Váljunk erdővé – 10 millió Fa

2021. augusztus 12. 12:22
Naponta ugranak elém is különféle lapok, portálok okos cikkei. Mindegyik más szemszögből, fokozódó problémára irányítva a figyelmet ébreszt rá: vészesen fogy az időnk, amíg mi emberek érdemben befolyásolhatjuk fajunk sorsát.
Váljunk erdővé – 10 millió Fa

Megfigyeltem, nem vagyok képes több rossz hírt elviselni már. Félreteszem a fontosnak mutatkozó szöveget. Elolvasom majd – ígérem magamnak, aztán pár nap elteltével lemondok róla, törlöm.

Egyik oldalról a felelősségérzet, az aggódás kényszerít éberségre, a lélek azonban kiköveteli az enyhülést. Aztán ocsúdok megint. Homokba dugom a fejemet! Nem hagyom magamat tisztán látni, elkényelmesedtem! – így veszekszem belül.

Biztosan nem vagyok egyedül ezzel így. Aki csak egyszer is végiggondolta, hogy miféle folyamatoknak vagyunk részesei, létrehozói és elszenvedői egyaránt, nem tud a felelősségtudattól megszabadulni többé. Pszichénk újra és újra önfelmentő, önnyugtató üzemmódra vált, de a körülményeink ettől nem javulnak.

Hogyan lehet kitörni ebből a kelepcéből? Hogyan maradjunk éberek? Hogyan ép eszűek és hatékonyak?

Hogyan tudjuk látni még az erdőt is a fától?

Erdővé kell válnunk. Nekünk, embereknek. Vegyes összetételű, sokféle erdővé, ahol az egyik fajta rendszert adó emberi közösség hozzásimul a másik fajta emberek közösségéhez, s ők meg a többi másik közösség egésze adja ki a teljes halmazt: így válunk egymást támogató, a változásra rugalmasan reagáló, ahhoz idomuló emberek óriásközösségévé: erdővé.

Baj van. Baj lesz. Egyre fokozódó baj. Egészen közeli körben, szinte testközelből figyelem egy most árvíz-sújtotta németországi család vergődését a katasztrófa közepette. Most németországiak. Holnap magyarországiak lesznek. Majd már annak sem lesz sok jelentősége, hogy a globális összeomlás milyen közigazgatási egységen belül történik. Végül és alapvetően már csak úgyis az ember marad. Ha marad.

Különösen fenyegető nézni, ahogy a világ talán leggazdagabb országának különösen gazdag vidékén, ahol az állam, a pénzrendszerek, a közszolgáltatások kimagaslóan fejlett szervezetei működnek, milyen kevés tud lenni az ember, ha mondjuk elindul az ár.

Mi lesz akkor a kevésbé magas szervezettségi fokon élő társadalmakkal, mi lesz ott, ahol nincsenek ekkora felhalmozott anyagi tartalékok? Mi lesz velünk itt a Kárpát-medence alján? Ez az eset is jól példázta kicsiben és modellszerűen, hogy a klímakatasztrófa egyben társadalmi válság is. Nemcsak természetes létkereteink mozdulnak el, rendülnek meg, de azok is, amelyeket az ember alkotta magának.

10 millió Fa országos közössége arra szövetkezett, hogy fákat ültessünk. Sok fát. Minden magyarországi után egyet: tízmilliót. A folyamatok felgyorsulása azonban talán ránk ró további feladatokat és szerepeket is. Olyasféléket, amelyekben értelmezett és helyén van az a sokféle ismeret, tudás, tapasztalat, amiket mint 10 millió Fások a faültetés során elsajátítottunk, majd hozzáolvastunk, hozzátanultunk.

Ha összeadjuk sokféle tudásunkat, együtt felkészültebbek és ellenállóbbak lehetünk.
Akár a vegyes őshonos erdők.

Váljunk hát erdővé! Legyünk közösen a környezeti válság ellenszegülői!


MI A TEENDŐ? Kedves 10 millió Fások!

A faültetésre, a klímáért tett lépéseinkre rendszerint úgy tekintünk, mint amit a normális életünk mellett, ha időnk és energiánk megengedi, örömmel és jó szívvel végzünk. Afféle rendkívüli alkalom az életünkben. Sajnos közeledik az idő, amikor ez a hozzáállás óhatatlanul változni fog. Eleinte apránként, majd egyre erősebb megrázkódtatással, amit aktuálisan a világjárvány is szemléltet, rendkívüli, előzmények nélküli helyzetekben találjuk magunkat. Elfogy életünkből a “normális” és átveszi, kitölti a terét a “rendkívüli”.

Két lehetőségünk van: reménykedünk az ellenkezőjében, vagy tudatosan elébe megyünk. Mi a 10 millió Fában ez utóbbiban hiszünk. Hiszünk az összefogásban, a cselekvésben. Hiszünk magunkban, az egymásnak átadott tudásban. Hiszünk a faültetésben, mint az emberi létezésnek értelmet, a világba bekötés élményét és tapasztalatát adó szellemi cselekvésben. És hiszünk a fákban, akik nálunk is jobban tudják mit jelent élni a Földön.

Rossz hírt hozni rossz. Mindannyian látjuk mi történik ezen a nyáron is. Pusztító tüzek Görögországban, Törökországban, Kaliforniában, az Amazonas mentén és Dél-Olaszországban. Árvizek Németországban, Dél-Tirolban, kár sorolni. Változásban vagyunk.

Tanuljunk a fáktól!
Kapcsolódjunk össze mi is erősen, fogjuk meg egymás kezét.
És váljunk erdővé.

Bojár Iván András – 10 millió Fa alapító / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Erdei kálvária Petőfiszálláson

2021. március 22. 09:01
Az országban egyedülálló erdei kálvária létesítésébe fogott dr. Gácsi Zsolt erdőmérnök. A Petőfiszállás határában található nyolchektáros erdőben a Rózsafüzéres kálvária megvalósítása a napokban kezdődött el, és előreláthatólag ősztől várja majd a látogatókat.

Kritika alá vette az ellenzék a minimálbér-emelést

2021. december 03. 08:47
Szükséges elemek és csapdák