Drasztikus zöld lépés az EU-tól! Ezt mindenkinek be kell tartania

2023. február 08. 13:34
Az új szabály az EU minden tagállamát, így Magyarországot is érinti.
 
Az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik az a döntés, amely értelmében 2025-től az összes csomagoló- és címkézőanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie – írja a fruitveb.hu.
 
A felhasznált csomagolóanyagokat A-tól E-ig tartó skálán osztályozza majd az EU, és az E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd – teszik hozzá.
Drasztikus zöld lépés az EU-tól! Ezt mindenkinek be kell tartania
Arra hívják fel a figyelmet, hogy a zöldségek és gyümölcsök csomagolásában és címkézésében fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló anyagok használatára, és az exportáló vállalatoknak is meg kell felelniük az előírásoknak.
 
A szabályozás bevezetésének célja a csomagolóanyagok-hulladékok növekedésének visszaszorítása az Európai Unióba, valamint a 2050-re kitűzött klímasemlegesség elérése.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Vadregényes tájakkal vár a Börzsöny

2023. március 13. 09:19
Az Ipoly Erdő Zrt. Pest és Nógrád megyében, 64 ezer hektár állami erdőterület vagyongazdálkodója, ami Magyarország legerdősültebb tája. A nyilvántartott élőfakészlete összesen mintegy 13 millió bruttó köbméter. Az elmúlt 5 évben erdőtelepítéseik összterülete 65,5 hektár volt (ebből 59,43 ha őshonos, 6,07 ha akác), erdőfelújítás pedig 2.620 hektáron zajlott.
Vadregényes tájaival napjainkban is otthont ad mindenki számára, legyen az gazdálkodó, természetvédő, vagy pihenni vágyó természetjáró. A terület magába foglalja a Börzsöny hegységet és a Cserhátot - benne a Karancs és a Medves kistájat, valamint érinti a Gödöllői-dombvidéket is. A társaság által kezelt erdők 62 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll (nemzeti park, tájvédelmi körzet, Natura 2000), ahol kiemelt feladat a térség védelme. Míg a Börzsöny mély völgyekkel és meredek bércekkel, gerincekkel tagolt, az erdőtársulásaiban elsősorban a bükk és a tölgy dominál, addig a Cserhát lankásabb dombjain a cser és az akác az uralkodó.

Nagy István agrárminiszter újévi köszöntője (videó)

2023. január 02. 12:28
Boldog új évet kívánok!
Legyen a 2023-as esztendő a nagy elhatározások és a tervek megvalósításának időszaka. A kihívások ismertek, az eszközök adottak, a kormányzati akarat megvan, és hiszem, hogy a gazdákkal szövetségben az új éven is újult erővel vetjük bele magunkat a munkába!