sikeres és fenntartható legyen- tette hozzá.

Az Európai Bizottság a Többéves Pénzügyi Keretben – a következő 7 éves időszakra – 10 milliárd eurót javasolt agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaságban kutatásra és innovációra költeni. Ez hatalmas lehetőség az ágazatnak, viszont a legtöbb közép- és kelet-európai ország ma még egyértelműen hátrányos helyzetből indul. A tárcavezető elmondta, hogy növelni szükséges Magyarország részesedését a kutatási források felhasználásából, ugyanakkor el kell kerülni, hogy az európai biomassza alapú gazdasági stratégia eredménye az legyen, hogy Kelet-Közép-Európa alapanyag-termelési bázisként működjön a nagy biomassza feldolgozó országok iparai számára.

A BIOEAST tagországok egyetértettek abban, hogy szükségszerűen tovább kell lépniük a közös kutatási és innovációs stratégia kidolgozásában, amely hosszú távon segítheti, a KAP és egyéb politikákkal kapcsolatos döntéseik megalapozását. Ehhez a stratégiai prioritásokat nemzeti szinten is fel kell állítani, valamint szükség van olyan közös kutatási területek beazonosítására, amelyek mindannyiunknak és ez által Európának is fontosak. A nyilatkozatban nevesített kutatási témák: a hozamok fenntartható növelése; az agrár-ökológiai, a precíziós gazdálkodással és öntözéssel kapcsolatos kutatási igények; az állat- és növény-egészségüggyel kapcsolatos tematikák. Mindezekhez szükség van az adat- és modellezési képességek fejlesztésére.

A Európai Bizottság jelezte, hogy a BIOEAST Kezdeményezést kiemelt figyelemmel követik, nagyon időszerű és kiemelt fontosságú tekintettel arra, hogy jelentős szerepe lehet a Bizottság kutatási és innovációs prioritásainak beazonosításában.

(Agrárminisztérium)

Kapcsolódó cikkek

Nem csak a gazdáknak jár a támogatás a fagykárra

2016. július 25. 08:09
 
Mostantól a jégkárt szenvedett gazdák után már a fagykár sújtotta agrárvállalkozások is részesülhetnek teljes támogatásban az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében.

Egészségügyi alkalmatlanság miatt kirúghatnak táppénz alatt?

2018. március 20. 08:41
Az üzemorvosi vizsgálaton nem alkalmas minősítést kaptam, az adott munkakörben nem tudnak foglalkoztatni. Viszont cégen belül semmilyen más helyet nem tudnak felajánlani. A munkáltató azt javasolta menjek táppénzre vissza. Attól tartok,hogy felmondanak ez idő alatt és nem kapnék végkielégítést. 20 éve dolgozom a cégnél. Ön szerint mit tegyek? Menjek táppénzre vagy állásidőn töltsem az addigi napokat, amíg nem döntenek mi legyen velem?