Cirill betűs, hamis növényvédő szert fogtak

2016. május 30. 11:46
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén is folytatja a növényvédő szerek hamisítása elleni harcot. Az elmúlt két hónapban két ügyben is intézkednie kellett a hatóság munkatársainak. Az egyik esetben lakossági bejelentésre intézkedett a hivatal, míg a másikban egy interneten kapható növényvédő szert vontak ki a forgalomból a szakemberek. A NÉBIH felhívja a növényvédő szer forgalmazók, gazdák figyelmét, hogy csak engedélyezett, magyar nyelvű jelöléssel ellátott növényvédő szereket vásároljanak és használjanak fel.

Közérdekű bejelentés alapján tartottak ellenőrzést a NÉBIH-munkatársai Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. A helyszínen 6 féle cirill betűs, többszázezer forint értékű növényvédő szert foglaltak le. A termékazonossági vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a lefoglalt termék nem egyezik meg az eredeti készítménnyel.

A növényvédő szer hazai forgalmazója szerint a magyarországi mintával azonos, hamis terméket találtak Lengyelországban is. A NÉBIH felhívja a növényvédő szer forgalmazók,  felhasználók figyelmét, hogy csak engedélyezett, magyar nyelvű jelöléssel ellátott növényvédő szereket vásároljanak és használjanak fel.

A NÉBIH figyelemmel kíséri az interneten kapható növényvédő szerek forgalmazását is. Áprilisban közel 40 liter hamis növényvédő szert, kiskertekben is használható gyomirtót foglaltak le. A laboratóriumi mérések kimutatták, hogy ezek egyáltalán nem tartalmazták a jelölt hatóanyagot, ezért hatástalanok.

A hatóság mindkét esetben elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. A forgalmazók több százezer forintos bírságra számíthatnak.

Forrás: promenad.hu / NÉBIH

Kapcsolódó cikkek

Magyarország a hat legnagyobb között

2016. október 24. 08:26
A magyar vetőmag-ágazat teljesítménye, a magyar export a világ vetőmag-kereskedelmének több mint 10 százalékát adja. Magyarországon az előző évinél 10 százalékkal kisebb területen, 101 457 hektáron 250 640 tonna vetőmagot termeltek. A megtermelt mennyiség az előző évi szinthez hasonló maradt. A magyar export az elmúlt három évben 10 százalék feletti részarányt képviselt a világ vetőmag-kereskedelmében – közölte Budapest.

Máris sokan háborognak Lázárék súlyos döntései miatt

2016. május 11. 08:17
Elégedetlenség kíséri a termelők körében a Miniszterelnökség döntéseit, amelyekkel a tárca nemrég meghatározta, kik nyerhetnek úgynevezett agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatásokat a Vidékfejlesztési Programban (VP). A gazdálkodók most szembesülnek azzal, hogy a minisztérium minden második kérelmezőt elutasított. A tárcának kényszerűségből kellett így határoznia, mert a beérkezett pályázatok támogatásigénye többszörösen meghaladta a VP-ben elkülönített környezetgazdálkodási pénzkeretet. A szintén nemrég elbírált ökogazdálkodási felhívásnál viszont szinte minden beadott kérelmet támogatni lehetett, mert itt az igények és a pénzügyi lehetőségek egyensúlyban álltak. Ugyanakkor a nyerteseknél is okozhat gondokat, hogy a Miniszterelnökség a pályázatokat későn bírálta el, ezért a termelők az idén nehezen vagy egyáltalán nem teljesíthetik egyes vállalt kötelezettségeiket, ha eddig a tárca döntéseire vártak.