Egyoldalú bérfejlesztés a Mol Nyrt.-nél és a Mol Petrolkémiánál

2022. február 08. 09:05
2022. február 4-én a a Mol Nyrt. és a Mol Petrolkémia a bérfejlesztésre és a kompenzációs mellékletre vonatkozó tárgyalásokat megállapodás hiányában lezárta, és bejelentette, hogy a bérfejlesztést a vállalatok egyoldalúan hajtják végre. A szakszervezetek tiltakoznak, és közös demonstrációt terveznek.
Egyoldalú bérfejlesztés a Mol Nyrt.-nél és a Mol Petrolkémiánál

Kovács László a Mol Nyrt.-nél működő Olajipari Szakszervezet elnöke elmondja, a hír igaz, a munkáltató egyoldalú intézkedéseket jelentett be, a maga részéról a tárgyalásokat lezárta, és bejelentette, hogy a korábbi munkáltatói javaslatot végrehajtja. A végrehajtás részleteiről a vállalat belső közleményekben fog részletesen tájékoztatni.

Az Olajipari Szakszervezet testületei (elnökség, küldöttgyűlés) a bértárgyalások során rendszeresen ülésezett – folytatja Kovács László –, az egyik alapvetésünk az volt, hogy megállapodást szeretnénk, de nem minden áron. Ezért természetesen készültünk mindkét esetre (megállapodás hiánya vagy megegyezés), elvi szinten meghatározva a további teendőket. A napokban szintén testületi üléseket tartunk és a társszakszervezetekkel is egyeztetünk. Jelenleg felmérjük a munkavállalói demonstrációs hajlandóságot, és ennek az eredményétől függenek a további lépéseink. A részletekről folyamatosan tájékoztatjuk tagjainkat közvetlenül vagy tisztségviselőinken keresztül.

A társszakszervezetekkel is egyeztetünk, van egy körvonalazódó forgatókönyvünk, amelyről már a tavaly decemberi küldöttgyűlésünkön szavaztunk – magyarázza a szakszervezeti vezető. Azt, hogy pontosan milyen lépéseket teszünk, a következő küldöttgyűlésünkön dönthetünk, még ezen a héten.  

MOL Petrolkémia

A MOL Petrolkémiánál három tárgyalás után is elfogadhatatlan a munkáltatói ajánlat – válaszol megkeresésünkre Veres Ferenc, a Váltóműszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szakszervezete (VÉSZ) elnöke.  Elmondta, a munkáltató utolsó ajánlata a fizikai dolgozók alapbéremelésére 23 ezer forint, a szellemi dolgozók részére 6,3 százalék március elsejétől, amely emelést differenciáltan szeretné megvalósítani. Továbbá a munkáltató a karácsonyi juttatás bruttó 100 ezer forint feletti részét beépítené az alapbérbe.

A szakszervezetek nem tudják elfogadni ezt az ajánlatot – folytatja a szakszervezeti vezető –, mégpedig három kardinális pontban vitatjuk. Egyrészt a karácsonyi juttatás a bérfejlesztésbe való beépítése teljes mértékben elfogadhatatlan. A tárgyalások előtt a szakszervezetek a vállalatnál jelen lévő szakszervezetek végeztek egy munkavállalói felmérést, amelyből kiderült, hogy a munkavállalók 90 százaléka nem fogadja el ezt a megoldást. A másik kritikánk, hogy a bérfejlesztés mértékét keveselljük, a fizikai munkavállalóknak ez csupán 5,9 százalékos emelést jelentene, illetve, a harmadik pont, amelyben nem értünk egyet, az a béremelés felosztása. A szakszervezetek fix alapbérfejlesztésre törekednek, legalább is arra, hogy a béremelés nagyobb része fix emelésként valósuljon meg.

Veres Ferenc hozzáteszi: – Értjük a munkáltató szempontjait, például azt, hogy ma a munkaerőpiac bérközpontú, ezért minél magasabb alapbérrel lehet vonzani a munkavállalókat, és azt is látjuk, hogy ez rövid távon pluszt jelenthet, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy hosszú távon ennek a típusú emelésnek negatív lenne a hatása.

A helyzet az, hogy a munkáltató, mivel nincs megállapodás, önállóan hajtja végre a legutolsó ajánlatát, ami körülbelül 7 százalékos éves juttatási csomagot jelent, ha a béremelést és a karácsonyi jutalmat együtt nézzük. A szakszervezetek azonban tiltakoznak az egyoldalú intézkedés ellen.

– Jelenleg a szakszervezetek felmérik egy demonstráció támogatottságát és megalakítják a sztrájkbizottságot – számol be Veres Ferenc. – A szakszervezetek a fizikai dolgozók számára fix 10 százalékos, de legalább 40 ezer forint emelést, a szellemi dolgozók számára fix 10 százalékos, de legalább 50 ezer forintot szeretnének. Először is demonstrációt szervezünk, írásban felmérjük a támogatottságot február 12-ig. A kérdésben a gyárban dolgozó négy szakszervezet egységes, hasonlóan látja a bérfejlesztés megvalósítását. Ha magas a támogatottsága egy ilyen akciónak, akkor újból szeretnénk leülni a munkáltatóval, és ha ez nem hoz eredményt, akkor döntünk a következő lépésekről.  

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

A korszerű technológia alkalmazása a versenyképesség záloga a kertészeti ágazatban

2019. szeptember 05. 11:20
A korszerű technológia alkalmazása a versenyképesség záloga a kertészeti ágazatban.

Ezek a juttatások emelkednek a minimálbérrel együtt: sokan fognak örülni

2021. január 29. 09:58
Megszületett a megállapodás a 2021-es minimálbérről: ennek nem csak a dolgozók örülhetnek, hiszen rengeteg olyan ellátás van, amelynek összege a legkisebb hazai keresethez van igazítva. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyit kapnak majd kézhez az érintettek 2021-től.