Egy új tanulmány szerint a biohús és -tej több egészséges zsírsavat tartalmaz.

2016. február 25. 08:57
Két új, a The British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent, tudományos cikk újfent felmérte az ökológiai gazdálkodásból származó húsok és tejek, illetve az ezek „nem organikus” megfelelői közötti különbségeket.

Az értekezések szerzői frissen elvégzett kísérletek helyett régebben megjelent esszék metaanalízise révén vonták le a következtetéseiket.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szívbetegségek kockázatát csökkentő omega-3 zsírsavak szintje 50%-kal magasabb volt a biotermékekben, számolt be a The New York Times.

A szakemberek azt is megállapították, hogy az omega-6 nevű, szintén többszörösen telítetlen zsírok mennyisége valamivel kisebb a gyakran a „bio” díszítő jelzővel ellátott húsokban és a tejtermékekben.

A különbségről beszélve Charles M. Benbrook bioipari tanácsadó így fogalmazott:

„Nincs semmi varázslat az ökológiai gazdálkodásban. A lényeg annyi, hogy mivel etetik az állatokat. […] A magasabb omega-3 szintek tekintetében az antibiotikumok, hormonok, vagy a genetikailag módosított takarmány hiánya helyett voltaképpen az a meghatározó, hogy az állatok gabona helyett füvet legelnek.”

Dr. Walter C. Willett, a Harvard Egyetem T. H. Chan Közegészségügyi Iskolája táplálkozási tanszékének vezetője szerint a bio- és nem biomarhahús közötti különbségek elhanyagolhatóak.

 „Sokkal jelentősebb és előnyösebb különbségek mutatkoznak a zsírsavakat illetően, ha a vöröshúsokat baromfihússal vagy hallal helyettesítjük” – állította Willett.

 

Forrás: The Daily Meal / elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari nyomonkövetési roadshow indul

2018. április 03. 07:01
2018. áprilisától kezdve az év őszéig az élelmiszerek nyomon követésével kapcsolatos információkkal ismerkedhetnek az élelmiszeripari vállalkozások.

2018. április 25-én volt a munkában megrokkantak és elhunytak XXIII. Nemzetközi Emléknapja

2018. május 03. 08:00
A megemlékezés napján figyelemfelhívó előadások hangzottak el a munkavédelem fontosságáról és a munkavédelmi képviselők érdekvédelmi munkájáról - hogyan óvjuk meg saját és mások testi épségét, hogy mindenki hazatérhessen szeretteihez a munka végeztével.