Kapcsolódó tartalmak: ökológia

Hír: Egy új tanulmány szerint a biohús és -tej több egészséges zsírsavat tartalmaz.

2016. február 25. 08:57
 
Két új, a The British Journal of Nutrition folyóiratban megjelent, tudományos cikk újfent felmérte az ökológiai gazdálkodásból származó húsok és tejek, illetve az ezek „nem organikus” megfelelői közötti különbségeket.

Hír: Most minden kiderül: súlyos milliárdokról döntenek Lázárék

2016. március 30. 09:36
 
Március 25-én átadta a Miniszterelnökségnek a lezárható agrár-környezetgazdálkodási (akg) és ökológiai támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Az akg-ban a meghatározott keretnél háromszor több, csaknem 500 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett, míg az öko-jogcímnél a kérelmek nagyjából megfelelnek az 51,5 milliárdos meghirdetett támogatási összegnek. A Miniszterelnökség várhatóan néhány napon belül meghatározza azokat a ponthatárokat, amelyek alapján eldől, mely pályázók kaphatnak támogatásokat.

Hír: Nyomulunk Brüsszelben, hogy sokkal egyszerűbben fizessenek

2016. április 08. 08:01
 
Az uniós zöldítési agrártámogatás adminisztrációjának csökkentését, illetve a környezetvédelmi szabályok gazdálkodási gyakorlathoz közelítését szorgalmazza Magyarország Brüsszelben. Az ökológiai fókuszterületek (EFA) túlzottan részletes előírásait is enyhítenénk és bővítenénk a másodvetésben választható növényfajok körét. A bizottsági egyszerűsítési javaslatcsomag ősszel várható.

Hír: Kedvező exportlehetőségek a biotermékek számára

2016. december 05. 09:18
 
Az európai tendenciákkal ellentétben hazánkban még mindig nem nőtt megfelelő mértékben az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás alá vont területek nagysága - mondta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes a XXIX. Biokultúra Tudományos Napon.

Hír: Ugrásszerűen nőtt a biogazdálkodás területe és az ezzel foglalkozó vállalkozások száma

2017. február 03. 08:03
 
Egy év alatt megduplázódott a biogazdálkodás területe és a biogazdálkodást fenntartó gazdaságok száma Magyarországon. Míg 2015-ben 120 ezer hektáron, addig 2016-ban már 200 ezer hektáron folytattak biogazdálkodást - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön a gödöllői Szent István Egyetemen tartott konferencián.

Hír: Egyre több a biotermelő hazánkban

2017. február 03. 08:05
 
Az Európai Unióban, ezen belül Magyarországon is dinamikusan emelkedik az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága 

Hír: Nincs elég ökovetőmag az országban

2017. március 24. 07:02
 
Hiány van hazai szaporítású ökovetőmagból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján.

Hír: A KAP finomhangolásáról tárgyalt az agrárminiszterek tanácsa

2017. április 05. 08:26
 
A Kormány célja a magyar gazdák helyzetének javítása a Közös Agrárpolitika finomhangolása során – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Mezőgazdasági és Halászati Tanács április 3-i luxemburgi ülése után – közölte az agrártárca.

Hír: A hosszabb mezsgye használ a biológiai sokféleségnek

2017. szeptember 29. 09:43
 
Jövőbe mutató módszertani újításokkal járulnak hozzá a biológiai sokféleség vizsgálatához és védelméhez azok a tanulmányok, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói publikáltak az idei évtől megjelenő Nature Ecology & Evolution folyóiratban.

Hír: Veszélyben lehet az ausztrál mezőgazdaság

2020. július 23. 08:06
 
Súlyosan károsították az ausztrál termőtalajt a bozóttüzek egy ausztrál kutatás szerint, amely hangsúlyozta, hogy nagyobb erőfeszítést kell fordítani a talaj javítására, mert ellenkező esetben az ország mezőgazdasági termelése sínyli meg.