Élelmiszer-embargó? Megoldjuk így is!

2016. június 21. 08:24
Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban, és az embargó által nem érintett területek kiaknázására törekszik.

A magyar-orosz mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetét, valamint a további együttműködés lehetőségeit vizsgálta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese Budapesten.

Nagy István és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko áttekintette a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés helyzetét, perspektíváit és főbb irányait. Tárgyaltak az állategészségügyi és növény-egészségügyi felügyelettel kapcsolatos kérdésekről, valamint a mezőgazdaságra vonatkozó tudományos együttműködésről. Egyetértettek abban, hogy további konzultációt folytatnak a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében, figyelembe véve a hatályos jogszabályi lehetőségeket.

magyar-orosz tárgyalás

Magyarország igyekszik kihasználni az orosz importhelyettesítési programban rejlő lehetőségeket – fotó: Francz Ilona/FM

Mindkét fél üdvözölte a Tula megyei Jasznogorszk településen a 2016-ban, 10 millió Euro értékben és 100 százalékban magyar magánbefektetésen alapuló takarmány premix-üzem megvalósulását. A magyar és az orosz miniszterhelyettes is támogatta a két ország kutatóintézetei közötti információcserét. Megállapodtak abban, hogy elősegítik a diákcseréket és a közös kutatásokat.

Nagy István a tárgyaláson leszögezte, hogy Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban. Célként jelölte meg a korábbi hagyományos projektek új projektekkel való bővítését, valamint az eredményes üzletkötések számának növelését.

Magyarország új, az embargó által nem érintett együttműködési területek kiaknázására törekszik. Oroszország importhelyettesítési programot hirdetett meg, Magyarország többek között a mezőgazdaság terén igyekszik kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket és segítséget nyújt a magyar vállalatoknak abban, hogy ne veszítsék el piaci pozícióikat, hanem részt vehessenek ezekben a programokban.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Átlagos évet zárt a mezőgazdaság

2017. december 12. 08:38
A mezőgazdaság kibocsátási volumene 6,1 százalékkal csökkent 2017-ben, a növénytermesztési termékek volumene 8,6, az állattenyésztésé 3,2 százalékkal maradt el a 2016-os eredményektől.

„A fogyasztói szemléletformálás egy izgalmas evolúciós folyamat”

2017. augusztus 18. 09:25
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016 júliusában indult, az EU LIFE pályázatának támogatásával megvalósuló Maradék nélkül elnevezésű programjának fókuszában az élelmiszerláncban szükségtelenül keletkező élelmiszerhulladékok megelőzése áll. A programról – amelynek legfontosabb célkitűzése a fogyasztói szemléletformálás – Dr. Kasza Gyulával, a Nébih Maradék nélkül program vezetőjével beszélgettünk.