Béremelés: az adócsökkentés segíthet, de tárgyalni kell

2020. október 05. 07:51
A munkaadók november végére, december elejére tolnák ki a bértárgyalások megkezdését, a szakszervezetek azonban minél hamarabb megkezdenék az egyeztetéseket. Az InfoRádió interjút készített a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége és a LIGA Szakszervezetek elnökével.
Béremelés: az adócsökkentés segíthet, de tárgyalni kell

 

Korábban is volt már egy-két komplikált év, amikor nehezítő körülmények között tárgyaltak, de a 2020-as lesz messze a legkritikusabb, hiszen hatalmas a bizonytalanság a gazdaságban, és egyelőre megjósolhatatlan, hogy miként hat a járvány további terjedése a folyamatokra, az üzleti szférára – mondta az InfoRádiónak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc, aki szerint elenyészően kevés kapaszkodójuk van a következő évi bértárgyalásokhoz. Hozzátette, amikor az elmúlt évhez képest – világviszonylatban is – komoly visszaesés tapasztalható, nagyon nehéz béremelésről beszélni.

Ennek megfelelően, úgy látja, az a jó, ha minél később kezdődnek el az egyeztetések, hiszen annál közelebb kerülnek a következő évhez, ismerve már azt, hogy az őszi hónapok mit hoznak a gazdaságban. De hogy mi várható kimenetként a bértárgyalások során, azt nem merné jelenleg megjósolni.

Az MGYOSZ alelnöke emlékeztetett, ugyan a 2008-2009-es pénzügyi válság is nagyon nehéz időszak volt, de össze sem hasonítható a mostani helyzettel. Tekintve, hogy különféle gazdasági válságokat már sokszor megélt a világ, így sejthető volt annak kifutása, legfeljebb az üteme volt kérdéses. Ilyen szempontból a mostani, számunkra ismeretlen járványhelyzet éppen a kiszámíthatatlansága miatt okozza a legnagyobb problémát – vélekedett.

A bértárgyalás megkezdésének időpontjával kapcsolatban úgy fogalmazott, miután a jövő évi minimálbérről van szó, mindenképpen jónak tartaná azt, ha még idén, esetleg január első napjaiban megállapodás születne, de legkésőbb január közepéig, hogy ez ne okozzon fennakadást a február eleji kifizetéskor. Reálisan úgy látja, november végén, december elején ülhetnek tárgyalóasztalhoz, és egy hónap alatt meg tudnak állapodni.

 

Szja-csökkentés: igen is, meg nem is

Rolek Ferenc a szakszervezeti oldalról támogatást élvező, az ÁSZ-elnök által előirányzott szja-csökkentést a munkaadók számára is előnyösnek tartaná, miután számukra az nem jelentene plusz terhet, hiszen az állami költségvetés fizetné. Azonban megjegyezte, „más kárára sem könnyű megállapodni”, és nyilvánvalóan az állami költségvetésnek is vannak szempontjai. Ráadásul, ha kevesebb az adóbevétel, csökkenhetnek a kiadások, és kulcsterületek járhatnak rosszabbul, amikor a pandiémia egyébként is többletköltségeket generál – emlékeztetett.

Ugyanakkor nem zárná ki az említett, régóta napirenden lévő adócsökkentés lehetőségét, megvizsgálva annak minden aspektusát, hogy aztán a három fél egyenrangúan tudjon tárgyalni ebben az ügyben. Rolek Ferenc úgy gondolja, a kormányzati szerepvállalásnak nagy hangsúlyt kell majd kapnia az idei bértárgyalásokban.

 

Liga: az szja-csökkentés is segíthet

A LIGA Szakszervezetek álláspontja továbbra is az, hogy szeretnék már októberben látni a rendelkezésre álló gazdasági adatokat ágazati és alágazati bontásban. Ezeket októberben értékelni, elemezni szokták, majd a munkavállalói oldal kialakítja az álláspontját, esetenként pedig kétoldalú egyeztetéseket folytat a munkaadói oldallal - mondta Mészáros Melinda elnök. Hozzátette: novemberben, decemberben lehet érdemben a kialakított közös álláspontokról egyeztetni.

Arról is beszélt, hogy az szja csökkentése részben kiválthatja a bérek emelését is. Ha a kormányzat komolyan gondolja ezt, akkor az komoly segítséget jelenthet elsősorban a mikro- és a kisvállalkozások számára, ahol nagy számban foglalkoztatnak minimálbéren és garantált bérminimumon dolgozókat. Helyi és ágazati szinteken a bértárgyalásokat el kell kezdeni ettől függetlenül - vélekedett.

Mészáros Melinda jelezte, hogy tudni kell, komoly-e a szándék az szja csökkentésére. Korábban a munkavállalói oldal tett már erre javaslatot, és most úgy látja, hogy mivel a munkaerőpiaci járulék csökkentésére vagy eltörlésére nincs lehetőség, így az szja csökkentése az egyik lehetséges változata a bérfejlesztésnek. A sajtóban megjelent 2-3 százalékpontos lehetséges szja-csökkentés mellett további béremelésre is szükség lenne - tette hozzá.

A teljes interjú meghallgatható itt.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Őstermelők és a minimálbér: mikor, mivel kell számolni?

2021. február 10. 09:17
Átalányadózók esetében a bevétel 10 százaléka minősül jövedelemnek

Hogyan adózik a természetbeni juttatás? – válaszolt a NAV

2021. június 28. 12:49
A különféle juttatások adózásáról kérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Amint a válaszokból kiderül, még az sem mindegy, hogy saját munkatársainknak adott saját termékünket milyen áron számoljuk el: lehet adómentes és adóköteles is.