Egy új tanulmány szerint a biohús és -tej több egészséges zsírsavat tartalmaz.

2016. február 25. 08:57
Két új, a The British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent, tudományos cikk újfent felmérte az ökológiai gazdálkodásból származó húsok és tejek, illetve az ezek „nem organikus” megfelelői közötti különbségeket.

Az értekezések szerzői frissen elvégzett kísérletek helyett régebben megjelent esszék metaanalízise révén vonták le a következtetéseiket.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szívbetegségek kockázatát csökkentő omega-3 zsírsavak szintje 50%-kal magasabb volt a biotermékekben, számolt be a The New York Times.

A szakemberek azt is megállapították, hogy az omega-6 nevű, szintén többszörösen telítetlen zsírok mennyisége valamivel kisebb a gyakran a „bio” díszítő jelzővel ellátott húsokban és a tejtermékekben.

A különbségről beszélve Charles M. Benbrook bioipari tanácsadó így fogalmazott:

„Nincs semmi varázslat az ökológiai gazdálkodásban. A lényeg annyi, hogy mivel etetik az állatokat. […] A magasabb omega-3 szintek tekintetében az antibiotikumok, hormonok, vagy a genetikailag módosított takarmány hiánya helyett voltaképpen az a meghatározó, hogy az állatok gabona helyett füvet legelnek.”

Dr. Walter C. Willett, a Harvard Egyetem T. H. Chan Közegészségügyi Iskolája táplálkozási tanszékének vezetője szerint a bio- és nem biomarhahús közötti különbségek elhanyagolhatóak.

 „Sokkal jelentősebb és előnyösebb különbségek mutatkoznak a zsírsavakat illetően, ha a vöröshúsokat baromfihússal vagy hallal helyettesítjük” – állította Willett.

 

Forrás: The Daily Meal / elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Az őstermelői termékek értékesítésének legfontosabb szabályai

2018. május 02. 09:07
A tavasz beköszöntével egyre több, friss idényterméket értékesítő őstermelővel találkozhatunk a piacokon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa szerint Magyarországon 2018-ban több mint 300 ezren rendelkeznek érvényes őstermelői igazolvánnyal és több mint 250 ezren foglalkoznak növénytermesztéssel. Azoknak, akik idén először készülnek a terméküket értékesíteni a piacon és azoknak is, akik egész évben jelen vannak, érdemes áttekinteniük az értékesítésre vonatkozó szabályokat.

Élelmiszer-pazarlás elleni kampányt indítottak a multik

2018. október 09. 09:32
Nélkülözőknek készített élelmiszercsomagok összeállítására, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkájának támogatására indított kampányt a Tesco és a Nestlé.