Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket

2023. április 14. 11:51
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli olyan molekulákat tartalmaz, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását, ami tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban egy szuperélelmiszer.
A Penn State University tudósai egereken végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy a brokkoliban lévő molekulák egy olyan receptorhoz kötődnek, amely segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját. Továbbá megállapították, hogy amikor ez a kötődés megtörténik, akkor számos olyan tevékenységet indít el, amely befolyásolja a bélsejtek működését.
Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket
Vannak bizonyos sejtek, amelyek a bélbolyhokat bélelik, és amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében.
 
Ezek közé a sejtek közé tartoznak azok, amelyek a bélfal mentén egy "védő nyálkaréteget" képeznek, valamint azok is, amelyek emésztőenzimeket tartalmazó lizoszómákat termelnek. A kutatók kapcsolatot találtak a brokkoli fogyasztás és az ilyen típusú sejtek között.
A Pittsburghi Gyermekkórház szerint a jól működő vékonybél létfontosságú, mivel az emésztési folyamat során ez végzi a munka nagy részét. Más kutatások szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli fogyasztása segíthet csökkenteni a rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség arányát.
 
"Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli jót tesz nekünk, de miért? Mi történik a szervezetben, amikor brokkolit eszünk?" írta közleményében Gary Perdew, a Penn State Állami Egyetem H. Thomas és Dorothy Willits Hallowell Mezőgazdasági Tudományok Tanszékének vezetője. Majd így folytatta:
 
"Kutatásaink segítenek feltárni azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a brokkoli és más élelmiszerek jótékonyan hatnak az egerek és valószínűleg az emberek egészségére is.
Ez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek, mint a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó, a normál egészséges étrend részét kell képezniük."
 
A vizsgálat elvégzése során a kutatók egerek egy csoportját olyan étrenddel etették, amely 15% brokkolit tartalmazott, ami az emberek esetében körülbelül napi 250 gramm zöldségnek felel meg.
 
 
Ugyanakkor egy kontrollcsoport egeret is etettek egy "tipikus laboratóriumi étrenddel", amely nem tartalmazott brokkolit. A vizsgálat végén a tudósok különböző szempontok alapján elemezték az állatok szöveteit. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak brokkolit, nem volt AHR-aktivitás, ami megváltozott bélgátfunkciót eredményezett.
Konkrétan, azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak brokkolit, kisebb volt a védő nyálkaréteg a vékonybélben, valamint rövidebb volt a táplálék átfutási ideje, és csökkent a Paneth-sejtek és a lizoszómák termelődése.
"A brokkolit nem kapó egerek bélrendszerének egészsége számos olyan módon károsodott, amelyekről ismert, hogy összefüggésbe hozhatók betegségekkel" - mondta Perdew.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Hiába nyitottak a munkaadók, kicsi az esélye az évközi minimálbér-emelésnek

2023. június 23. 15:44
Túl vannak az első tapogatózó egyeztetésen a szociális partnerek, miután hónapok óta csökken a minimálbér vásárlóereje. A vállalkozói oldal ugyan nyitottnak mutatkozik az évközi emelésre, amely legkorábban szeptember–október tájékán lenne esedékes, de akkor már a jövő évi minimálbér-tárgyalásoknak kell elindulniuk.
 
A munkaadói oldal sem zárkózott el attól, hogy elinduljon egy párbeszéd a felek között, mert ők is érzékelik, hogy a magas infláció mekkora probléma a munkavállalók körében – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülése után. 

Kiegyezett a román állami légitársaság a "beteget jelentő" pilótákkal

2024. július 09. 16:00
Véget ért a román Tarom állami légitársaság tömegesen beteget jelentő pilótáinak hétfőn kezdődött tiltakozása, miután megállapodás született a Tarom vezetősége és a repülőszemélyzet képviselői között. Kedden már mind a belföldi, mind a nemzetközi járatok a menetrend szerint közlekednek – tudatta az Agerpres hírügynökség a légitársaság bejelentésére hivatkozva.