Belvízkárok kezelése az agrárkár-enyhítési rendszerben

2016. március 08. 08:07
A szokatlanul enyhe telet követő hosszan tartó esőzések következtében ismét a belvíz okozhat jelentős károkat a mezőgazdaságban. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárásának hatására a talaj telítetté vált, illetve belvízzel borított területek alakultak ki, amelyek elsősorban az őszi vetésű növényeket károsíthatják. Az érintett termelők az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenthetik be esetleges belvízkáraikat a vonatkozó szabályok alapján.
 

Az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárásának hatására főként Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakultak ki belvízzel elöntött mezőgazdasági területek. A bekövetkezett belvízkárok agrárkár-enyhítési rendszerben történő érvényesítése, és a későbbi kárenyhítő juttatásra történő jogosultság érdekében a kárt szenvedett gazdálkodóknak elsődleges feladata a belvízkárok határidőben történő bejelentése.

A kárbejelentés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján elérhető elektronikus kárbejelentő felületen tehető meg a káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül. Belvíz szempontjából a káresemény bekövetkezése az az időpont, amikor az adott területen termesztett növénykultúrán első alkalommal észlelhetővé válik a várhatóan 30%-ot meghaladó belvíz miatti károsodás.

A károsult termelők a kárbejelentő felületet a www.mvh.gov.hu honlapon az Elektronikus ügyintézés menüpont alatt, majd az ügyfélkapus bejelentkezést követően érhetik el a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elnevezésű alkalmazáson keresztül. Az elektronikus úton történő kárbejelentéshez szükség esetén a NAK falugazdászai nyújtanak segítséget.

Az agrárkár-enyhítési rendszer részletesebb támogatási feltételei és a további termelői teendők a Kapcsolódó anyagok között találhatók.

(FM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Zsír, olaj, margarin, vaj: mikor mivel érdemes sütni?

2017. június 26. 08:58
Mi a különbség a zsír, az olaj, a margarin és a vaj között? Hogyan viselkednek hő hatására? Valóban tartósítják az ételt? Miért kell rendszeresen cserélni a sütőolajat? A felhasználásnál több szempontot érdemes figyelembe venni.

A borászatok 101 milliárd forintot elérő termelési értéke az élelmiszeripar 3,2%-ának felel meg

2016. december 01. 09:15
A borászatok termelési értéke 101 milliárd forint, amely a teljes élelmiszeripari termelés 3,2%-ának felel meg – mutatott rá a Czerván György Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Tonai Pincészetben megtartott szakmai rendezvényen.