Borászati infrastruktúra program valósulhat meg a Tokaji Borvidéken

2016. március 02. 19:22
Megvalósulhat a Tokaji Borvidék Borászati Közösségi Infrastruktúra Program, a kormány ugyanis támogatja azt - olvasható az erről szóló kormányhatározatban.

Eszerint: a kormány támogatja, hogy a Tokaji Borvidéken a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa - mint kedvezményezett - borászati közösségi infrastruktúra programot valósítson meg azzal a céllal, hogy a Tokaji Borvidéken lévő valamennyi borászat borkészítési technológiai hátterét közösségi alapon alakítsák ki, illetve javítsák. Ehhez pedig valamennyi tokaji borvidéki borászat egyenlő feltételekkel hozzáférhessen.

 

Emellett a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint a földművelésügyi miniszterrel együttműködésben gondoskodjon 3 milliárd forint költségvetési támogatás biztosításáról a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa számára. Ez a forrás a Tokaji Borvidék Borászati Közösségi Infrastruktúra Program befogadó- és a programhoz kapcsolódó egyéb épületek létesítéséhez; a programot kiszolgáló további infrastrukturális fejlesztések megvalósításához, valamint a közösségi infrastruktúra program lebonyolítási költségeinek fedezéséhez szolgál forrásul.

Tokaji borvidék

A cél, hogy a borászatok borkészítési technológiai hátterét közösségi alapon alakítsák ki és javítsák – fotó: elelmiszer.hu

El kell készíteni továbbá a támogatás költségvetési átcsoportosításához szükséges előterjesztést is a kormány számára. A végrehajtásért a nemzetgazdasági miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a földművelésügyi miniszterrel együttműködésben felelős. A határidő pedig azonnali – olvasható a Magyar Közlönyben.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Brüsszel kegyes lesz? - 2020 után is jöhetnek agrártámogatások

2017. május 04. 07:33
Sok magyar gazda aggódik az uniós agrártámogatások 2020 utáni elapadása miatt. Részben most megnyugodhatnak, hiszen a Copa-Cogeca a jelenlegi helyzet továbbfejlesztését kívánja, míg az Európai Bizottság a területi és strukturális kiegyenlítés folytatását szorgalmazza. Magyarország közben az olcsó pénz után sóvárog, a beruházási támogatások, és az ehhez szükséges pénzügyi források vissza nem térítendő támogatások formájában történő fenntartását hangoztatja.

Eltűnhet a tejföl a boltokból

2017. augusztus 09. 09:30
Újra vajkultusz van a világban. Mióta bebizonyították, hogy egészségesebb, mint a margarin, sokkal több fogy belőle. Már ott tartunk, hogy Európában vajhiány­ van, több mint kétszeresére drágult az ára, és vele együtt sok más tejterméké és élelmiszeré is. Magyarországon hatalmas lehetőségek vannak kihasználatlanul a vajgyártásban, már el is kezdték kiaknázni ezeket.