Borul a cafeteria: mutatjuk, milyen juttatást bukhatsz jövőre

2016. november 04. 08:17
Eltörlik az Erzsébet utalványt, és megszűnik a Szép-kártya? Hónapok óta megy a találgatás, mikét alakítja át a parlament a jelenlegi cafeteria-rendszert. Annyi biztos volt, hogy nem lehet elkerülni a változásokat az Európai Bíróság ítélete miatt. Az átalakítás lassan körvonalazódott, mára szinte teljes a kép. Összefoglaltuk, milyen béren kívüli juttatásokkal számolhatsz jövőre.

Rengeteg találgatás és fals információ keringett a magyar sajtóban, de jelenleg már lehet látni, hogyan is néz ki a jövő évi cafeteria-rendszer. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba, lássuk, pontosan mivel állunk szemben.

Kezdjük talán a legfontosabb kérdéssel: miért kell átalakítani a rendszert? Idén év elején az Európai Unió Bírósága ítéletet hirdetett, miszerint a magyar cafeteria-rendszer egyes elemei sértik az uniós jogot. Azt kifogásolták, hogy az Erzsébet utalvány és a Szép-kártya bevezetésével kiszorították az addig a hazai cafeteria-piacon jelenlévő utalványforgalmazó cégeket (pl. Sodexo). A monopolhelyzethez az vezetett, hogy sokkal kedvezményesebben adózhattak a cégek az Erzsébet utalvány és a Szép-kártya után, így nyilván emellett döntöttek a munkáltatók.

Mivel a kötelezettségszegési eljárásban Magyarország pert vesztett, így az adótörvényt át kell alakítani, és igazítani kell az uniós jogszabályokhoz. 

Így néz ki a mostani rendszer

Vegyük sorra a jelenlegi rendszer legnépszerűbb elemeit. Adómentes juttatásként adhatók kockázati biztosítások (élet, baleset, egészség) havonta a minimálbér 30 százalékáig, ami jelenleg 33 300 forint. Emellett évente 50 ezer forint adható adómentesen kulturális szolgáltatásra, 5 évente 5 millió forint lakáscélú támogatás, és sporteseményekre szóló belépő, valamint bölcsődei szolgáltatásra korlátlan a keret, bármekkora támogatást adhat a munkáltató.

Kedvezményes adózás mellett (34,51 százalékos közteherrel) havi 8 ezer forintos Erzsébet utalvány adható, és Szép-kártya. Munkahelyi étkezésre havonta 12 500 forintot adhat a munkáltató, valamint támogathatja az iskolakezdést, az iskolarendszerű képzést, a nyugdíj célú megtakarítást, és kifizetheti dolgozójának a helyi bérlet teljes árát.

A fentiek mellett normál adózással (49,98 százalékos) még számos béren kívüli juttatást adhat a munkáltató, az új rendszerben viszont elsődlegesen az adómentes és a kedvezményes adózású elemeket változtatják.

Így fog változni

A jövő évi cafeteria-rendszerben csak kettő elem lesz kedvezményes adózású, a Szép-kártya és évente legfeljebb 100 ezer forint készpénzt adhat a munkáltató a dolgozójának. A többi, korábban kedvezményes adózású elemek közterhe viszont felemelkedik 49,98 százalékra.

Bizonyos cafeteriaelemek népszerűsége csökkenhet azáltal, hogy a kedvezményes 34,51 százalékos adózás helyett felemelkedik 49,98 százalékosra a közterhe. Ilyen például az Erzsébet utalvány, az önkéntes nyugdíjpénztár, az egészségpénztár, a helyibérlet-térítés és az iskolakezdési támogatás is"

- mondta a Pénzcentrumnak Fata László cafeteria-szakértő.

Ezekkel az elemekkel bővül

Eddig csak a bölcsődei ellátást támogathatta a munkáltató adómentesen, ezt most kiterjesztik az óvodai szolgáltatás és ellátást térítésére is. Ebbe beleszámít az állami, vagy magán bölcsődei és óvodai ellátás is, valamint a kisgyermek ottani étkezése is. Ezeket adómentesen megtéríthetik a cégek munkavállalóiknak.

Szintén adómentes juttatás lesz a lakhatási támogatás, ennek mértéke az első évben a minimálbér 40 százaléka lehet, a második-negyedik évben 25 százalék, az ötödik évtől pedig 15 százalék.

A munkába járást is támogathatja a cég - függetlenül attól, hogy az alkalmazott autóval, vagy akár biciklivel megy dolgozni - az eddigi 9 forint/kilométer helyett 15 forintot adhat adómentesen a munkavállalónak. 

Új elem lesz az adómentes egészségügyi szolgáltatás is, de erről pontos részleteket még nem lehet tudni, majd csak amikor a parlament elfogadta az új adótörvényt.

Mire számíthatunk?

"Az tapasztalható, hogy a munkáltatók nem a cafeteria-rendszerük megszüntetésén gondolkodnak, hanem egy olyan rendszer összeállításán, amivel továbbra is támogatni tudják a munkavállalókat. Sok esetben magasabb lesz a közteher egy-egy juttatáson, de az ajándék utalvány például eddig sem tartozott a kedvezményes adózású elemek közé, mégis népszerű, mert nagyon széles körben fel lehet használni" - mondta Fata László.

A jövő évi adótörvény (ennek része a cafeteria-rendszer is) végszavazása november végén lesz. A csomag főbb alapelveit már most is lehet tudni, tehát a szavazás során már inkább csak finomítások, a részletek pontosabb kidolgozása várható.

penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

Róluk senki nem beszél, pedig ezt az ágazatot is padlóra küldte a koronavírus

2020. május 08. 08:05
A koronavírus-válság hatásait egyre tisztábban látjuk a kiskereskedelemben, az iparban és a turizmusban, a nemzetgazdaságban viszont több olyan ágazat is van, amely kisebb publicitást kap. Cikksorozatunk most egy ilyen ágazatra fordul rá: az adminisztratív és támogató szolgáltatások iparágára. A gyűjtőág magában foglalja a lízing- és autókölcsönző piacot, az utazásközvetítőket, a konferenciaszervezőket. Ezeknél a tevékenységeknél a gazdasági aktivitás szinte teljesen leállt, míg a szintén ide tartozó fejvadászoknál enyhébb, az épületüzemeltetésnél pedig vélhetően minimális a visszaesés. Összességében az ágazat visszaesése nagy lesz, de alacsony súlya miatt nem ránt nagyot a hazai GDP-n.

Súlyosan veszélyeztetett fajta: a kihalás szélére került a pásztorkutyák magyar őse

2021. augusztus 12. 12:18
Tizedére zsugorodott az elmúlt években a kuvaszállomány hazánkban, amin még az sem segített, hogy 2017-ben hungarikummá nyilvánították a fajtát. A polgárőr és kuvaszőr program segít a fajtamegőrzésben és a népszerűsítésben, de ha az ősi tulajdonságaival és állóképességével akarjuk megmenteni a kuvaszt, mélyebbre kell ásni, és a tenyésztésénél kell elkezdeni a változtatást.