Befutottak a hétfői Volán-sztrájk számai, közben a SZAKSZ zsarolásról beszél

2024. január 30. 12:25
A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) január 28-29-ére szervezett munkabeszüntetésének második napján a hétfőre munkavégzésre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka, míg a teljes munkavállalói létszámnak 21 százaléka vett részt a sztrájkban - közölte a Volánbusz Zrt. A szakszervezet szerint a részvétel elérte a 75-80 százalékot.
Befutottak a hétfői Volán-sztrájk számai, közben a SZAKSZ zsarolásról beszél
A közleményben hangsúlyozták: a MÁV-VOLÁN-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások már kedden folytatódnak.
 
Az adatok vármegyénként jelentős különbségeket mutatnak. Van, ahol az autóbusz-vezetői állománynak csak 7 százaléka, míg a hétfői munkavégzésre vezényelt autóbusz-vezetők 12 százaléka vélte úgy, hogy a folyamatban lévő tárgyalásoknál célravezetőbb a munkabeszüntetés. Az egyéb fizikai, illetve a szellemi munkavállalóknak a 6 százaléka vett részt a sztrájkban országosan - írta a közlekedési társaság.
 
A MÁV-VOLÁN-csoport és a Volánbusz vezetése továbbra is elkötelezett abban, hogy a lehető leghamarabb megkösse a 2024-re vonatkozó bérmegállapodást a munkavállalókkal - hangsúlyozták a közleményben.
 
A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) Facebook-oldalán megjelentek szerint hétfőn az autóbuszvezetők mellett a karbantartók is részt vettek a munkabeszüntetésben.
 
A munkavállalói szervezet azt jelezte, hogy a sztrájk támogatottsága elérheti a 75-80 százalékot a munkavállalók körében.
Somogyban volt az adataik szerint a legnagyobb részvétel, de a többi vármegye is a decemberben megtartott munkabeszüntetés végeredményéhez képest 20 százaléknál magasabb sztrájkrészvételt ért el.
 
Dobi István, a szakszervezet vezetője a Facebookon azt is közölte, hogy a keddi bértárgyaláson információi szerint azzal fogják szembesíteni, hogy ha nem írja alá a három éves bérmegállapodást, akkor a Volánbusznál nem lesz végrehajtva a bérfejlesztés. Ezt zsarolásnak tartja, nem kíván ilyen időtartamú egyezséget aláírni.
 
A SZAKSZ a tavaly december 10-11-i munkabeszüntetés után idén január 28-29-ére hirdetett újabb sztrájkot a 2024-re szóló bértárgyalások felgyorsítása érdekében.
 
Az Építési és Közlekedési Minisztérium január 17-i tájékoztatása szerint Lázár János miniszter egy 3 éves időszakra szóló bérfejlesztési ajánlatot tett a MÁV-Volán-csoport munkavállalóinak. Az ajánlat szerint a bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal - az éves bértárgyalások függvényében akár ennél is nagyobb mértékben - növekedne, míg a bérfejlesztési időszak első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére, ez átlagosan 16,8 százalékos béremelést jelent.
 
A SZAKSZ a bértárgyalás legutóbbi, január 23-i fordulóját eredménytelennek ítélte. Az érdekképviselet a korábbi 25 százalékos, vagy fejenként havi 112 500 forintos keresetfejlesztési igényét havi 90 000 forintra módosította, amit a bértárgyalás során nem tudott a munkáltatóval elfogadtatni.
 
forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Jó hírt közöltek: ősztől megkezdődhet a napelemes felfüggesztés fokozatos megszüntetése

2023. április 04. 14:19
A betáplálási korlátozás kivezetése a cél.
 
A háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás akár részleges feloldására elsőként a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal. Az ideiglenes intézkedés ütemezett kivezetése a kormányrendeletben rögzített menetrend szerint így előreláthatóan októbertől indulhat meg.
 
A későbbiekben háromhavonta ismétlődő felülvizsgálat célja, hogy egyre több, tavaly november óta telepített kiserőmű számára nyíljon meg a lehetőség a hálózati betáplálásra - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel pénteken.
 

Csalással verik át a MÁV és a Volán utasait, legyen résen!

2024. január 19. 14:20
Érdemes vigyázni, ne adja meg személyes- és banki adatait!
 
A MÁV-VOLÁN-csoport is tudomást szerzett arról, hogy újabban adathalász csalók hirdetnek utazási kedvezményeket a MÁV-VOLÁN-csoport nevében.