Egyre több magyar marhahúst és élőmarhát exportálunk

2016. június 22. 08:34
Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt 2016. január-márciusban a 2015. hasonló időszakához képest, a marhahúsexport mennyisége 4 százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) júniusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ marhahústermelése 513 ezer tonnával, 68,4 millió tonnára emelkedhet az idén a 2015. évihez képest. Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,6 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2016 májusában, 3,2 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt 2016. január-márciusban a 2015. január-márciusihoz képest. A főbb partnerek Törökország és Ausztria voltak. Magyarország élőmarha-importja 12 százalékkal csökkent 2016 első negyedévében a 2015. január-márciusban beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha csaknem 60 százaléka Németországból, Hollandiából és Romániából származott. Magyarország marhahúsexportjának mennyisége 4 százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A marhahúsimport volumene 11 százalékkal, értéke 19 százalékkal nőtt.

húsmarha

Törökországba szállított élőmarha mennyisége csaknem a háromszorosára emelkedett – fotó: Shutterstock

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 2 százalékkal, 756 forint/kilogramm hasított meleg súlyra csökkent 2016 májusában az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 3,6 százalékkal, a vágóüszőé pedig 8,6 százalékkal csökkent ugyanekkor – olvasható az Agrárpiaci Jelentések Élőállat és Hús c. kiadványában, ami IDE kattintva tölthető le.

Az élő szarvasmarha és a marhahús külkereskedelmének értéke Magyarországon

 

AKI

Kapcsolódó cikkek

A marhahús-fogyasztás növeléséért indít kampányt az agrárkamara

2018. március 09. 08:10
A magyar marhahús-fogyasztás uniós átlaghoz közelítése érdekében kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mondta a köztestület elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón – közölte az MTI. 

Versenyképes mezőgazdasághoz magas szintű szakképzés szükséges

2017. május 10. 07:39
A jövő korszerű, versenyképes mezőgazdaságához magas szintű szakképzés szükséges, ehhez össze kell hangolni valamennyi érdekelt munkáját - mondta a földművelésügyi miniszter, miután az agrárszakképzés fejlesztése és megújítása érdekében partnerségi megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökével.