Boldog nőnapot kívánunk!

2024. március 08. 13:55
Boldog nőnapot kívánunk minden hölgynek! Eláruljuk, mi is a nemzetközi nőnap története.
 
Ma van a nemzetközi nőnap, amikor a hölgyeket ünnepeljük. Ilyenkor a hölgyek virágot, csokoládét, kedves szavakat kapnak elismerésképpen azért, amiért olyan sok szerepben helyt állnak az életben. Senki sem várja el, hogy mindezért virágot kapjon, de bizony nagyon jól tud esni, ha néha észreveszik, hogy a dolgok bizony nem maguktól működnek, és jelképesen, egy szál virággal mondanak köszönetet a hölgyeknek a hétköznapokért.
Boldog nőnapot kívánunk!
Szerencsére a tavasz amúgy is tele van szebbnél-szebb virágokkal, így könnyű lesz kifejezni a hölgyek iránti tiszteletet és szeretetet. Ne felejtsük hát el megköszönni a párunknak, édesanyánknak, leányunknak, hogy szebbé teszik a napjainkat. Ha pedig tehetjük, ne csak ma ajándékozzunk virágot a hölgyeknek. Egyrészt a kedvük is jobb lesz, és az otthonunk is sokkal élettel telibb és hangulatosabb lesz, ha friss virág van az asztalon. De vajon mi is az ünnep eredete?
 
A nőnap története
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án megünneplünk. Hazánkban 1948 óta ünnepeljük. A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.
 
Az ünnep eredetileg munkásmozgalmi eredetű. 1857-ben, New Yorkban, negyvenezer textilmunkás nő lépett ezen a napon sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésérét. Manapság ezen a napon világszerte hangot adnak a nők elleni erőszakkal szembeni tiltakozásnak.
 
1866. szeptember 3. és 8. között az határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről, mellyel olyan évezredes sztereotípiának vetettek véget, amely szerint a nők helye kizárólag otthon van. 1889. július 14-én Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét, és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben.
 
1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nőnapot, amely akkor még február utolsó vasárnapjára, február 28-ára esett. 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi nőnapot tartanak.
 
A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot. Végül a nemzetközi nőnap hivatalos dátuma az egész világon március 8-a lett.
 
A nőnap napjainkban
A nőnap azóta elvesztette munkásmozgalmi jellegét. Ezen a napon a hölgyeket virággal ajándékozzák meg, elismerve azt, hogy milyen sok helyen kell megfelelniük az életben, hiszen több szerepben is helyt kell állniuk. Sok hölgy amellett, hogy dolgozik, édesanya, feleség is egyben, és a munkája elvégzése mellett az otthon melegének megteremtéséről is gondoskodnia kell. Édes teher ez, de akkor is sok feladatot ró a hölgyekre nap mint nap.
 
Sok hölgy indul el kora reggel dolgozni, majd munka után otthon folytatja a házimunka elvégzését. Bevásárol, mos, főz, takarít, gyermeket nevel és ez bizony nem kis feladat. Mindez természetesen öröm sokunk számára, hiszen nincs is jobb, mint látni, ahogy az általunk készített ételt a szép, tiszta otthonunkban egy asztalnál ülve fogyasztják el a szeretteink.
 
Természetesen egy cseppet sem kisebbítjük a férfiak érdemeit, de ezen a napon a hölgyek számára átadott virág a férfiak figyelmességét szimbolizálja, hogy elismerik, ha valaki a munkája mellett a házimunkát is elvégzi, a gyermekeit is neveli, és szerető feleségként teremti meg az igazi otthon légkörét a családja számára.
 
Arra biztatunk minden kedves urat, hogy ne csak ezen a napon legyenek figyelmesek a hölgyekkel, hanem minden nap, és ne csupán virággal, hanem azzal is, hogy részt vesznek a hölgyekre háruló feladatok elvégzésében. Ketten sokkal hamarabb végeznek a feladatokkal, így a hangulat is sokkal jobb lesz, ráadásul jóval több idő marad az élet kellemesebb dolgaira.
 
Nagyon boldog nőnapot kívánunk minden kedves hölgy olvasónknak!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kétnapos sztrájkot jelentettek be a Ryanair brüsszeli pilótái

2023. július 07. 14:42
Július 15 és 16 között sztrájkolnak a Ryanair diszkont légitársaság pilótái, a brüsszeli Charleroi repülőtérről ezeken a napokon nem indulnak járatok - írta pénteken a RTBF közszolgálati média.
 
A munkabeszüntetés oka, hogy a menedzsment úgy döntött, a nyári, nagyobb forgalmú időszakban felülvizsgálja pilótái pihenőidejét. A hírportál szerint a cég vezetése nem reagált a pilóták ultimátumára.

Hízik a pécsi buszos balhé: pénzt követelnek

2024. március 12. 16:57
A SZAKSZ visszaállítja eredeti bérkövetelését, így az autóbuszvezetők számára a munkáltató által bevezetett 18,5 helyett 25 százalékos alapbéremelést tart elfogadhatónak.