Az Európai Parlament megszavazta állásfoglalását a Termőföldtől az Asztalig stratégiáról

2021. október 26. 08:13
Az Európai Parlament (EP) október 19-én fogadta el a Termőföldtől az Asztalig stratégiáról szóló jelentését, zöld utat adva ezzel a stratégiában foglalt célkitűzések eléréshez szükséges jogszabályalkotási munka megkezdéséhez. A szavazást követően az európai élelmiszerlánc szereplőit képviselő főbb szerveztek egy közös nyilatkozatban reagáltak az elfogadott állásfoglalásra és a stratégiát érintő hiányosságokra.
Az Európai Parlament megszavazta állásfoglalását a Termőföldtől az Asztalig stratégiáról

2021. október 18-19-én Strasbourgban tartotta az Európai Parlament azt a plenáris ülését, amelynek napirendjén a Termőföldtől az Asztalig (F2F) stratégiáról szóló közös mezőgazdasági (COMAGRI) és környezetvédelmi (COMENVI) szakbizottsági jelentés szerepelt. Az említett állásfoglalás 452 igen, 170 nem szavazattal és 76 tartózkodással végül elfogadásra került, ezzel megkezdődhet az agrár-élelmiszeripart érintő célkitűzések eléréséhez szükséges jogszabályok megalkotása. A stratégiára vonatkozó ajánlások között szerepel például az élelmiszerek kötelező uniós frontoldali tápértékjelölése és a túlzott hús, az erősen feldolgozott, valamint a magas só-, cukor- és zsírtartalmú ételek fogyasztására irányuló intézkedések is. Az EP a növényvédő szerek használatának csökkentését illetően jogi kötőerővel rendelkező célértékeket szeretne foganatosítani, amelyeket a tagállamok a nemzeti KAP stratégiai terveik végrehajtásával érnének el. Az állatjóléti előírásokat tovább szigorítaná és fokozatosan vetne véget a ketreces tartásnak az Európai Unióban, a nem uniós állati eredetű termékek behozatalát pedig az uniós előírások betartásához kötnék. Emellett javasolják egy harmonizált állatjóléti védjegy létrehozását is. Az EP képviselők kitértek még a EU-Mercosur megállapodásra is, és megerősítették, hogy jelen formájában továbbra sem támogatják annak ratifikációját, mivel az egyezmény nem biztosítja a biológiai sokféleség védelmét és nem nyújt garanciákat a mezőgazdasági előírásokat illetően. A plenáris ülésen egyúttal több frakció jelezte elégedetlenségét a F2F stratégia lehetséges hatásairól szóló Közös Kutatóközpont (JRC) által készített tanulmányának késői nyilvánosságra hozatala, valamint a Bizottság által ígért kumulatív hatástanulmány hiánya miatt.

Ezt követően a főbb európai agrár-élelmiszeripari szervezetek egy közös nyilatkozatban fejezték ki véleményüket a Termőföldtől az Asztalig stratégiát érintő EP állásfoglalás elfogadása okán. Az élelmiszerlánc szereplői nem vitatják a stratégia fő célját, miszerint szükséges átállni egy fenntarthatóbb európai élelmiszerrendszerre, de a stratégia továbbra sem enged tisztánlátást a jövőt érintő lehetséges hatások tekintetében. Az aláírók továbbra is konkrét javaslatokat várnak a Bizottságtól, különös tekintettel a szén-dioxid kibocsátásáthelyezésére, az európai élelmiszerrendszer stratégiai autonómiájára és a fogyasztói árakra. Mindemellett üdvözölték az EP azon kérését, hogy a Bizottság ígéretének megfelelően készítse el a kapcsolódó kumulatív hatástanulmányt, amelyhez az általuk nemrég publikált áttekintés egy megfelelő alapot jelent.

A közös nyilatkozatot az alábbi szervezetek adták ki: Agriculture and Progress – European Platform for Sustainable Agricultural Production; Agri-Food Chain Coalition – European agri-food chain joint initiative; AnimalHealthEurope – European Animal Medicines Industry; AVEC – European Association of Poultry Processors and Poultry Trade; CEFS – European Association of Sugar Manufacturers; CEJA – European Council of Young Farmers; CEMA – European Agricultural Machinery Industry; CEPM – European Confederation of Maize Production; CEVI – European Confederation of Independent Winegrowers; CIBE – International Confederation of European Beet Growers; Clitravi – Liaison Centre for the Meat Processing Industry in the European Union; COCERAL – European association of trade in cereals, oilseeds, pulses, olive oil, oils and fats, animal feed and agrosupply; Copa-Cogeca – European Farmers and Agri-Cooperatives; CropLife Europe – Europe’s Crop Protection Industry; EBB – European Biodiesel Board; EDA – European Dairy Association; EFFAB – European Forum of Farm Animal Breeders; ELO – European Landowners’ Organization; European Livestock Voice – European Platform of the Livestock Food Chain (with the support of Carni Sostenibili); Euro Foie Gras – European Federation of Foie Gras; Euroseeds – European Seed Sector; ePURE – European Renewable Ethanol Industry; Fediol – European Vegetable Oil and Protein-Meal Industry Association; FEFAC – European Feed Manufacturers’ Federation; Fertilizers Europe – European Fertilizer Producers; IBC – International Butchers’ Confederation; UECBV – European Livestock and Meat Trades Union.

 

(Horváth Dóra/NAK)

Kapcsolódó cikkek

Már kétmilliárdra lehet pályázni a Tanyafejlesztési programban

2021. szeptember 20. 09:28
Az idei évben soha nem látott érdeklődés mutatkozott a Tanyafejlesztési Program iránt, amelynek forrásait éppen ezért az agrártárca csaknem kétmilliárd forintra emelte – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Szimbolikus temetéssel tiltakozott a Greenpeace

2015. november 25. 11:09
Szimbolikus temetéssel tiltakozott a Greenpeace az állami földek eladása ellen. Arra szólították fel a kormányt, hogy állítsák le a földterületek értékesítését. A szervezet szerint az árverésekkel bebetonozzák a szerintük tisztességtelen bérleti szerződéseket. További részletek a videóban.