Cafeteria: Szinte mindenki veszítene a szigorításon

2018. július 12. 09:00
A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökével találkozott Tóth Bertalan. Az MSZP támogatja az érdekképviseleteket, és igyekszik megakadályozni a a munkavállalók sérelmét.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökével, Kordás Lászlóval találkozott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke – derült ki a párt közleményéből. Ismeretes, a kormány jövőre a SZÉP-kártya kivételével az összes cafeteria-elem kedvezményes adózását megszüntetné, ami több tízezer forintos jövedelemkiesést okozna a dolgozóknak. A Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös nyilatkozatban állt ki az iskolakezdési támogatás, a lakáscélú munkáltatói támogatás és a munkahelyi étkeztetés adókedvezményének fenntartása mellett. Javasolták ezen felül a diákhitel törlesztéséhez nyújtott munkáltatói, a mobilitási célú lakhatási támogatás és az öngondoskodási célú munkáltatói hozzájárulás adókedvezmények megtartását. A MASZSZ megfelelő támogatottság esetén kész tüntetéseket szervezni a kormányhivatalok elé.   Az MSZP közölte, hogy folyamatosan, több szinten is egyeztetnek a munkavállalók érdekképviseleti vezetőivel, hetek óta tiltakoznak és módosító indítványokat nyújtanak be annak érdekében, hogy megakadályozzák a munkavállalók újabb sérelmét. „Kifogásoljuk, hogy a kormány leépíti a cafeteria rendszerét, ami miatt havonta több tízezer forinttal kevesebbet kapnak majd a munkavállalók, ráadásul eközben ötmillió forintra kívánja emelni a miniszterek fizetését” – szögezték le. A párt kiemelte, hogy a jövő évi adótörvény javaslata szerint számos béren kívüli juttatás kedvezményes adózása megszűnik. „Ebbe a körbe tartozik az étkezési utalvány, a helyi bérletek támogatása, az iskolakezdési támogatás, az egészség- és nyugdíjbiztosítási pénztárak támogatása, továbbá a százezer forintos, készpénzben adott támogatás lehetősége is. Az intézkedés kárvallottjai a munkavállalók, a közszférában dolgozók, a kisvállalkozók és »kényszervállalkozók«, illetve a kultúra és a turizmus egyes ágazatai lesznek. S megmaradna a közszférában dolgozók hátrányos megkülönböztetése is. Szinte mindenki csak veszít ezen a fideszes intézkedésen, kivéve a fideszes hatalom” – tették hozzá. Hangsúlyozták, hogy támogatják a munkavállalók érdekvédelmi harcát és a szakszervezeteik törekvéseit, és – mint írták – „ha demonstrációkra kerül sor a szakszervezetek részéről, úgy azt mi minden szempontból jogos és támogatandó eszköznek tartjuk”.
Kezdeményezik az adótörvények módosítását

Tóth Bertalan sajtótájékoztatón közölte, hogy az adótörvények módosítását fogják kezdeményezni az Országgyűlés törvényalkotás bizottságánál csütörtökön annak érdekében, hogy a jelenlegi formájában maradjon meg a cafeteriarendszer. A törvényalkotási bizottság ülésére meghívták a MASZSZ képviselőit és kérték a bizottság elnökét, hogy biztosítsa az ő felszólalásukat. (MTI)

nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Lázár János is lehetett volna agrárminiszter

2018. május 04. 08:29
Lázár János neve is felmerült az új Orbán-kormány lehetséges agrárminiszterei között ágazati információk szerint. Egyes fideszes tervekben természeti erőforrásokat és vidékpolitikai ügyeket felügyelő „csúcstárca” létrehozása szerepelt, de ezek az elképzelések most nem válnak valóra. Szinte biztos viszont, hogy Nagy István eddigi földművelésügyi parlamenti államtitkár miniszteri kinevezése után az agrártárca visszakapja a vidékfejlesztést.

Egy új tanulmány szerint a biohús és -tej több egészséges zsírsavat tartalmaz.

2016. február 25. 08:57
Két új, a The British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent, tudományos cikk újfent felmérte az ökológiai gazdálkodásból származó húsok és tejek, illetve az ezek „nem organikus” megfelelői közötti különbségeket.