Egy település, ahol az utakat a természethez igazítják

2022. november 18. 10:31
Az önkormányzat az út nyomvonalát úgy tervezte, hogy az kikerülje a fákat.
Rácalmás a Duna jobb partján, Budapesttől csupán hatvan kilométerre lévő kisváros. Karnyújtásnyira van a magyar puszta, közel a Velencei-tó, az egykori királyi koronázóváros, Székesfehérvár, a Balaton, de az érdeklődő turista helyben is számos látnivalót talál. A város kiemelt figyelmet fordít környezetére és élővilágára.
Egy település, ahol az utakat a természethez igazítják
A fejlesztéseket a természeti adottságokhoz igazítják, nem pedig a természetet alakítják a beruházásokhoz. Ennek bizonyítéka a nemrégiben elkészült Venyimi, teljes szélességű aszfaltos út, mely ezidáig salakos, rossz minőségű volt. Ezen az útvonalon több kb. 150 éves nyárfa található. Az önkormányzat az út nyomvonalát a képen latható módon kérte az út kialakítását, kikerülve a fákat. Példamutató a térségben.
 
A képen jól látni, ahogy az útpályát alakították a környezethez és nem pedig fordítva, mint sok más településen. A fák sértetlenek, egészségesek. A facsoportból csupán egyet kellett kiemelni, amely egészségi állapota miatt volt szükséges ( korhadásnak indult). Nem lett megnyesve, teljes pompában díszlik és uralja a környéket ezután is.
 
Rácalmás
Rácalmás szerencsés földrajzi fekvése, a természeti kincsek, az építészeti örökség mellett mára országos ismertségre tettek szert a közösségi rendezvények is, az őszi Tökfesztivál, a tavaszi Almavirág Fesztivál. A festői szépségű parkkal övezett barokk építészeti műemlék, a Jankovich-kúria a régió legszebb épület-együttese, amelyben ökoturisztikai- és rendezvényközpontot alakított ki az önkormányzat. A természetvédelmi oltalom alatt álló, 380 hektáron elterülő rácalmási Nagy-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Növény- és állatvilága számos érdekes látnivalót kínál, a rácalmási Duna-szakasz pedig a horgászok paradicsoma. (Forrás: Rácalmási Városvédők)
 
Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Új zenélő út épült, egy népdalt játszik az autósoknak – videó

2022. november 30. 10:14
Hétfőn átadták Magyarország második zenélő útját a Szerencsig négysávossá váló 37-es főút fejlesztésének részeként.
A Gesztely és Szerencs között épülő 18,9 kilométernyi új gyorsforgalmi út a Kaposvárra vezető 67-es úthoz hasonlóan szintén zenél. A Magyar Építők által készített videón az is kiderül, hogy milyen dallamot játszik az 513 méteres szakasz, amennyiben pontosan 80 kilométer/órás sebességgel haladunk Szerencs felé a 37-es úton.

Újabb két szálloda Az Év Hotele döntőjében

2022. november 16. 11:21
Az Év Hotele közönségszavazásban az alföldi és a balatononi régió után Északkelet-Magyarországon is győztest hirdettek.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai támogatásával, illetve az Interakció Produkció által szervezett televíziós hotelverseny három régiójából összesen már hat szálloda jutott be a döntőbe.