Csak óvatosan a zöldhulladék-égetéssel - legtöbb helyen tilos!

2023. március 16. 11:25
A zöldhulladék-égetés veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem azt követően, hogy márciusban országszerte már 543 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.
A lángok fellobbanása általában zöldhulladék-égetésre vezethető vissza, és már 603 futballpályányi terület égett le a hónapban - tartalmazza a közlemény.
Csak óvatosan a zöldhulladék-égetéssel - legtöbb helyen tilos!
Felhívták a figyelmet arra: ha bárki a kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot pedig kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni - tették hozzá.
 
Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés.
 
Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos. Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot - ismertették.
 
Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, a tüzet soha ne hagyja felügyelet nélkül, legyen a közelben oltóvíz, legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet - javasolták, megjegyezve: ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni, és csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.
 
Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk.
 
Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Itt az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtése

2023. május 08. 18:37
Május 12-13-án, pénteken és szombaton kerül sor az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében. Az egyre növekvő rászorulói igényekre reagálva az Egyesület idén először tavasszal is elindítja a jótékonysági akcióját, amivel az elmúlt évek adventi időszakában rendre 250 ezer kilónyi tartós élelmiszert sikerült összegyűjtenie.
 

A KORMÁNY ÉS AZ AGRÁRTÁRCA MEGADJA AZ ALAPOKAT A JÖVŐ AGRÁRSZAKEMBEREI SZÁMÁRA

2023. március 30. 14:57
A mezőgazdaság terén szerzett tudás mindig, minden időben biztos alapokat, jó megélhetést ad. Mert enni mindig kell és az élelmiszerekhez az alapanyagot meg kell termelni. Működő, jól termelő mezőgazdaság nélkül kiszolgáltatottak vagyunk, mondta Nagy István agrárminiszter a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum felújított épületének átadásán, Baján.