Balhé az Országházban: így próbálja akadályozni az ellenzék a munkaidőkeret növelését

2018. december 11. 07:25
Obstrukcióval próbálta megakadályozni az ellenzék, hogy szerdán szavazzon a ház a "rabszolgatörvény" néven elhíresült törvénymódosításról.

A három fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf, Kósa Lajos és Bányai  Gábor által benyújtott, hivatalos nevén a munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat két területen jelentősen változtatna a munka törvénykönyve (Mt.) hatályos előírásain. Egyrészt a munkaidőkeret maximális tartamát a jelenleg hatályos 12 hónapról 36 hónapra, míg a rendkívüli munkaidő felső határát – teljes napi munkaidő esetén – naptári évenként 400 órára növelnék a jelenlegi 250 óráról.

"Az ilyen mértékű túlmunkavégzés a munkavállalók kizsigerelését eredményezné, veszélyeztetné az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét, ellentétes lenne az általános magatartási követelményekkel, mely helyzetet a 36 hónap elteltével történő elszámolás csak súlyosbítana" – fogalmazta meg az aggályokat nemrégiben az Adózóna.hu-n megjelent cikkében dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk.

Ellenzéki képviselők összesen 2925 módosító indítványt nyújtottak be a parlament ma kezdődött ülésének napirendjéhez, s egyebek között levetették volna a napirendről a "rabszolgatörvényt". Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője a megmozdulást azzal indokolta, hogy tanulják meg a fideszes képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell. Az ellenzéki képviselők azt szerették volna elérni, hogy az indítványokról egyesével kelljen szavaznia az Országgyűlésnek.

Tervükben megakadályozta őket Kövér László házelnök, illetve a parlament Igazságügyi bizottsága, amely úgy döntött, egyszerre szavaznak az összes módosítóról. A bizottság kormánypárti többsége szerint az MSZP, a Párbeszéd és DK benyújtott módosítási javaslatai sem önmagukban, sem együttesen nem alkalmasak arra, hogy támogatásuk esetén meghatározzák az ülés napirendjén szereplő napirendi pontok tárgyalási sorrendjét – tudósít az MTI.

Az eseti állásfoglalás idézi az Alkotmánybíróság obstrukcióról szóló megállapításait és az országgyűlési törvény rendelkezéseit is, miszerint a házelnök jogosult arra, hogy a plenáris ülés szavazásainak előkészítése körében gondoskodjon arról, hogy a parlament alkotmányos funkcióit hatékonyan teljesíteni tudja.

Ezért a testület azt javasolta, hogy a kérdéses 2925 javaslatról az Országgyűlés egyetlen döntéssel határozzon. Az ülésen az MSZP és a DK képviselői is elfogadhatatlannak és törvénytelennek nevezték a döntést.

Tóth Bertalannak, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének lehetőséget adott Kövér László, hogy elmondhassa ügyrendi javaslatát, amelyet úgy indított, hogy "egészen elképesztő, ami itt zajlik, hiszen a napirend alatt lehet ügyrendi javaslatot tenni". Rámutatott: az igazságügyi bizottság irománya több szempontból hibás. Eleve nem az MSZP-DK-Párbeszéd frakció frakció, hanem az MSZP elnökeként, frakcióvezetőjeként írta alá a beadványokat, ehhez csatlakoztak a két másik párt képviselői. Másrészt nem 2800, hanem 2925 indítványt nyújtottak be, tehát legalább arról a 125 indítványról szavazni kellett volna, amely kimaradt az összeszámlálásból. Ráadásul nemcsak sorrendcserét kértek, hanem  (a munkaidőkeret növelésére vonatkozó törvényjavaslat napirendről történő levételét is. Kijelentette: a parlamentnek szavaznia kellett volna az összes indítványról, hogy a kormánypárti képviselők megtanulják, mit jelent 150 órával többet dolgozni. Indítványozta, hogy gépi szavazással ismételjék meg a szavazást, és mind a 2925 javaslatról külön-külön döntsön a parlament.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék hazugsággal hergeli az embereket, ami "kutyakomédia, hisztériakeltés".

Kövér László az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta: "az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, az fáradjon oda"...

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint Kövér László súlyos és többszörös elfogultságot tanúsított az ülés levezetésében, ezért kezdeményezte, hogy új levezető elnök vegye át a helyét. Kövér László erre azt reagálta, hogy felhívná a képviselő figyelmét arra, hogy az ülésvezetés bírálatától köteles tartózkodni minden képviselő. Közölte: "e tekintetben nem nyitok vitát".

Az Országgyűlés elnöke gépi szavazást rendelt el, és végül 23 igen és 116 nem szavazattal elvetették a képviselők az ellenzéki módosító-csomagot. Ezt követően az ellenzék oldaláról hangos sípszó és bekiabálások zavarták meg az ülést.

A napirendet végül 117 igen és 10 nem szavazattal elfogadták, a sípolás és a bekiabálások ezalatt is folyamatosak voltak. Az országgyűlési őrség felsorakozott az ülésterem körül. Ez ellen több ellenzéki képviselő is tiltakozott, azzal érvelve, hogy jelenlétük félelemkeltő – számol be a hvg.hu.

Kövér László házelnök egy képviselőt, Varga Lászlót kizárt az ülésről. Bangóné Borbély Ildikó, Szabó Sándor, Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Varju László képviselők esetében pedig szakciókat javasol.

A botrányos ülésről készült videót ITT nézheti meg

https://hvg.hu/itthon/20181210_Igy_tort_ki_a_botrany_a_Parlamentben__video?s=hk

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy lépéssel közelebb a megállapodáshoz: ennyi lesz a minimálbér?

2021. január 15. 10:09
A Munkástanácsok Országos Szövetsége nyitott arra, hogy megállapodás szülessen a munkáltatókkal a minimálbérek négyszázalékos emeléséről.

A gazdasági növekedést és a versenyképességet erősítik az agrárgazdasági képzések

2020. október 30. 09:20
Ünnepélyes keretek között adták át az 1500. lóápoló és gondozó bizonyítványt Szilvásváradon. A képzést az Északi Agrárszakképzési Centrum bonyolította le az agrárgazdasági képzések és tréningek elnevezésű projekt részeként. A program – összhangban a kormány célkitűzésével – az egész életen át tartó tanulást ösztönzi – jelentette ki az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.