Egy új tanulmány szerint a biohús és -tej több egészséges zsírsavat tartalmaz.

2016. február 25. 08:57
Két új, a The British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent, tudományos cikk újfent felmérte az ökológiai gazdálkodásból származó húsok és tejek, illetve az ezek „nem organikus” megfelelői közötti különbségeket.

Az értekezések szerzői frissen elvégzett kísérletek helyett régebben megjelent esszék metaanalízise révén vonták le a következtetéseiket.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szívbetegségek kockázatát csökkentő omega-3 zsírsavak szintje 50%-kal magasabb volt a biotermékekben, számolt be a The New York Times.

A szakemberek azt is megállapították, hogy az omega-6 nevű, szintén többszörösen telítetlen zsírok mennyisége valamivel kisebb a gyakran a „bio” díszítő jelzővel ellátott húsokban és a tejtermékekben.

A különbségről beszélve Charles M. Benbrook bioipari tanácsadó így fogalmazott:

„Nincs semmi varázslat az ökológiai gazdálkodásban. A lényeg annyi, hogy mivel etetik az állatokat. […] A magasabb omega-3 szintek tekintetében az antibiotikumok, hormonok, vagy a genetikailag módosított takarmány hiánya helyett voltaképpen az a meghatározó, hogy az állatok gabona helyett füvet legelnek.”

Dr. Walter C. Willett, a Harvard Egyetem T. H. Chan Közegészségügyi Iskolája táplálkozási tanszékének vezetője szerint a bio- és nem biomarhahús közötti különbségek elhanyagolhatóak.

 „Sokkal jelentősebb és előnyösebb különbségek mutatkoznak a zsírsavakat illetően, ha a vöröshúsokat baromfihússal vagy hallal helyettesítjük” – állította Willett.

 

Forrás: The Daily Meal / elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Halálra ítélt élelmiszerek: mi tűnik el az asztalunkról?

2018. március 12. 07:43
A világ különböző részein dolgozó kutatók számos élelmiszer eltűnésére számítanak a globális felmelegedés miatt. Olyan kedvenceknek is végük lehet, mint a csoki és a kávé.

Kérdések kereszttüzében a költségvetés

2017. május 05. 08:12
2017. május 4-én ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó konzultációs Fórumának monitoring bizottsága, amely keretében a munkavállalók és munkáltatók képviselői tájékoztatást kaptak a 2018-as költségvetés főbb elveiről és a várható adómódosításokról.