Drágul a tojás

2017. január 10. 08:03
Hiába vitték le az áfa tartalmát mégis drágulhat a tojás. Az áremelkedést a madárinfluenzával indokolják a gazdák, mert kisebb a kínálat a piacon.

Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke elmondta: a madárinfluenza elérte a tojástermelőket az Európai Unióban és Magyarországon is – közölte. Gondot okoznak a területi és forgalmi korlátozások, a kényszervágások miatt pedig mintegy 10 százalékkal csökkent a tojóállomány.

 
 
 

 

A szakember szerint a januári időszakban minden évben kevesebb a tojás a piacon, mivel a tojóállományokat ebben az időszakban cserélik le a termelők. Ezt a hiányt azonban általában kompenzálni tudják a karácsony utáni hetekben felhalmozódó készletek. Idén azonban a kereslet folyamatosan magasabb szinten volt, így a készletek sem töltődtek fel.

Hamarosan ismét többet kell fizetni a tojásért — fotó: Shutterstock

Mivel a madárinfluenza nemcsak Magyarországot, hanem a legtöbb európai uniós országot is érinti, ezért a hiányzó mennyiséget importból is nehezebb pótolni, így időszakosan tojáshiány is kialakulhat.

A keresleti piac pedig értelemszerűen magasabb árakat hoz magával, az áremeléssel azonban Végh László szerint a termelőknek is csínján kell bánniuk. Az ő érdekük az, hogy minél több tojást vásároljanak a háztartások, magasabb fogyasztás pedig csak kedvező árakkal érhető el.

Január elsejétől a karácsonyi 40-45 forintos árak után a nagyobb szupermarketekben, 28 forintért is lehetett tojást kapni az áfakulcs ugyanis 5 százalékra mérséklődött.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

A megbízási díj alkalmazásának feltételei

2018. június 25. 08:22
A megbízási jogviszony létesítésének szabályairól és elszámolásának időszakáról szóló olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Egekben a termőföld ára, de még így is ez a legjobb befektetés

2016. június 22. 08:32
Az évtizedes távlatban is töretlen termőföldárak tavaly 14 százalékkal még tovább nőttek, a forgalom pedig a felére csökkent.