Biztosított az ország élelmiszer-ellátása

2020. április 22. 07:55
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerellátó-lánc szereplőivel - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában.

Kép letöltése
 
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

Az elmúlt időszak intézkedéseit összefoglalva elmondta: a koronavírus-járvány kezdetén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján létrehozták a koronavírus aloldalt, ahol számos tájékoztató anyag, hatósági útmutató található. A Nébih "támogató szemlékkel segíti a vállalkozásokat", ellenőreik "alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsokat adnak" - mondta.

Ismertette: húsvét előtt egyszerre 64 véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak ellenőrök, vagyis valamennyi Magyarországon működő élelmiszeráruház-láncot ellenőrizték. A szemléken alapvetően három területre fókuszáltak: a személyi higiénia szigorú betartására, a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruk védelmére, valamint a berendezések tisztán tartására és fertőtlenítésére. Az "áruházláncok jól vizsgáztak, nemcsak elegendő élelmiszer áll rendelkezésre, de azok beszerzése során is biztonságban tudhatjuk magunkat" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy az ellenőrzés adatai megtalálhatók a Nébih honlapján.

Elmondta: a vizsgálat szerint a bevásárlókocsikat, -kosarakat szinte minden áruházláncnál napi rendszerességgel mossák, ezek fogantyúit pedig általában műszakonként vagy annál is gyakrabban fertőtlenítik. Az üzletek 73 százaléka nem gondoskodott a bejáratnál készfertőtlenítőről vagy kesztyűről, de az üzletek vásárlóterében mindenhol rendelkezésre álltak a "higiénikus vásárláshoz szükséges egyszer vagy többször használatos eszközök". A boltok kétharmadában naponta többször fertőtlenítik a hűtők, tárolók fogantyúit, az áruszalagokat és a bankkártya-terminálokat.

Kép letöltése
 
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

 

Zsigó Róbert arról is tájékoztatott, hogy a közétkeztetésben is ellenőriztek, az elmúlt időszakban 230 helyen jártak a Nébih ellenőrei. A problémák között említette, hogy a dolgozók nem mindig fordítottak kellő figyelmet a személyi higiéniára és az egyéni ételhordók tisztaságára. Ugyanakkor szinte mindenhol alaposan hőkezelt, így biztonságos élelmiszereket tartanak az étlapon.

Szólt arról is: megteremtették annak lehetőségét, hogy a szeszfőzdék és a szeszesital-gyártó üzemek átállhassanak fertőtlenítőszer-gyártásra. Az érdeklődő vállalkozások a Nébihnél jelentkezhetnek. Zsigó Róbert közölte: a Nébih oldalán a vásárlók is számos tájékoztatót találhatnak, a napokban készült el a legújabb, letölthető tájékoztató a vásárlási és konyhai higiéniáról. Az államtitkár megemlítette továbbá, hogy a Nébih honlapján létrehoztak egy termelőkereső felületet, ahol a helyi termelők regisztrálhatnak, és így könnyen megtalálhatják őket potenciális vásárlóik.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Tönkreteheti a magyar tejágazatot a Penny Market tisztességtelen lépése

2019. március 26. 14:27
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Penny Market Kft. nem hajlandó érdemi egyeztetésre a szakmai szervezetekkel.

Ez fogja bedönteni a magyar gasztroforradalmat: nem mehet így tovább?

2020. február 28. 09:31
Igazi gasztroforradalom zajlik az utóbbi években Magyarországon, ma már nem csak a fővárosban, hanem az ország szinte minden szegletében lehet részünk kitűnő ízekben és színvonalas kiszolgálásban. Az ínyencek hálásak: a hazai vendéglátóhelyek 2019-ben együttesen összesen 1500 milliárd forint árbevételt értek el, a forgalom volumene tehát egy év alatt 6,9%-kal nőtt . A szakképzett munkaerő hiánya azonban továbbra is fenyegetésként vetül a szektorra, miközben a képzőhelyek a piaci szereplőkkel karöltve mindent megtesznek azért, hogy tapasztalt és magasan kvalifikált szakembereket indítsanak el a pályán.