Egy település, ahol az utakat a természethez igazítják

2022. november 18. 10:31
Az önkormányzat az út nyomvonalát úgy tervezte, hogy az kikerülje a fákat.
Rácalmás a Duna jobb partján, Budapesttől csupán hatvan kilométerre lévő kisváros. Karnyújtásnyira van a magyar puszta, közel a Velencei-tó, az egykori királyi koronázóváros, Székesfehérvár, a Balaton, de az érdeklődő turista helyben is számos látnivalót talál. A város kiemelt figyelmet fordít környezetére és élővilágára.
Egy település, ahol az utakat a természethez igazítják
A fejlesztéseket a természeti adottságokhoz igazítják, nem pedig a természetet alakítják a beruházásokhoz. Ennek bizonyítéka a nemrégiben elkészült Venyimi, teljes szélességű aszfaltos út, mely ezidáig salakos, rossz minőségű volt. Ezen az útvonalon több kb. 150 éves nyárfa található. Az önkormányzat az út nyomvonalát a képen latható módon kérte az út kialakítását, kikerülve a fákat. Példamutató a térségben.
 
A képen jól látni, ahogy az útpályát alakították a környezethez és nem pedig fordítva, mint sok más településen. A fák sértetlenek, egészségesek. A facsoportból csupán egyet kellett kiemelni, amely egészségi állapota miatt volt szükséges ( korhadásnak indult). Nem lett megnyesve, teljes pompában díszlik és uralja a környéket ezután is.
 
Rácalmás
Rácalmás szerencsés földrajzi fekvése, a természeti kincsek, az építészeti örökség mellett mára országos ismertségre tettek szert a közösségi rendezvények is, az őszi Tökfesztivál, a tavaszi Almavirág Fesztivál. A festői szépségű parkkal övezett barokk építészeti műemlék, a Jankovich-kúria a régió legszebb épület-együttese, amelyben ökoturisztikai- és rendezvényközpontot alakított ki az önkormányzat. A természetvédelmi oltalom alatt álló, 380 hektáron elterülő rácalmási Nagy-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Növény- és állatvilága számos érdekes látnivalót kínál, a rácalmási Duna-szakasz pedig a horgászok paradicsoma. (Forrás: Rácalmási Városvédők)
 
Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Balaton-partot vett Balatonfenyves önkormányzata

2023. március 03. 11:57
Balatonfenyves önkormányzata vásárolt egy 107 méter hosszú, több mint 3 ezer négyzetméteres partszakaszt nettó 45 millió forintért – közölte a település polgármestere.
Lombár Gábor – aki egyben az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke – elmondta, szeretnének ezzel a lépéssel példát mutatni. "Felelőssége a 44 tóparti önkormányzatnak, akármilyen kicsi is, ha adódik lehetősége a Balaton-part bármely kis részének közcélokra történő visszaszerzésére, a mai nehéz helyzetben is tegyen meg mindent érte" – fogalmazott.

A vadvilág napjára várja a látogatókat március 3-án a budapesti állatkert

2023. február 28. 13:24
Látványetetésekkel, állattréningekkel, játékos ismeretterjesztő programokkal, valamint gyerekeknek és tanulmányi csoportoknak szóló belépési kedvezményekkel várja a látogatókat pénteken, a vadvilág napján a Fővárosi Állat- és Növénykert.
Az ENSZ kezdeményezésére minden évben március 3-án tartják szerte a világban a vadvilág napját, amely a vadvilágra és a fennmaradását fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet.