Egyenlőtlen munkabeosztásban dolgozónak, hogyan történik a szabadság kiadása?

2017. május 15. 09:17
Adott munkavállaló részére a munkaadó engedélyezte a napi 6 órás munkavégzést, hétfőtől péntekig, a hétvégék szabadok. Majd ezt követően engedélyezte az eltérő munkarendet úgy, hogy egyik héten hétfőtől szerdáig dolgozik, napi 8,5 órában, másik héten pedig hétfőtől csütörtökig szintén napi 8,5 órában. A kérdésem az, hogy az ő esetében hogyan történik a szabadság keretének megállapítása, amennyiben órában szeretném azt nyilvántartani? Jelenleg 30 nap szabadság jár neki.

A szabadságot minden esetben munkanapra kell kiadni. Egyenlőtlen munkaidő-beosztásban azonban lehetőség van arra, hogy a szabadság nyivántartása munkanapban vagy órában történjen. Az egyik lehetőség szerint tehát a munkáltató a munkanapban kiadott szabadságot napokban is tartja nyilván, viszont ilyenkor a hét minden napja munkanapnak számít (a szabadnap is) kivéve a munkaidőbeosztás szerinti pihenőnapot és a munkaszüneti napot. A másik lehetőség pedig az, hogy a szabadságnapokat órásítom azaz 30 nap és napi 8 óra teljes munkaidő esetén 240 óra szabadsággal számolok, és ebből mindig az aktuális munkaidő-beosztás szerinti munkaórákat vonom le. Ezt mondja ki az Mt.124.§-a. Fontos, hogy a döntést a munkáltatónak az első szabadság kiadásakor kell meghoznia, és ebben év közben nem lehet változtatni.

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarország nem hagyja magára a tejtermelőket

2016. június 08. 08:20
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Informális Agrártanácsülésen vesz részt Eindhovenben, ahol a tejpiacon kialakult válság az egyik fő téma.

Bronzérmesek vagyunk méztermelésben

2018. március 26. 07:50
Keretmegállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete. Az ágazat további fejlesztésével kapcsolatos együttműködésről szóló dokumentumot pénteken írta alá Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.