Biztosított az ország élelmiszer-ellátása

2020. április 22. 07:55
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerellátó-lánc szereplőivel - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában.

Kép letöltése
 
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

Az elmúlt időszak intézkedéseit összefoglalva elmondta: a koronavírus-járvány kezdetén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján létrehozták a koronavírus aloldalt, ahol számos tájékoztató anyag, hatósági útmutató található. A Nébih "támogató szemlékkel segíti a vállalkozásokat", ellenőreik "alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak" - mondta.

Ismertette: húsvét előtt egyszerre 64 véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak ellenőrök, vagyis valamennyi Magyarországon működő élelmiszeráruház-láncot ellenőrizték. A szemléken alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú betartására, a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruk védelmére, valamint a berendezések tisztán tartására és fertőtlenítésére. Az "áruházláncok jól vizsgáztak, nemcsak elegendő élelmiszer áll rendelkezésre, de azok beszerzése során is biztonságban tudhatjuk magunkat" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy az ellenőrzés adatai megtalálhatók a Nébih honlapján.

Elmondta: a vizsgálat szerint a bevásárlókocsikat, -kosarakat szinte minden áruházláncnál napi rendszerességgel mossák, ezek fogantyúit pedig általában műszakonként vagy annál is gyakrabban fertőtlenítik. Az üzletek 73 százaléka nem gondoskodott a bejáratnál készfertőtlenítőről vagy kesztyűről, de az üzletek vásárlóterében mindenhol rendelkezésre álltak a "higiénikus vásárláshoz szükséges egyszer vagy többször használatos eszközök". A boltok kétharmadában naponta többször fertőtlenítik a hűtők, tárolók fogantyúit, az áruszalagokat és a bankkártya-terminálokat.

Kép letöltése
 
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

Zsigó Róbert arról is tájékoztatott, hogy a közétkeztetésben is ellenőriztek, az elmúlt időszakban 230 helyen jártak a Nébih ellenőrei. A problémák között említette, hogy a dolgozók nem mindig fordítottak kellő figyelmet a személyi higiéniára és az egyéni ételhordók tisztaságára. Ugyanakkor szinte mindenhol alaposan hőkezelt, így biztonságos élelmiszereket tartanak az étlapon.

Szólt arról is: megteremtették annak lehetőségét, hogy a szeszfőzdék és a szeszesital-gyártó üzemek átállhassanak fertőtlenítőszer-gyártásra. Az érdeklődő vállalkozások a Nébihnél jelentkezhetnek. Zsigó Róbert közölte: a Nébih oldalán a vásárlók is számos tájékoztatót találhatnak, a napokban készült el a legújabb, letölthető tájékoztató a vásárlási és konyhai higiéniáról. Az államtitkár megemlítette továbbá, hogy a Nébih honlapján létrehoztak egy termelőkereső felületet, ahol a helyi termelők regisztrálhatnak, és így könnyen megtalálhatják őket potenciális vásárlóik.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Étolaj, csirkemell, hamburger: eszméletlen a drágulás, mi folyik a magyar boltokban?!

2021. szeptember 09. 11:24
A legfrissebb statisztikák szerint a napraforgó étolaj ára brutálisan kilőtt Magyarországon, de ugyanígy a hamburgert vagy a csirkemellfilét sem kímélte a gigadrágulás éves szinten. És akkor arról még nem is esett szó, hogy az egyik legkedveltebb mediterrán gyümölcs átlagára egyetlen hónap alatt majd 17 százalékkal emelkedett.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

2021. január 18. 09:28
Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.