Csontváry ritkán látott festményével nyílik meg az ingyenes Róma–Budapest kiállítás

2024. február 22. 17:17
Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes Róma– Budapest tárlatán, amely március 28-ig tekinthető meg.
Csontváry ritkán látott festményével nyílik meg az ingyenes Róma–Budapest kiállítás
Csontváry egyik remekműve, a "Holdtölte Taorminában" - Fotó: Virág Judit Galéria
 
Csontváry Kosztka Tivadar 1901-ben festett szicíliai tájképének felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában" – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
 
Csontváry több alkalommal is járt Szicíliában, az egyik ilyen utazása során festette ezt a képet, valamint párját, a Mandulavirágzás Taorminában című művét.
Csontváry Kosztka Tivadar: Mandulavirágzás Taorminában, 1902 | Landscape  art painting, Art painting, Artist painting
„Csontváry szinte ugyanarról a pontról festette a két művet, azonban más irányba fordulva és más napszakban. Kicsit olyan ez, mint amikor ma valaki panorámafelvételt készít a mobiltelefonjával" – magyarázta Kelen Anna.
 
A kép értékét nehéz felbecsülni, annyi bizonyos, hogy jelenleg egy Csontváry-festmény tartja a magyar aukciós rekordot: a Titokzatos sziget című alkotást 2021-ben a Virág Judit Galéria aukcióján 460 millió forintért adták el.
Titokzatos sziget – Wikipédia
 
A Róma–Budapest tárlat száznál is több, életvidám, színes, olaszos hangulatú, látványos festményt és egyéb műtárgyat vonultat fel.A Virág Judit Galéria több éven keresztül dolgozott a tárlat megnyitásán. Az alkotások nagy részét magángyűjtők adták kölcsön a kiállítás idejére, így olyan műveket is láthat a közönség, amelyeket soha, vagy csak nagyon ritkán mutatnak meg a publikumnak.
 
Csontváry mellett a páratlan művészeti kiállítás a legnagyobb magyar festők – többek között Aba Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Patkó Károly, Vaszary János – képein és egyéb műtárgyakon keresztül mutatja be, hogy milyen hatással volt Itália a hazai képzőművészetre.
 
forrás: turizmus.com
 

Kapcsolódó cikkek

Meghosszabbítja Vaszary-kiállítását a Nemzeti Galéria

2023. január 09. 14:49
A nagy sikerre való tekintettel meghosszabbítja "Vaszary. Az ismeretlen ismerős" című kiállítását a Magyar Nemzeti Galéria (MNG). A Vaszary János két tucatnyi, mindeddig lappangó munkáját is felvonultató tárlat április 2-ig lesz látogatható.
A kiállításon bemutatott mintegy 70 műből 24 alkotás mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A múzeum gyűjteményében "lappangó" műveket sehol sem reprodukálták korábban, közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe - emlékeztet közleményében a Nemzeti Galéria.

FESTÉKSZÓRÁSSAL, VÉDIKUS ESKÜVŐVEL ÉS VIRÁGVÁSÁRRAL IS VÁR A KRISNA-VÖLGYI BÚCSÚ

2023. július 12. 14:56
Az Ökrös járgányház megtekintése, védikus esküvő, Holi festékszórás és egyebek mellett indiai kézműves finomságok kóstolója is szerepel a programok között a hagyományos Krisna-völgyi búcsún, amelyet július 28. és 30. között rendeznek Somogyvámos határában.