DK: vissza kell építeni a szakszervezetek jogait

2021. augusztus 23. 09:01
Dobrev Klára szerint Magyarország akkor lesz büszke és gazdag nemzet, ha képzett, jól megfizetett és kiegyensúlyozott munkavállalói lesznek.
DK: vissza kell építeni a szakszervezetek jogait

A Demokratikus Koalíció (DK) jövő évi kormányra kerülése esetén vállalja a szakszervezetek jogainak visszaépítését - mondta a párt előválasztási miniszterelnök-jelöltje kedden online sajtótájékoztatón. Dobrev Klára szakszervezeti vezetőkkel történt egyeztetését követően hangsúlyozta, kormányfővé választása esetén arra törekszik majd, hogy minden magyar munkavállalónak legyen képviselete. "Az a vállalásom, hogy soha többé ne lehessen becsapni, kizsigerelni vagy éppen alulfizetni a magyar munkásokat" - fogalmazott. A DK miniszterelnök-jelöltje elmondta, Magyarországon gyakorlatilag eltűntek azok a garanciák, "amelyek Európában védik a melósokat". Ez pedig oda vezetett, hogy fáradt, beteg, egészségtelen körülmények között dolgozó emberek próbálnak helytállni "gyakorlatilag éhbérért" - fejtette ki Dobrev Klára. Kiemelte, Magyarország akkor lesz erős, büszke és gazdag nemzet, ha képzett, jól megfizetett és kiegyensúlyozott munkavállalói lesznek. Ennek eléréséhez pedig a szakszervezetek jogainak visszaadása a legjobb eszköz, hogy legyen, aki képviseli a munkavállalókat, adott esetben az aktuális kormány ellen is - fejtette ki.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy fogalmazott, a kormány dolgozókat hátrányosan érintő intézkedései eredményeként a munkavállalóknak egy lehetőségük maradt: éhbérért dolgozni. Hangsúlyozta, szövetségük a jövőben kész nagy politikai szerepet vállalni annak érdekében, hogy a magyar munkavállalók európai módon, európai bérért dolgozhassanak. 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Húszezer lehet a cafeteria többlete

2016. április 18. 10:52
Akik eddig nem adtak béren kívüli juttatást a dolgozóknak, csak kétszázalékos emeléssel csatlakozhatnának az új rendszerhez A kormányzat képviselői kedden egyeztetnek a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel a részletekről – értesült a Magyar Hírlap. Valószínűleg jövőre maximum havi húszezer forint lesz a cafeteria, ami beépül a bérbe, ám ez az összeg nyugdíjra, táppénzre, gyesre nem jogosít majd.
 

A kivándorló diplomások fele a politikai légkör miatt is távozik

2020. november 12. 12:09
Lassult az elvándorlás üteme, de 78% nem tervezi a hazatelepülést. Magyar sajátosság, hogy inkább diplomások mennek el, sokuk a politikai klíma miatt. Nem tudni, hogy a covid-járvány miként hat a migrációra. Hárs Ágnes a Kopint-Tárki kutatója a Társadalmi Riportban most megjelent tanulmányában az elvándorlás, a külföldi munkavállalás és a visszavándorlás folyamatait elemzi.