Élelmiszer-embargó? Megoldjuk így is!

2016. június 21. 08:24
Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban, és az embargó által nem érintett területek kiaknázására törekszik.

A magyar-orosz mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetét, valamint a további együttműködés lehetőségeit vizsgálta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese Budapesten.

Nagy István és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko áttekintette a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés helyzetét, perspektíváit és főbb irányait. Tárgyaltak az állategészségügyi és növény-egészségügyi felügyelettel kapcsolatos kérdésekről, valamint a mezőgazdaságra vonatkozó tudományos együttműködésről. Egyetértettek abban, hogy további konzultációt folytatnak a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében, figyelembe véve a hatályos jogszabályi lehetőségeket.

magyar-orosz tárgyalás

Magyarország igyekszik kihasználni az orosz importhelyettesítési programban rejlő lehetőségeket – fotó: Francz Ilona/FM

Mindkét fél üdvözölte a Tula megyei Jasznogorszk településen a 2016-ban, 10 millió Euro értékben és 100 százalékban magyar magánbefektetésen alapuló takarmány premix-üzem megvalósulását. A magyar és az orosz miniszterhelyettes is támogatta a két ország kutatóintézetei közötti információcserét. Megállapodtak abban, hogy elősegítik a diákcseréket és a közös kutatásokat.

Nagy István a tárgyaláson leszögezte, hogy Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban. Célként jelölte meg a korábbi hagyományos projektek új projektekkel való bővítését, valamint az eredményes üzletkötések számának növelését.

Magyarország új, az embargó által nem érintett együttműködési területek kiaknázására törekszik. Oroszország importhelyettesítési programot hirdetett meg, Magyarország többek között a mezőgazdaság terén igyekszik kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket és segítséget nyújt a magyar vállalatoknak abban, hogy ne veszítsék el piaci pozícióikat, hanem részt vehessenek ezekben a programokban.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Gyógynövénytermesztői tanfolyamot szervez a SZIE

2018. augusztus 09. 12:32
Különleges gyógynövénytermesztői tanfolyamot indít ősszel a Szent István Egyetem (SZIE). A két félévig tartó kurzus célja, olyan szakemberek képzése, akik a szakirányú továbbképzés elvégzését követően képesek helytállni a gyógynövény ágazat különböző területein.

Egy tv riport margójára

2017. január 20. 07:51
A Hírtv 2017.január 17-én Reggeli járat – Mindennapjaink címmel 8 perces riportot adott le a reggeli tv nézők okulására, ahol a szakmát Vajda József „kézműves pék” a Pékműhely tulajdonosa és Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség elnökhelyettese képviselték. A beszélgetés a "kézműves" kontra többi pék között felhabzott- a médiában igen egyoldalúan tálalt- a Magyar Nemzetben 2017. január. 10-én Velkei Tamás tollából„Az ipar a leggyengébb lisztből süt kenyeret” címen megjelent riport folyománya.