Az integrált tudásátadás a a magyar agrárium sikerének alapja

2021. január 11. 09:23
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a hazai mezőgazdaság és vidék megújulásának záloga – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a felsőoktatási intézmény kuratóriumának bemutatkozó online sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.
Az integrált tudásátadás a a magyar agrárium sikerének alapja

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar agrárium és az élelmiszeripar fellendüléséhez jól képzett, használható gyakorlati tudás birtokában lévő fiatal szakemberekre van szükség. Éppen ezért Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kulcsszerepet tölt be az agrárgazdaságban létfontosságú generációváltás folyamatában. Hozzátette: a 21. század agrármérnökeinek a mezőgazdasági, az informatikai, a műszaki és az élettani kihívásokra is megfelelő választ kell adniuk. A cél, hogy olyan egyetem jöjjön létre, ami vonzóvá teszi a felsőoktatást és minél több fiatal válassza majd ezt a pályát, ami nem csupán egy szakma, hanem egy életforma is egyben.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István arról is beszélt, hogy az integráció eredményeként létrejövő új intézmény: szakmailag meghatározó, költséghatékony, és hosszútávú sikert kell hogy biztosítson. Ez az átalakítás nemcsak elősegíti a párhuzamos kompetenciák megszüntetését, hanem lehetőséget is ad az oktatás és a kutatás területeinek magas szintű összehangolására. Ennek köszönhetően a közös munka eredményeként valóban versenyképes, a piaci igényeknek megfelelő eredmények születhetnek a jövőben. A modellváltás fontos mérföldkő az egyetem életében, ami rugalmasabban alakíthatja képzéseit a munkaerőpiaci elvárásokhoz, valamint sokszínűbben működhet együtt a nemzetközi és hazai partnerekkel egyaránt – emlékeztetett a tárcavezető. Kifejtette: az új intézmény célja, hogy a ma jelentkező kihívásokra megtaláljuk válaszokat, mert tudás nélkül elveszítjük a versenyt a 21. században. Létünk alapja, hogy a magyar vidék gazdasága és társadalma is képes legyen a megújulásra, ez pedig fiatalok nélkül elképzelhetetlen – hangsúlyozta a miniszter.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A jövő élelmiszertermelése öntözés nélkül elképzelhetetlen

2019. augusztus 12. 08:04
A klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszertermelésre, ami klímatudatos gazdálkodást tesz szükségessé – hangsúlyozta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese pénteken Hajdúböszörményben, a VIII. Hajdúsági Expo, Európai Traktorhúzó Verseny és Fieszta megnyitója után tartott agrárfórumon.

Milyen lesz a KAP?

2019. május 22. 07:33
A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.