Egyszerűsített foglalkoztatott kismama szülés utáni pénzbeli ellátásai

2020. február 10. 08:59
Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozókra speciális szabályok vonatkoznak, ezért érdemes megvizsgálni, mi történik akkor, ha ezen keretek között munkát vállaló nő várandós lesz, milyen pénzbeli ellátásokra lesz jogosult.

Nézzük először át részletesen azt, mit is jelent az egyszerűsített foglalkoztatás, milyen általános szabályok vonatkoznak erre a foglalkoztatási típusra!

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény határozza meg részletesen az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeit. Sokan még mindig alkalmi munkának nevezik, ami jellegéből adódóan igaz is. Alapvetően a törvény hatálya kiterjed egyrészt a mezőgazdasági és a turisztikai idénymunkára, valamint az egyéb alkalmi munkákra.

Mezőgazdasági idénymunkának nevezik a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzést, továbbá a termelő, termelői csoport, termelői szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezőgazdasági termékek anyagmozgatását, csomagolását – a továbbfeldolgozás kivételével – feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

Turisztikai idénymunkának nevezzük a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunkát, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot.

Az alkalmi munka pedig a munkavállaló és munkáltató között jön létre, összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig; egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig; egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony.

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százaléka, garantált bérminimum esetén a 87 százaléka jár.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló a törvény szerinti foglalkoztatása alapján nem minősül a Tbj. szerinti biztosítottnak, nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra azonban szerez jogosultságot.

Mivel nem számít biztosítottnak a munkavállaló, ebből adódóan, egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra sem jogosult, úgymint táppénzre, csecsemőgondozási díjra, gyermekgondozási díjra. Egy várandós kismama esetében, aki jellemzően egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül dolgozott, meg kell vizsgálni, hogy a gyermek várható születésének napja előtti két évben van-e legalább 365 biztosított napja. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében ledolgozott napok nem számítanak bele, így a kérdés, hogy volt-e más felhasználható jogviszonya, például munkaviszonya, vállalkozása, álláskeresési járadék.
 

adozona.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Rengeteget spórolnak az élelmes magyarok: ezt az öt csodanövényt otthonukban is termeszthetik

2020. június 18. 12:17
Hazánkban számos gyógynövény pompázik tavasztól, egészen nyár végéig. A nyár klasszikusának, a levendulának a napokban indul a szezonja, de a drága "Szedd magad!" akciók helyett, akár otthonunkban is könnyedén termeszthetjük a népszerű növényt. Egyre kedveltebbek a könnyen kialakítható, olcsó, otthoni konyhakertek, ezért a HelloVidék összegyűjtött öt egyszerűen termeszthető évelő gyógynövényt, amelyek hosszú ideig hasznos díszei lehetnek kertünknek.

Hőségriasztás

2019. június 17. 08:53
2019. június 12-én 0 órától életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés 0 órától vasárnap éjfélig lesz érvényben. 
 
Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.