Bedolgozói és munkaviszony egyszerre

2019. július 15. 08:34
A jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban, teljesítménybérben dolgozót foglalkoztathatjuk-e munkaviszonyban is és bedolgozói munkaviszonyban is ugyanazon tevékenység végzésére? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A munkavállaló munkaviszonyban heti 3 napot (3x8 óra) végezne munkát a cég telephelyén, heti 2 napon (2x8 órában) pedig az otthonában végezne munkát ugyanannak a munkáltatónak. A kétféle munkaviszony együttes alkalmazására van-e lehetőség? Ha igen, a szabadság, betegszabadság, fizetett ünnep tekintetében hogyan kell eljárni? Munkaszerződést külön kell-e írni a kétféle foglalkoztatási formára? – sorolta kérdéseit olvasónk.

Alapvetően nincs kizáró oka annak, hogy egy munkáltatóval két munkaviszony álljon fenn – szögezte le válasza elején szakértőnk. Jogi szempontból különállónak kell tekinteni a párhuzamosan, azonos felek között fennálló jogviszonyokat, jelen esetben azonban fokozottan felmerülhet a joggal való visszaélés kérdése. Mivel a két munkakör azonos, és a feladatok egy munkakör keretei között is elláthatóak lennének, ügyelni kell arra, hogy ne a „főálláson” belüli munkaidő meghosszabbításáról legyen szó. Ha ugyanis csak a munkaidőre és a pihenőidőre vonatkozó szabályok kijátszása érdekében létesül a párhuzamos munkaviszony, a létrejött szerződés semmis. Szakértőnk ugyanakkor nem látja akadályát a leírt megoldásnak, azonban javasolja, a munkáltató készüljön fel arra, hogy esetleges ellenőrzés esetén megfelelő indokot tudjon megjelölni.

A kétféle foglalkoztatási jogviszonyra két külön munkaszerződést kell kötni.

A párhuzamosan fennálló jogviszonyokból eredő jogok és kötelezettségek jogviszonyonként külön-külön bírálandók el, így a munkavállalót a szabadság, a betegszabadság, a különféle pótszabadságok a végkielégítés minden munkaviszonyában megilleti, ha azok jogosultsági feltételei az egyes jogviszonyaiban külön-külön is fennállnak. A munkaidő mértékére vonatkozó korlátok szempontjából sem számíthatók egybe a különböző jogviszonyok.

 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Hosszú hétvégék és ledolgozós szombatok 2019-ben

2019. január 09. 08:22
Idén is lesznek hosszú hétvégék, bár kevesebb, mint 2018-ban volt. Mindössze 3 szombati munkanap várható, a karácsony rekordhosszúságú, hatnapos lesz - írja az alon.hu

Negyven felett heti 25 óra lenne az ideális munkaidő

2019. április 29. 09:46
Visszaüthet, ha a vállalatok munkavállalóik termelékenységének növelését erőltetik, mivel ez hátrányosan befolyásolhatja a foglalkoztatottak képességeinek kibontakozását, olvasható a newsnow.tasr.sk hírportálon, melyet a novekedes.hu ismertetett.