Budapesten és környékén maradnak a kijárási korlátozások, vidéken jön az enyhítés

2020. április 30. 08:09
A bejelentett változások hétfőn nulla órától lesznek hatályosak.
A védekezés első szakasza lezárult - jelentette be Orbán Viktor Facebook-oldalán a kormányülést követően. A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a védekezésben. Úgy látja, hogy a magyar egészségügy felkészült az esetleges tömeges megbetegedésekre is, és nem kell attól tartani, hogy bárki ellátás nélkül maradna. Közölte, hogy a vírus elleni védekezés új szakaszba léphet. Megfogalmazása szerint megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárnunk.
- Ez azt jelenti, hogy az idősek, és a legfertőzöttebb területeken élő honfitársaink feszes védelmét továbbra is fenn kell tartanunk

- jegyezte meg.

Mivel a fertőzések leginkább a fővárosban és a környékbeli településeken összpontosulnak, ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak. Vidéken a kijárási korlátozások helyébe új védelmi intézkedések lépnek. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, éttermek, kávázók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak, a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A másfél méteres távolság tartása, és az arc eltakarása vagy a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják, az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat. A többi részletszabályt holnap ismertetik, a hatályban lévő védelmi szabályokat kéthetente felülvizsgálják. A videó végén bejelentette, hogy péntektől a virágüzletek is nyitva tarthatnak korlátozás nélkül, hiszen anyák napjára készülünk.      A Népszava értesülései szerint a folyami teherforgalmi szabályozásoktól a nagy rendezvényekig számos előterjesztésről tárgyalt a kormány a szerdai ülésén. Lapunk úgy tudja, hogy Budapest és Pest megye viszonylatában – amely a koronavírus gócpontjának számít – főleg szigorító intézkedések kerültek a kormány elé, míg vidéken inkább a korlátozásokat enyhítő intézkedésekről tárgyaltak.
Kovács Zoltán: hétfőtől lesznek hatályosak a változások

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor miniszterelnök által a koronavírus-járvány elleni védekezésben szerdán bejelentett változások - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a köztévében. Hozzátette: az ellenőrzések továbbra is folytatódnak. A mostani hosszú hétvégén pedig a településvezetőknek még lehetőségük lesz arra, hogy akár szigorúbb intézkedéseket is bevezessenek.  A konkrét szabályokat a következő 1-2 napban közlik, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ismertet részleteket csütörtökön - tette hozzá Kovács Zoltán.

Karácsony Gergely örül

Örülök, hogy a kormány megfogadta a javaslatomat és országosan kötelezővé tette az arc eltakarását, maszk vagy sál viselését az üzletekben és a közösségi közlekedésben. És azzal is egyetértek, hogy - sajnos - még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsük a korlátozó intézkedéseket - reagált a bejelentésre Karácsony Gergely. A főpolgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy reméli, a kormány a csak számára hozzáférhető információk alapján megfontoltan döntött az ország többi részét érintő enyhítésekről. Álláspontja szerint Budapest újraindítási stratégiájának kidolgozása nem történhet a városvezetés bevonása, az információk megosztása nélkül. Karácsony Gergely kedden levélben arra kérte a kormányfőt, hogy a főváros után országosan is kezdjék meg a tömeges tesztelést a koronavírusra. Javasolta azt is, hogy a kormány az egész országban tegye kötelezővé zárt térben az arc eltakarását, maszk, sál vagy kendő viselését.

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatósági körkép

2022. január 12. 07:35
Mi a közös abban, ha azokat a statisztikákat tesszük egymás mellé, hogy pl. a magyar feldolgozócégek a hazai CO2 kibocsájtás 30%-át adják, vagy hogy a magyarországi vállalkozások több, mint felében egyetlen női vezető sincs, illetve, hogy a cégek 28%-a még az 5 éves kort sem éli meg? Bármennyire is meglepő, de a fenntarthatóság.

Lesznek bérajánlások

2017. január 30. 10:53
2017. január 27-én tartotta ülését a LIGA Tanács. A testület módosította a LIGA Szakszervezetek Alapszabályát, döntött a tulajdonában álló ingatlanokról, tájékoztatót hallgatott meg a 2016. évben végzett érdekvédelmi tevékenységről és a szervezet pénzügyeiről és gazdálkodásáról.