Egyenlőtlen munkabeosztásban dolgozónak, hogyan történik a szabadság kiadása?

2017. május 15. 09:17
Adott munkavállaló részére a munkaadó engedélyezte a napi 6 órás munkavégzést, hétfőtől péntekig, a hétvégék szabadok. Majd ezt követően engedélyezte az eltérő munkarendet úgy, hogy egyik héten hétfőtől szerdáig dolgozik, napi 8,5 órában, másik héten pedig hétfőtől csütörtökig szintén napi 8,5 órában. A kérdésem az, hogy az ő esetében hogyan történik a szabadság keretének megállapítása, amennyiben órában szeretném azt nyilvántartani? Jelenleg 30 nap szabadság jár neki.

A szabadságot minden esetben munkanapra kell kiadni. Egyenlőtlen munkaidő-beosztásban azonban lehetőség van arra, hogy a szabadság nyivántartása munkanapban vagy órában történjen. Az egyik lehetőség szerint tehát a munkáltató a munkanapban kiadott szabadságot napokban is tartja nyilván, viszont ilyenkor a hét minden napja munkanapnak számít (a szabadnap is) kivéve a munkaidőbeosztás szerinti pihenőnapot és a munkaszüneti napot. A másik lehetőség pedig az, hogy a szabadságnapokat órásítom azaz 30 nap és napi 8 óra teljes munkaidő esetén 240 óra szabadsággal számolok, és ebből mindig az aktuális munkaidő-beosztás szerinti munkaórákat vonom le. Ezt mondja ki az Mt.124.§-a. Fontos, hogy a döntést a munkáltatónak az első szabadság kiadásakor kell meghoznia, és ebben év közben nem lehet változtatni.

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Magtárban az idei termés nagyja

2017. szeptember 28. 08:24
Jól haladnak az őszi betakarítási munkák, az elmúlt öt év átlagához viszonyítva, a kukorica kivételével minden növény hozama 5-17 százalékkal nőtt. A hazai ellátás biztosított és jut bőven kivitelre is – közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően.

Több növényvédőszer fogy

2018. május 29. 07:41
A korábbinál is nagyobb erővel igyekeznek megvédeni a termést a különböző kártevőktől és betegségektől a gazdálkodók. A forgalmazók áprilisban az előző havinál is több növényvédő szert adtak el.