Borzasztóan kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek a magyarok, és ez baj

2020. június 18. 12:12
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – az Európai Friss Kalandok program keretében – 2020. június 17-re, azaz a mai napra hirdette meg Zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít mindenkit, hogy minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket fogyasszon. A kezdeményezés célja egyrészt felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése érdekében, másrészt a hazai agrárium minőségi termékeinek megismertetése.

A NAK, a francia Interfel szakmaközi szervezettel közösen indított Európai Friss Kalandok edukációs kampány keretében, harmadik éve népszerűsíti a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát Magyarországon, elsősorban a gyerekek, a fiatalok és a családok körében, tudhattuk meg a kamara közleményéből. A mai Zöldség- és gyümölcsnap is ezt a célt szolgálja, előtérbe állítva a magyar gazdák friss termékeit, fogalmazott a kezdeményezésről Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A szakember az időzítéssel kapcsolatban elmondta, hogy júniusban már javában tart a hazai zöldség-gyümölcs szezon, sokféle friss termény kapható a piacokon és a boltokban, ezért is esett erre az időszakra a választás. Szükség van az ilyen kezdeményezésekre, mert bár egyre több szó esik arról, hogy mennyire egészségesek a zöldségek és a gyümölcsök, és milyen fontos a rendszeres fogyasztásuk, mégis a WHO által javasolt minimum napi 400 gramm helyett itthon csak körülbelül 260 grammot esznek az emberek, tette hozzá a NAK elnöke.

Az Európai Friss Kalandok program már gyermekkortól szeretné beépíteni a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztását a családok mindennapjaiba. Nagykövetei segítségével gyakorlati tippeket, hasznos tanácsokat ad a fiataloknak és a családoknak. A legkisebbeket a családi példákon át, játékosan, közös élményeken (például főzésen, vásárláson) keresztül igyekszik megismertetni a zöldségek és gyümölcsök „szuper erejével”.

Nagyon sokat számít, ha az egész család ugyanazt fogyasztja tudatosan, példát mutatva a kisebbeknek. Javaslom minden szülőnek, hogy egy kis történetet meséljen az adott alapanyagról, amivel felkelti a gyerkőc kíváncsiságát, ő pedig szívesebben fogja azt fogyasztani

– osztotta meg tapasztalatait Marton Adrienn, az Európai Friss Kalandok program nagykövete, ételstylist.

A program nagykövete azt is elmondta, hogy az édes és zamatos gyümölcsöknél a szülőknek nem kell cselhez folyamodniuk, de a spenóttal és a kelbimbóval már más a helyzet. Marton Adrienn azt ajánlotta a szülőknek, hogy úgy készítsék el ezeket, hogy elfeledtessék a korábbi rossz emlékeket, és néhány újító alapanyaggal varázsoljanak teljesen új ízvilágot. Egy-egy kreatív tálalás vagy kedves elnevezés máris csábítóbbá teszi a gyermeknek a korábban nem kedvelt alapanyagot.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Kalandok kampány ma mindenkit arra ösztönöz, hogy egyen több friss zöldséget, gyümölcsöt a megszokott mennyiségénél, vagy akár minden mai étkezésére válasszon zöldség- vagy gyümölcsalapú fogásokat. A NAK tervei szerint a Zöldség- és gyümölcsnap hagyományt teremthet itthon, a jövőben pedig országos mozgalommá nőheti ki magát, amelyhez éttermek, vendéglátóhelyek is csatlakozhatnak, hogy népszerűsítsék a magyar termelők zöldségeit, gyümölcseit az azokból készült fogásaikkal.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Online felmérést készít a NAK a koronavírus agrárgazdasági hatásairól

2020. március 18. 07:49
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai körében online felmérést indítunk el, amelynek célja, hogy minél pontosabb képet kapjunk a koronavírus-járvány okozta helyzet mezőgazdaságra és élelmiszeriparra gyakorolt hatásairól.

Új kutatásfejlesztési innovációs központot épít a Syngenta

2020. július 27. 08:12
A Syngenta új kutatásfejlesztési innovációs központot épít az Egyesült Államok kukoricaövezetének szívében, Maltan.