Egy település, ahol az utakat a természethez igazítják

2022. november 18. 10:31
Az önkormányzat az út nyomvonalát úgy tervezte, hogy az kikerülje a fákat.
Rácalmás a Duna jobb partján, Budapesttől csupán hatvan kilométerre lévő kisváros. Karnyújtásnyira van a magyar puszta, közel a Velencei-tó, az egykori királyi koronázóváros, Székesfehérvár, a Balaton, de az érdeklődő turista helyben is számos látnivalót talál. A város kiemelt figyelmet fordít környezetére és élővilágára.
Egy település, ahol az utakat a természethez igazítják
A fejlesztéseket a természeti adottságokhoz igazítják, nem pedig a természetet alakítják a beruházásokhoz. Ennek bizonyítéka a nemrégiben elkészült Venyimi, teljes szélességű aszfaltos út, mely ezidáig salakos, rossz minőségű volt. Ezen az útvonalon több kb. 150 éves nyárfa található. Az önkormányzat az út nyomvonalát a képen latható módon kérte az út kialakítását, kikerülve a fákat. Példamutató a térségben.
 
A képen jól látni, ahogy az útpályát alakították a környezethez és nem pedig fordítva, mint sok más településen. A fák sértetlenek, egészségesek. A facsoportból csupán egyet kellett kiemelni, amely egészségi állapota miatt volt szükséges ( korhadásnak indult). Nem lett megnyesve, teljes pompában díszlik és uralja a környéket ezután is.
 
Rácalmás
Rácalmás szerencsés földrajzi fekvése, a természeti kincsek, az építészeti örökség mellett mára országos ismertségre tettek szert a közösségi rendezvények is, az őszi Tökfesztivál, a tavaszi Almavirág Fesztivál. A festői szépségű parkkal övezett barokk építészeti műemlék, a Jankovich-kúria a régió legszebb épület-együttese, amelyben ökoturisztikai- és rendezvényközpontot alakított ki az önkormányzat. A természetvédelmi oltalom alatt álló, 380 hektáron elterülő rácalmási Nagy-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Növény- és állatvilága számos érdekes látnivalót kínál, a rácalmási Duna-szakasz pedig a horgászok paradicsoma. (Forrás: Rácalmási Városvédők)
 
Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek

2024. május 16. 17:33
A lehetőség elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg május 27-től. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon.

Új makettekkel bővült a Guinness-rekorder dinnyési Várpark

2023. február 28. 13:29
Jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap tárt kapukkal várja a látogatóit a négyszeres Guinness-rekorder dinnyési Várpark és Skanzen.
A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb építményekkel bővítette a várpalettát: saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát. A két hektáros területen már javában készülnek a szezonra.
 
A dinnyési Várparkban a magyar történelmi építmények makett formájában kelnek életre, méretük pedig akár két és fél méteres is lehet.