Egészséges erdők -> egészséges emberek

2021. március 22. 09:00
Az erdők nemzetközi napjának alkalmából a FAO főigazgató-helyettese Maria-Helena Semedo egy egészségesebb és fenntarthatóbb jövő kialakítására buzdít.
Egészséges erdők -> egészséges emberek

Március 21-én ismét az erdők nemzetközi napját ünnepeljük, és talán sosem volt még több okunk arra, hogy figyelmünket ezen, a szárazföldi területek harmadát fedő, értékes természeti erőforrásra fordítsuk.

 

Hiszen oly sokat köszönhetünk az erdőknek.

A tavalyi év során az erdőknek hála sokan maradtak egészségesek a koronavírus járvány közepette.

Sokunk számára jelentettek nélkülözhetetlen segítséget a papírból és kartonból készült védőfelszerelések és csomagolóanyagok. Másoknak az erdők kínáltak teret a mozgáshoz és a testi és lelki feltöltődéshez.

A rászoruló embereknek szerte a világon az erdők jelentik a biztonságot, élelemmel és bevétellel ellátva őket még az ellátási láncok megakadása esetén is.

És mindezek csak a jéghegy csúcsát jelentik az erdők alapvető haszna mellett: elnyelik a szenet, tisztítják a vizeket, élelmet, tüzelőt és gyógynövényeket biztosítanak emberek milliárdjainak, és további százmillióknak megélhetést.

Mégis, a COVID-19 újból figyelmeztetett minket, hogy az állatok, emberek és a környezet egészsége elválaszthatatlan.

 

Szembe kell néznünk azzal, hogy az erdőirtás és az erdők nem fenntartható használata jelentősen hozzájárul a betegségek megjelenéséhez, amit állatról emberre átjutó kórokozók okoznak.

A közelmúlt járványait tekintve a fertőző betegségek mintegy 70%-a (vad)állati eredetű.

 

Amint eltűnnek az erdők, hogy átadják helyüket a szántóföldnek, legelőknek, amikor a városokban megnő a vadhúsok iránti kereslet, az emberek, haszon- és vadállatok közti kontaktusok gyakoribbá válnak. És ezzel együtt egy új járvány esélye is megnő.

Az üzenet egyértelmű: az egészséges erdők egészséges embereket jelentenek.

Ennek ellenére az erdők veszélyben vannak. Az elmúlt 30 évben 420 millió hektár erdő tűnt el főleg a mezőgazdasági célú erdőirtás következményeként.

Ez a pusztítás veszélyezteti mindenki egészségét, üvegházhatású gázokat enged a légkörbe, növényeket és állatokat fenyeget a kihalással és emberek megélhetését teszi bizonytalanná.

 

Mit tehetünk tehát, hogy garantáljuk az erdők és a saját egészségünket?

Először is fel kell számolni azon tevékenységeket, amik nagy erdőségeket alakítanak át mezőgazdasági területté, elismerve, hogy az erdők kivágása nélkül is lehetséges az emberiség ellátása.

Másodszor, a vadállatok illegális kereskedelmét meg kell akadályozni, közben biztosítva helyi őslakosoknak az erdei erőforrásokhoz való hozzáférést.

Harmadszor, be kell fektetni a rossz állapotú erdők helyreállításába és a helyi ökoszisztémák megújításába - ez az erdők nemzetközi napjának idei témája.

 

Jelenleg mintegy 2 milliárd hektár erdő - Kína területének kétszerese - van rossz állapotban a túlhasználat, szárazság és a nem fenntartható erdőgazdálkodás és földhasználat miatt.

 

A jó hír, hogy lehetséges a rossz állapotú területek nagyarányú újjáélesztése.

 

Erre példa az Afrikai Unió kezdeményte Nagy Zöld Fal projekt a Szahara és Száhel-övezetekben. Ennek keretében 2030-ig 100 millió hektárnyi sivatagos területen állítják helyre a növényzetet, zöldítik a tájat, 250 millió tonna új szénelnyelő-kapacitást és 10 millió munkalehetőséget hozva létre.

 

Más, hasonló törekvések vannak világszerte, ilyen többek között a Bonn kihívás, ami 350 millió hektár erdő újratelepítését irányozza elő, illetve az ennél is ambiciózusabb Fenntartható Fejlődési Célok, amik a talajromlás teljes megszűnését célozzák.

 

Ez idáig több mint 60 ország kötelezte el magát az így összesen már 210 millió hektár (India területének kétharmada) leromlott talaj helyreállítása mellett.

 

Eljött a tettek ideje, hogy felgyorsítsuk mindezek megvalósítását.

 

Idén megkezdődött az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítás évtizede, lehetőséget kínálva arra, hogy felgyorsítsuk több millió hektár erdő helyreállítását és meggyógyítsunk a leromlott talajokat. Sokak számára munkalehetőséget kínál az újjáépítés és a koronavírus járványból való gazdasági kilábalás.

 

Minden egyes fa fontos. A kisebb ívű telepítési és helyreállítási projektek is pozitív hatással vannak egészségünkre. A városi fásítás tisztább levegőt, árnyékosabb tereket és mentális és fizikai jóllétet biztosít. Mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy a saját környezetében indítsa el a változást, legyen az a saját vagy közösségi kert.

 

Legyen az idei erdők nemzetközi napja egy új kezdet az erdők helyreállításához és egy egészségesebb világhoz.

 

Forrás: FAO

Kapcsolódó:

Nincs jövő erdő nélkül - közeleg az Erdők Világnapja 2021. (2021-03-05)

Március 21. egyben a Fa Világnapja is (2021-03-07)

Az erdők fontosságáról beszélt az ENSZ főtitkár (2021-03-04)

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Már a Bükkben is lehet 2021-től vándortáborozni!

2021. február 01. 09:17
Közkívánatra 2021-től már a Nyugat-Bükk csúcsait is meghódíthatják az Erdei Vándortáborba jelentkező diákok, az AMK, az OEE és a terület házigazdája, az EGERERDŐ Zrt. közös munkájának köszönhetően!

Ments meg egy kertet! – országszerte lehet pályázni

2020. március 11. 08:17
Az Agrárminisztérium idén országosan is meghirdeti a „Ments meg egy kertet!” programot. A Kertészkedés Éve alkalmából 2016-ban elindított, és az első években kizárólag az AM fenntartású iskolák részére elérhető programot az agrártárca az első évek pozitív tapasztalatai, a programban rejlő szakmai és társadalmi értékek miatt országos szintűre terjeszti ki.