„Csapdahelyzetet jelentett a 4 százalékos minimálbér-emelés”

2021. február 26. 07:52
Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.
„Csapdahelyzetet jelentett a 4 százalékos minimálbér-emelés”

Az idei év abban is merőben különbözik az elmúlt évektől, hogy míg például tavaly már januárban végrehajtották a bérfejlesztéseket, addig idén nagyon lassan, csak februárra lett megállapodás a kötelező legkisebb munkabérről és a garantált bérminimumról. A kormányrendeletet is január 28-án hirdették ki, és az csak februártól lépett hatályba, vagyis először márciusban, a februári béreknél lesz érezhető az emelés. Ennek ellenére több vállalatnál már korábban megszületett a béralku a 2021-es bérekről. A kereskedelemben többek között a Tescónál, az Aldinál, a Sparnál és az Auchannál; az autógyártóknál a Suzukinál, és már tavaly év vége óta a Mercedesnél is ismertek a bérfejlesztések.

Mennyit is emeltek?
A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak megállapított havi minimálbér bruttó 167 400 forintra (nettó 111 300 forintra), a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak alapbérként megállapított garantált bérminimum havi összege bruttó 219 ezer forintra (nettó 145 600 forintra) emelkedett. Összehasonlításképpen a csütörtökön megjelent legfrissebb kereseti adatokkal, 2020-ban a bruttó átlagkereset 403 600, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268 400 forintot ért el, mindkettő 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A reálkereset 6,2 százalékkal nőtt. A tavaly decemberi nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 298 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 308 ezer forintot ért el. A vállalkozásoknál 472 900 forint volt a bruttó átlagkereset.
 
www.piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Parragh: Annyi ember megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni

2020. április 09. 08:07
Aki viszont eddig szakács volt, elmehet péknek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, lesz még szükség intézkedésekre.

Átdolgozzák a bértámogatási rendszert

2020. április 21. 08:09
2020. április 20-án – videókonferencia keretében – ülést tartott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma. Az ülésen tájékoztatás hangzott el a foglalkoztatási helyzetről és a gazdaságvédelmi intézkedések kibővítéséről. A Gazdaságvédelmi Akcióterv móldosításával többen, könnyebb feltételekkel kaphatnak majd bértámogatást.