Bérajánlást várnak a kormánytól a szakszervezetek

2017. január 11. 07:59
A vasút, az energiaszektor és a közszférában folytatott helyi bértárgyalásokat jelentősen megkönnyítene az egységes vagy ágazatokra lebontott kormány által kiadott bérajánlás. Ezért ezt várják a kormánytól a szakszervezetek - közölte az MTI.

A köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó általános bérajánlást várnak a szakszervezetek a kormánytól. A vasút, az energiaszektor és a közszférában folytatott helyi bértárgyalásokat jelentősen megkönnyítene az egységes vagy ágazatokra lebontott kormány által kiadott bérajánlás - mondta Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek (Liga) elnöke sajtótájékoztatóján. 

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a szakszervezeti konföderációk előtt álló idei feladatok közé sorolta a sztrájk jog, a munka törvénykönyve és a korkedvezményes nyugdíj ügyének a rendezését a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretein belül. 

Felidézte, hogy tavaly a VKF munkatervében már megállapodtak arról, hogy ezekről is tárgyalnak majd, ez azonban elmaradt. Ezért az egyeztetések mielőbbi folytatása érdekében még a napokban levélben fordul majd Cseresnyés Péterhez, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárához - fűzte hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint a robotizáció és a digitalizáció munkaerőpiacra gyakorolt hatásaival is érdemes lenne foglalkozniuk a szakszervezeteknek az idén. 

Kordás László szólt arról is, hogy véleménye szerint jövőbeni szociális katasztrófához vezethet, ha a nyugdíjak emelése csak 1-2 százalékos szinten marad, miközben a reálbérek növekedése továbbra is 6-7 százalék között mozog. Úgy vélte, a kialakult helyzetre megoldást jelentene a MASZSZ által javasolt 80 ezer forintos alapnyugdíj bevezetése. Hozzátette, hogy erről társadalmi vitát kell folytatni. 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Ismét gyerekeknek szánt pohárból mértek melamin kioldódást

2018. augusztus 08. 09:15
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült arról, hogy gyerekeknek szánt, kínai „bambusz” pohárból mért melamin kioldódást a szlovén hatóság július közepén. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak.

Kiemelt támogatás a 2017. évi fagy- és jégesőkárosultaknak

2017. augusztus 15. 12:54
A Földművelésügyi Minisztérium 100%-os kamat-, kezességi díj és költségtámogatás nyújtásával segíti azokat a jégeső vagy fagykárt szenvedett, ültetvényes gazdálkodást folytató termelőket, akik az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Konstrukció, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 vagy az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében vesznek fel hitelt.