Bor és fesztivál az erdőbényei kertekben

2023. augusztus 01. 15:50
Minden eddiginél több borászat lesz nyitva az idei Bor, mámor, Bényén augusztus 11-13. között. A szervezők irodalmi- és gyerekprogramokkal, koncertekkel, a környék legjobb gasztro kiállítóival és hegyaljai borokkal várják a vendégeket.
Bor és fesztivál az erdőbényei kertekben
Augusztus 11-13. között ismét felbolydul Erdőbénye: kiváló helyi borokkal, változatos programokkal és impozáns gasztro kiállítókkal kerül megrendezésre a Bor, mámor, Bénye fesztivál Tokaj-Hegyalja szívében. A kevesebb mint ezer lakost számláló településen négy napon keresztül összesen 16 borászat várja nyitott pinceajtókkal a kikapcsolódni vágyókat – korosztálytól függetlenül.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Az esemény közel 15 éve töretlen lelkesedéssel, ugyanazon ambíciók mellett kerül megrendezésre.
 
A cél, a természet ölelésében néhány napra kiszakítani a vendégeket a rohanó világból; amelyet minden borászat kicsit a saját stílusában, a maga arcára formálva igyekszik megtenni.
A teljesség igénye nélkül ki irodalmi előadással (Ábrahám), ki tematikus kóstolóval (SanzonTokaj), ki furmintelőadással (Préselő), ki impozáns muzeális borkóstolóval (Vayi), ki terepjárós dűlőtúrával (Bardon) vagy éppen kertmozival (Komán) színesíti a programot, de ha valaki legszívesebben csak halk zene mellett, egy pokrócra heverve szeretne belefeledkezni a semmittevésbe, szintén jó helyen jár (Jakab, Karádi-Berger). A programkavalkádon túl a rendezvény különleges báját adja, hogy a borokat közvetlenül a borász tölti a poharakba, így biztosítva páratlan lehetőséget a vendégeknek, hogy mindent megtudjanak a hegyaljai borokról, és a mögöttük álló sokszínű emberi történetekről.
 
A borok melletti finom falatokról olyan országszerte is jól csengő nevek gondoskodnak majd, mint például az encsi Anyukám Mondta (Béres), az egri Macok (Paunoch), a fővárosi KicsiZsó (Csite), a helyi Kúria Bisztró (Budaházy-Fekete Kúria) vagy éppen a tokaji Fakapu (Vinito); de számos borászat (Illés) készül házikoszttal is.
Budaházy-Fekete Kúria Borászat - Bor, mámor, Bénye
Budaházy-Fekete Kúria
 
Az ínyencségek kedvelőit specialty kávék, fagyi és sütemények (Gonda) kényeztetik.
A fényszennyezéstől mentes éjszakai égbolt alatt hagyományosan idén is különböző koncertek szórakoztatják a közönséget: fellép Hesz Ádám, a Swing a la Django, Tóth Viktor dzsesszzenész, Jumping Matt & His Combo, Petruska, a K-Moringa és még sokan mások. Vasárnap borvásár, és egy bortörténeti előadás zárja a fesztivált.
Turizmus Online - Bor, mámor… Bénye: fesztivál az erdőbényei kertekben
A népszerűségre és az erősen korlátozott szálláslehetőségekre való tekintettel ismét lehet a falu határában lévő focipályán kempingezni. A négynapos rendezvényre a belépőjegy személyenként 6 ezer forint, amelyért jár egy fesztiválpohár, és amelynek birtokában az összes, másképp nem jelzett program és koncert szabadon látogatható.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Szegeden meséli el nem mindennapi sztoriját száz különleges Mercedes

2024. április 15. 17:14
Az elmúlt 60 év mintegy 100 legendás Mercedes-Benz klasszikusát mutatja be Szegeden, április 20-21-én a Classic Car Show & Expo, amelyen igazi ritkaságok, szebbnél szebb autócsodák, híres emberek egykori autói sorakoznak fel.

Új makettekkel bővült a Guinness-rekorder dinnyési Várpark

2023. február 28. 13:29
Jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap tárt kapukkal várja a látogatóit a négyszeres Guinness-rekorder dinnyési Várpark és Skanzen.
A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb építményekkel bővítette a várpalettát: saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát. A két hektáros területen már javában készülnek a szezonra.
 
A dinnyési Várparkban a magyar történelmi építmények makett formájában kelnek életre, méretük pedig akár két és fél méteres is lehet.