Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket

2023. április 14. 11:51
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a brokkoli olyan molekulákat tartalmaz, amelyek védik és elősegítik a bélrendszer egészségét, valamint gátolják a betegségek kialakulását, ami tovább erősíti a bizonyítékot, hogy ez a zöldség valóban egy szuperélelmiszer.
A Penn State University tudósai egereken végeztek vizsgálatokat, és megállapították, hogy a brokkoliban lévő molekulák egy olyan receptorhoz kötődnek, amely segít megvédeni a vékonybél nyálkahártyáját. Továbbá megállapították, hogy amikor ez a kötődés megtörténik, akkor számos olyan tevékenységet indít el, amely befolyásolja a bélsejtek működését.
Egy szuperélelmiszer, ami megvédheti a bélrendszert és kivédheti a betegségeket
Vannak bizonyos sejtek, amelyek a bélbolyhokat bélelik, és amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében.
 
Ezek közé a sejtek közé tartoznak azok, amelyek a bélfal mentén egy "védő nyálkaréteget" képeznek, valamint azok is, amelyek emésztőenzimeket tartalmazó lizoszómákat termelnek. A kutatók kapcsolatot találtak a brokkoli fogyasztás és az ilyen típusú sejtek között.
A Pittsburghi Gyermekkórház szerint a jól működő vékonybél létfontosságú, mivel az emésztési folyamat során ez végzi a munka nagy részét. Más kutatások szerint a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli fogyasztása segíthet csökkenteni a rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség arányát.
 
"Mindannyian tudjuk, hogy a brokkoli jót tesz nekünk, de miért? Mi történik a szervezetben, amikor brokkolit eszünk?" írta közleményében Gary Perdew, a Penn State Állami Egyetem H. Thomas és Dorothy Willits Hallowell Mezőgazdasági Tudományok Tanszékének vezetője. Majd így folytatta:
 
"Kutatásaink segítenek feltárni azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a brokkoli és más élelmiszerek jótékonyan hatnak az egerek és valószínűleg az emberek egészségére is.
Ez erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek, mint a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó, a normál egészséges étrend részét kell képezniük."
 
A vizsgálat elvégzése során a kutatók egerek egy csoportját olyan étrenddel etették, amely 15% brokkolit tartalmazott, ami az emberek esetében körülbelül napi 250 gramm zöldségnek felel meg.
 
 
Ugyanakkor egy kontrollcsoport egeret is etettek egy "tipikus laboratóriumi étrenddel", amely nem tartalmazott brokkolit. A vizsgálat végén a tudósok különböző szempontok alapján elemezték az állatok szöveteit. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak brokkolit, nem volt AHR-aktivitás, ami megváltozott bélgátfunkciót eredményezett.
Konkrétan, azoknál az egereknél, amelyek nem kaptak brokkolit, kisebb volt a védő nyálkaréteg a vékonybélben, valamint rövidebb volt a táplálék átfutási ideje, és csökkent a Paneth-sejtek és a lizoszómák termelődése.
"A brokkolit nem kapó egerek bélrendszerének egészsége számos olyan módon károsodott, amelyekről ismert, hogy összefüggésbe hozhatók betegségekkel" - mondta Perdew.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Minden eddiginél több adományt gyűjtött együtt a Nestlé és a Tesco a rászorulóknak

2024. január 24. 17:29
Tavalyi közös kampányának eredményeként a Tesco és a Nestlé 16 millió forinttal támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját. Az ősszel meghirdetett jótékonysági akció keretében a Nestlé a Tesco áruházakban eladott Nestlé termékek értékének 1 százalékát ajánlotta fel jótékony célra, az összeget pedig a Tesco megduplázta. Az összegyűlt támogatásból az Élelmiszerbank 171 ezer élelmiszercsomagot juttat el a rászorulóknak.

Ezt tudnod kell: január elsejével ez változik az adózásban, adó-visszaigénylésben

2024. január 16. 13:15
Az év eleje hagyományosan a változások időszaka, különös tekintettel az adójogszabályokra. A NAV-tól ezekről kértünk és kaptunk tájékoztatást.