Az Európai Bizottság támogatásáról biztosította az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST Kezdeményezést

2018. június 20. 08:16
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 18.-i ülésén Nagy István agrárminiszter bemutatta a hosszú távú kutatási és innovációs együttműködésről szóló BIOEAST Kezdeményezés prioritásait.

Június 13.-án Bábolnán, a magyar V4-elnökség előkészítésével tíz kelet-közép-európai ország mezőgazdasági minisztere közös nyilatkozatot írt alá, mintegy ráerősítve a minisztériumaik szakértői által kidogozott közös makróregionális jövőképre. A kezdeményezés célja egy hosszú távú Kutatási és Innovációs Stratégia kidolgozása, mely iránymutatásul szolgálhat az Európai Uniós Kutatási és Innovációs Keretprogram tervezéséhez.

 

A tárcavezető a luxemburgi tanácsülésen ismertette a közös kutatási témaköröket és hangsúlyozta, hogy a 2030-ig szóló jövőképet tartalmazó dokumentum nagy előrelépés, hiszen országaink stratégiai prioritásait és közös célkitűzéseinket nevesíti. Egy olyan tematikus makroregionális egyeztetést indítottunk útjára, mely segíteni fog abban, hogy az agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaságunk sikeres és fenntartható legyen- tette hozzá.

Az Európai Bizottság a Többéves Pénzügyi Keretben – a következő 7 éves időszakra – 10 milliárd eurót javasolt agrár-élelmiszer és biomassza alapú gazdaságban kutatásra és innovációra költeni. Ez hatalmas lehetőség az ágazatnak, viszont a legtöbb közép- és kelet-európai ország ma még egyértelműen hátrányos helyzetből indul. A tárcavezető elmondta, hogy növelni szükséges Magyarország részesedését a kutatási források felhasználásából, ugyanakkor el kell kerülni, hogy az európai biomassza alapú gazdasági stratégia eredménye az legyen, hogy Kelet-Közép-Európa alapanyag-termelési bázisként működjön a nagy biomassza feldolgozó országok iparai számára.

A BIOEAST tagországok egyetértettek abban, hogy szükségszerűen tovább kell lépniük a közös kutatási és innovációs stratégia kidolgozásában, amely hosszú távon segítheti, a KAP és egyéb politikákkal kapcsolatos döntéseik megalapozását. Ehhez a stratégiai prioritásokat nemzeti szinten is fel kell állítani, valamint szükség van olyan közös kutatási területek beazonosítására, amelyek mindannyiunknak és ez által Európának is fontosak. A nyilatkozatban nevesített kutatási témák: a hozamok fenntartható növelése; az agrár-ökológiai, a precíziós gazdálkodással és öntözéssel kapcsolatos kutatási igények; az állat- és növény-egészségüggyel kapcsolatos tematikák. Mindezekhez szükség van az adat- és modellezési képességek fejlesztésére.

A Európai Bizottság jelezte, hogy a BIOEAST Kezdeményezést kiemelt figyelemmel követik, nagyon időszerű és kiemelt fontosságú tekintettel arra, hogy jelentős szerepe lehet a Bizottság kutatási és innovációs prioritásainak beazonosításában.

(Agrárminisztérium)

Kapcsolódó cikkek

Nők 40-nel mentem nyugdíjba, miért nem kapok emelést?

2017. december 11. 09:12
2017 augusztusától vagyok nyugdíjas. Nők 40 éves nyugdíjjal, 47 év után mentem nyugállományba. Miért nem kapok emelést és nyugdíjprémiumot időarányosan? Az Erzsébet utalvány sem jár?

Így lehet felmondani nyugdíj előtt álló, védett korú munkavállalónak

2018. április 16. 10:24
Védett korú, határozatlan idejű szerződéses munkavállaló munkaviszonya? Milyen kizáró okok vannak? Csak súlyos, gondatlan károkozás esetén lehet neki felmondani? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.