Cafeteria 2021: a gyors reagálás és a család lesz a kulcs

2020. december 10. 09:23
 
A munkavállalók családtagjaira is fókuszáló, új digitális cafeteriaterméket mutat be az Edenred utalványforgalmazó cég a HR Portál, „Fókuszban a megélhetési juttatások!” elnevezésű online panelbeszélgetésén, december 10-én. A cég friss felmérésének üzenete: a koronavírus-járvány megváltoztatta a munkavállalók igényét és biztonságérzetét, amire reagálni kell.
Cafeteria 2021: a gyors reagálás és a család lesz a kulcs
Üzletileg nehéz év végére érnek decemberben a vállalatok, ami a cafeteriapiacon is meglátszik. A koronavírus-járvány megjelenésével a munkaadók március végétől előbb az eseti juttatásokkal álltak le, majd májustól 25 százalékuk a rendszeres cafeteria elemeknél is behúzta a kéziféket. Ez volt az első lépés annak érdekében, hogy elkerüljék a még drasztikusabb döntéseket, a bércsökkentést és a leépítést - vázolja az utóbbi kilenc hónap trendjeit Szendrő Tamás, az Edenred utalványforgalmazó cég ügyvezetője. Júliustól aztán, az első Covid-19 hullám elvonulásával itt is jött a lazítás: újraindult a juttatások fizetése, például az eseti elemeknél az iskolakezdési támogatással. A SZÉP-kártyákra utalt összegek is növekedtek a még kedvezményesebb adózás és a duplájára emelt keretösszegnek köszönhetően. 

Problémát okozott sok helyen, hogy a tavaszi leállás alatt a munkaadók egy jelentős része nem vagy nehezen tudta papír alapú utalványait a munkavállalókhoz eljuttatni. Ezért augusztustól az Edenred arra sarkallta ezeket a cégeket, hogy álljanak át digitális megoldásra, gondolva a járvány akkor még csak valószínűsíthető második hullámára. “Ősszel több tízezer kártyát rendeltek tőlünk a munkaadók, amelyeket már használnak is” - fogalmaz Szendrő Tamás.

Ősszel aztán újabb szakasz indult. A munkaadók a korábbi évekkel ellentétben már sokkal korábban elkezdték az év végi juttatások megtervezését. Hiába a SZÉP-kártya kedvezményes adózása, decemberre már nem érdemes ide összegeket feltölteni, főként a november elején kihirdetett veszélyhelyzet következtében. Sokan inkább ajándékban, a karácsonyi vacsorához való hozzájárulásban gondolkodnak, illetve az elmaradó év végi céges parti forrását osztják szét a dolgozók között. 

Mi várható 2021-ben? Szendrő Tamás szerint a béren kívüli juttatások szerepe továbbra is megmarad, sőt azzal számol, hogy hangsúlyosabban megjelenik a HR-esek gondolkodásában. Ez ugyanis az az eszköz, ami rugalmasságot biztosít, váratlan helyzetekre gyors reagálást tesz lehetővé. 

A családtagokról is gondoskodni akar a munkavállaló


Különösen fontos megérteni a munkavállalók igényeit, várakozásait, helyzetét. Ennek jegyében az Edenred novemberben egy nagyszabású kutatást végzett, amelynek eredményeit a december 10-i online panelbeszélgetésen mutatja be részletesen. Az ügyvezető elöljáróban annyit elárult, hogy megváltozott a munkavállalók anyagi helyzete és biztonságérzete, ami a költésekben is visszatükröződik. A szállás-rekreációs összegek 67 százaléka még elköltésre vár, a vendéglátás alszámláról viszont nyáron-ősszel sokkal több fogyott. “Kutatásunk azt mutatta, hogy a munkavállalók biztonságérzetét növeli, ha családtagjaikat biztonságban tudják. 70 százalék feletti azoknak az aránya, akik a családtagokra is igénybe vehető juttatások iránt érdeklődnek.” Az Edenred az online rendezvényen mutatja be a családokra fókuszáló, digitálisan elérhető új termékkörét.


“A megváltozott helyzet új hozzáállást igényel a HR-esek részéről is. A megfontoltság mellett szükséges a rugalmasság és az új megoldásokra való nyitottság. Nem lesz elég évente egyszer egy rendszert beállítani, a gyorsan változó helyzetben folyamatos finomhangolásra lesz szükség, ajánlatos tehát nagyobb teret adni az újdonságoknak” - hívja fel a figyelmet az ügyvezető.

hrportal.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Nem lesz minimálbér-emelés?

2020. november 12. 09:24
A munkáltatók szerint nehéz minimálbér-emelésben gondolkodni a gazdasági helyzet miatt, a munkavállalók viszont amellett érvelnek, hogy az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyező mértékű növelésre van szükség.

Nem a munkavállalók bérelvonására

2020. április 28. 07:44
A 2020. április 27-én ülést tartott – videókonferencia keretében – a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. A LIGA Szakszervezetek felvetette a kényszerből fizetés nélküli szabadságon lévők szolgálati idejének problémáját, nehézkesnek ítélte a bértámogatás igénylését, és kérte, a kormányzat csökkentse a munkavállalókra nehezedő bérelvonásokat.