Bezárták Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságát

2024. május 16. 17:41
Vízbeszivárgás miatt meghatározatlan időre bezárták a parajdi sóbányát, hogy ne veszélyeztessék a látogatók biztonságát, írja az MTI.
Bezárták Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságát
A népszerű székelyföldi turisztikai létesítmény szerdán Facebook-oldalán közölte, hogy műszaki problémák miatt meghatározatlan időre bezár. A sóbányát a pünkösdi időszakban turisták ezrei keresik fel útban a csíksomlyói búcsúba menet vagy jövet.
Vízbeszivárgás miatt átmenetileg zárva a Parajdi Sóbánya - Turizmus.com
A Székelyhon.ro szerdán arról számolt be, hogy a bejegyzésben említett műszaki problémát az okozza, hogy a sóbányába április 18. óta befolyik a Korond-patak vize, amely a sós medertalajt kimosva tört utat magának. A bánya turisztikai részlegének a bezárását biztonsági okokból rendelte el az Országos Sóipari Társaság (Salrom), és a kitermelési részlegen sem zajlanak munkálatok – írta a székelyföldi hírportál.
 
A Maros Vízügyi Igazgatóság is megerősítette, hogy a sóbányába április 18. óta jut be a Korond-patak vize, aminek a szakemberek úgy próbálják elejét venni, hogy a kritikus szakaszon a patak vizét három vezetékbe terelték. Közölték: ellenőrzés alatt tartják a helyzetet és meghozzák a szükséges intézkedéseket, hogy megállítsák a víz behatolását, ami komoly gondokat okozhat a tárnákban.
Ideiglenesen bezárták a parajdi sóbányát
A vízügyi igazgatóság szerdán a fejleményeket ismertetve közösségi oldalán azt írta, hogy három, 127 méter hosszú vezetékkel “hidalják át” a kritikus szakaszt. Arról is beszámoltak, hogy egy szivattyút is a helyszínre szállítottak, melynek használatára a bánya, valamint a vízügy parajdi és gyergyószentmiklósi alkalmazottait is betanították. Emellett a patak vízszintjét is folyamatosan ellenőrzik.
 
A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. Előző évben a nyári idényben szembesültek hasonló problémával, melynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.
Parajd, Sóbánya » KirándulásTippek
A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségügyi panaszra is javallott.
 
forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Izgalmas programokkal ünnepli születésnapját a 75 éves Gyermekvasút

2023. július 25. 14:42
A forgalom elindulásának 75. évfordulóját ünnepli július 31-én a Gyermekvasút, melyre a nyári vakáció alatt munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként lehet felszállni.
A nyári vakáció idején mindennap közlekedik a budapesti Gyermekvasút. Még a legmelegebb napokon is érdemes egy kisvasutazással egybekötött kirándulást tervezni a budai hegyekbe, hiszen a népszerűbb turistacélpontok mindegyike a vasútvonal közelében található, és a vonatút során, a nyitott kilátókocsikban az erdő közelsége mindig páratlan élményt nyújt – írja közleményében a MÁV.

Mutatjuk a legszebb fotókat a 2023. augusztus 20-i tűzijátékról

2023. augusztus 24. 17:51
A Szent István-napi ünnepségek fő látványossága volt a hagyományos ünnepi tűzijáték. 34.000 pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón volt látható az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján!