Belelátni a másik gyakorlatába, kívülről ránézni magunkra – ezt is adja a mentorkapcsolat

2021. október 15. 09:36
Egy jó mentorkapcsolatban működik a kémia. Ráadásul mentor és mentorált kölcsönösen ad egymásnak a folyamat során, sőt gyakorlati tanácsokat, saját tapasztalatokat is megoszthatnak, ami lehetőséget ad az iparágak közötti kommunikációra is. Orbán Anita, a Vodafone vezérigazgató-helyettese és Makai Melinda, a Shell globális marketingmenedzsere alkot július óta párost a HBLF Nemzetközi X Mentor Programjában. Meséltek a HR Portalnak tapasztalataikról.
Belelátni a másik gyakorlatába, kívülről ránézni magunkra – ezt is adja a mentorkapcsolat

 

 

Makai Melinda már 13 éve dolgozik a Shellnél, így igazán nem lehet pályakezdőnek nevezni. A cégen belül több év külföldi tapasztalatot is összegyűjtött, de nemrég visszaköltözött Magyarországra. Úgy véli a mentorálás karrierszakasztól függetlenül jó tanulási lehetőséget jelent. Azért is akart élni a mentorprogram adta eséllyel, mert jó alkalomnak látta arra, hogy betekintsen egy másik ismert, multinacionális, globális márka működésébe a mentoron keresztül. Élő példákon át látni, hogy egy vezető hogyan működik egy másik vállalati kultúrában. 

Például tanácsot kérni a vezető-beosztotti kapcsolatok témájában, hogy a mentor hogyan reagálna egy adott helyzetben, mit tenne. A témák, amiket érintettek, például a más csoportokkal való együttműködés, a prioritások kezelése, vezetői kapcsolatok. Melinda szerint ezeken a gyakorlati tapasztalatokon, konkrét beszélgetéseken keresztül lehet a legjobban fejlődni. Úgy érzi, akkor a leghatékonyabb egy-egy találkozás, ha jó kérdésekkel készül, hozza a témákat, amikre Orbán Anita kézzelfogható, gyakorlati példákkal javasol megoldást. 

Makai Melinda-

Makai Melinda, Shell

A mentor felelőssége

Orbán Anita a mentorálást mentorként olyan lehetőségnek tekinti, melynek során megismerhet új embereket, az őket foglalkoztató dilemmákkal, kérdésekkel. Ugyanakkor komoly felelősség is, kívülről beleszólni egy-egy felvetett helyzetbe. Így ő leginkább azt szokta elmondani, hogy ő hogyan csinálja a napi gyakorlatban. Ezt a mentee aztán lefordítja magának, a saját helyzetére. Anita úgy érzi, hogy Melindával sok szempontból rezonálnak egymásra, így hasonló személyiségük miatt is működik a kémia. Ugyanakkor lehet, hogy másnak éppen az jön be, ha egy tőle alapvetően különböző személyiségű mentorral-mentorálttal hozza össze az élet. 

A Vodafone vezérigazgató-helyettese már évek óta mentorál, nagyon különböző életkorú közegben: középiskolásoktól kezdve, a fiatal pályakezdőkön át, a tapasztalt szakemberekig. Mint mondta a fiataloknak többnyire általánosabb karriertanácsokra van szükségük, illetve élmény számukra, hogy a mentoron keresztül bejuthatnak egy olyan környezetbe, ahova egyébként nem kerülnének be. 

A páros mindkét tagja szerint szükség van az egy évre ahhoz, hogy egy mentorkapcsolat kiforrjon, és ne csak egy-két általános alkalomra kerüljön sor. Hiszen a folyamat elején meg kell ismerniük egymást, ki kell, hogy alakuljon a bizalom, aztán lehet a mélyebb dilemmákról, célokról, tervekről beszélni. Sok program ennél rövidebb időt hagy a munkára, így például Melinda számára döntő érv volt a bekapcsolódáskor, hogy egy teljes évet kapnak az együttműködésre. 

Mindkét fél tanul

A Nemzetközi X Mentor Program kifejezetten női vezetőképzésként, támogató céllal működik, így nem csoda, hogy felvetődik témaként a női vezetői lét, ennek felelőssége, és a munka-magánélet összehangolásának kérdése is. Ugyanakkor ez csak egy pluszt jelent, nem ez határozza meg a beszélgetéseket, mondták. 

Korábbi interjúnkban a program gazdája, Istenesné Solti Andrea, a HBLF elnöke elmondta, hogy ugyanakkor vannak, akik kifejezetten a női példaképek miatt választják ezt a lehetőséget. Sok mentorált eleve női mentort keres, mert fontos számukra, hogy női példaképekkel találkozzanak. 

Orbán Anita

Orbán Anita, Vodafone

Mentor és mentorált egyetértett abban, hogy fontos, hogy ez az egy év együtt kellemes és hasznosan eltöltött idő legyen, de legfőképp releváns, ahol olyat kérdezett, olyat tanult a két fél, amire másként nem lett volna lehetőség, és ez a gyakorlatba is átültethető. Orbán Anita szerint probléma, hogy silókban élünk, a mentoring pedig segít egy kicsit kívülről is ránézni magunkra, megérteni, összehasonlítani más szemszögből az élményeket. A más szervezeti kultúrájú, más iparági nézőpont a kapcsolódások mellett a kitekintést is segíti. Segít a sémákból kilépni.

Makai Melinda úgy érzi, hogy bár cégen belül mentorált már korábban, ez után a saját élmény után szívesen részt venne maga is hasonló programban, külső mentorként. Vagyis az a fontos cél is teljesül, hogy a mentoring hatása megsokszorozódik, hiszen a mentoráltból a következő generáció mentora lehet. 

https://www.hrportal.hu/hr/belelatni_a_masik_gyakorlataba__kivulrol_ranezni_magunkra_____ezt_is_adja_a_mentorkapcsolat-20211013.html

Kapcsolódó cikkek

A munkáltatók gazdasági érdekei előrébb valók, mint a dolgozók egészsége - derül ki a Pénzügyminisztérium jelentéséből

2019. november 06. 14:59
Tavaly közel 24 ezer munkahelyi baleset történt Magyarországon, ami négyezerrel több, mint 2014-ben. Megjelent a Varga Mihály pénzügyminiszter által jóváhagyott jelentés a nemzetgazdaság 2018. évi munkavédelmi helyzetéről, amelyből kiderül, hogy hiába hirdetett harcot a kormány a munkahelyi balesetek megelőzése érdekében, mindeddig sok eredménye nem látszik ennek.

Így változnak Magyarországon a munkakörülmények

2021. június 21. 10:29
A tipikus irodista: fiatal, felsőfokú végzettségű, budapesti és férfi