Élelmiszer-embargó? Megoldjuk így is!

2016. június 21. 08:24
Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban, és az embargó által nem érintett területek kiaknázására törekszik.

A magyar-orosz mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetét, valamint a további együttműködés lehetőségeit vizsgálta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese Budapesten.

Nagy István és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko áttekintette a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés helyzetét, perspektíváit és főbb irányait. Tárgyaltak az állategészségügyi és növény-egészségügyi felügyelettel kapcsolatos kérdésekről, valamint a mezőgazdaságra vonatkozó tudományos együttműködésről. Egyetértettek abban, hogy további konzultációt folytatnak a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében, figyelembe véve a hatályos jogszabályi lehetőségeket.

magyar-orosz tárgyalás

Magyarország igyekszik kihasználni az orosz importhelyettesítési programban rejlő lehetőségeket – fotó: Francz Ilona/FM

Mindkét fél üdvözölte a Tula megyei Jasznogorszk településen a 2016-ban, 10 millió Euro értékben és 100 százalékban magyar magánbefektetésen alapuló takarmány premix-üzem megvalósulását. A magyar és az orosz miniszterhelyettes is támogatta a két ország kutatóintézetei közötti információcserét. Megállapodtak abban, hogy elősegítik a diákcseréket és a közös kutatásokat.

Nagy István a tárgyaláson leszögezte, hogy Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban. Célként jelölte meg a korábbi hagyományos projektek új projektekkel való bővítését, valamint az eredményes üzletkötések számának növelését.

Magyarország új, az embargó által nem érintett együttműködési területek kiaknázására törekszik. Oroszország importhelyettesítési programot hirdetett meg, Magyarország többek között a mezőgazdaság terén igyekszik kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket és segítséget nyújt a magyar vállalatoknak abban, hogy ne veszítsék el piaci pozícióikat, hanem részt vehessenek ezekben a programokban.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Műanyag darabokat találtak epres joghurtban

2018. augusztus 27. 08:16
A Nébih-hez a RASFF rendszeren érkezett információk szerint finn vásárlók piros színű műanyag darabokat találtak a Lengyelországban gyártott, epres joghurtban.

Laktózmentes tejfölök górcső alatt

2018. május 04. 08:27
Két laktózmentes tejföl gyártóját kellett figyelmeztetni a Szupermenta terméktesztje után, jelölési hiba miatt. Összességében azonban elmondható, hogy jól vizsgáztak a termékek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) átfogó tesztjén.