Gencsi Zoltán: Debreceni erdőskönyv

2021. május 25. 09:48
Ezúttal a szakmájánál maradt a szerző és megjelent Gencsi Zoltán új könyve, a Debreceni erdőskönyv. erdőmérnöki pontossággal, Gazdagon illusztrált és olvasmányos formában mutatja be hazánk első természetvédelmi területeként is ismert Debreceni Nagyerdőt, valamint a környező erdőségek múltját és jelenét.
Gencsi Zoltán: Debreceni erdőskönyv

Számos korabeli forrást idézve és helytörténeti érdekességet megemlítve igazi erdész szakmai időutazás a könyv oldalainak lapozgatása.

Nyírerdő Zrt. gondozásában megjelent könyvet, a cég Debreceni Erdészetének kertjében a pünkösd előtti pénteken dr. Szalacsi Árpád mutatta be, majd Papp József helytörténész méltatta. A könyv-bemutatón a Zöld Kör munkatársai is megjelentek - a felvételen a szerző, Molnár Antal egyesületi elnök számára dedikálja az impozáns albumot, amelyben az egyesületvezető néhány felvétele is megcsodálható.

 

A Debreceni Erdőskönyv olvasói számos érdekességet tudhatnak meg a Debreceni Nagyerdőről, amelynek északkeleti részén 31 hektárt védetté nyilvánítottak 1939. október 10-én. Ezt a területet a debreceni-, majd a magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be. A könyvet lapozva a városhoz egykor szorosan kötődő környékbeli területekről, az Erdőspusztákról, az Ohati- és a Gúthi erdőről is számtalan információval gazdagodik az érdeklődő.

 

Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója méltatja a könyvet. (Fotó: Koronkai Ákos)

 

NYÍRERDŐ Zrt. munkatársai mindennapi munkájuk mellett fontosnak tartják, hogy a gondjukra bízott értékeket minél több emberrel megismertessék. Ennek a szemléletnek részeként az erdőgazdaság az elmúlt években kiadta

- a Bereg egyik legszebb részét, a Bockerek-erdőt bemutató erdészettörténeti monográfiát,

- a Nyírség szívében fekvő Baktai-erdőt feltérképező könyvet, és

- a szabolcsi megyeszékhely ékeként számon tartott Sóstói-erdőt megismertető kötetet.

Ezekhez csatlakozik most a Debreceni Erdőskönyv.

 

Fotó: Koronkai Ákos

Forrás: Nyírerdő Zrt., Gencsi Zoltán, Zöld Kör / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

A nap kérdése: kell-e szakképzettség a betöltendő munkakörhöz?

2022. április 13. 08:52
Lehet-e alkalmazni kőműves munkakörben egy hegesztő végzettséggel rendelkező munkavállalót, akinek nagy gyakorlata van az ingatlanépítésben? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Ellopják a brazil esőerdőket

2021. március 16. 08:48
A brazil esőerdők egy részét illegálisan árusítják a Facebookon, hívta fel a figyelmet a BBC. Az eladásra kínált területek között természetvédelmi területek és indián törzsek földjei is szerepelnek. A facebookon található hirdetések némelyike ezer focipályányi esőerdőt kínál.