Élelmiszer-embargó? Megoldjuk így is!

2016. június 21. 08:24
Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban, és az embargó által nem érintett területek kiaknázására törekszik.

A magyar-orosz mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés helyzetét, valamint a további együttműködés lehetőségeit vizsgálta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko, az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettese Budapesten.

Nagy István és Jevgenyij Vasziljevics Gromiko áttekintette a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködés helyzetét, perspektíváit és főbb irányait. Tárgyaltak az állategészségügyi és növény-egészségügyi felügyelettel kapcsolatos kérdésekről, valamint a mezőgazdaságra vonatkozó tudományos együttműködésről. Egyetértettek abban, hogy további konzultációt folytatnak a mezőgazdasági termékek egymás piacára történő eljuttatása érdekében, figyelembe véve a hatályos jogszabályi lehetőségeket.

magyar-orosz tárgyalás

Magyarország igyekszik kihasználni az orosz importhelyettesítési programban rejlő lehetőségeket – fotó: Francz Ilona/FM

Mindkét fél üdvözölte a Tula megyei Jasznogorszk településen a 2016-ban, 10 millió Euro értékben és 100 százalékban magyar magánbefektetésen alapuló takarmány premix-üzem megvalósulását. A magyar és az orosz miniszterhelyettes is támogatta a két ország kutatóintézetei közötti információcserét. Megállapodtak abban, hogy elősegítik a diákcseréket és a közös kutatásokat.

Nagy István a tárgyaláson leszögezte, hogy Magyarország határozottan részt kíván venni az orosz mezőgazdaságban. Célként jelölte meg a korábbi hagyományos projektek új projektekkel való bővítését, valamint az eredményes üzletkötések számának növelését.

Magyarország új, az embargó által nem érintett együttműködési területek kiaknázására törekszik. Oroszország importhelyettesítési programot hirdetett meg, Magyarország többek között a mezőgazdaság terén igyekszik kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket és segítséget nyújt a magyar vállalatoknak abban, hogy ne veszítsék el piaci pozícióikat, hanem részt vehessenek ezekben a programokban.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Táplálkozási ajánlás gyerekeknek adagolási útmutatóval

2017. november 10. 09:43
A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Az adagolási útmutató a gyerekek kedvelt használati tárgyaival demonstrálja a szükséges élelmiszer-mennyiséget.

Mentorálás: kölcsönösen jól járunk, ha egymástól tanulunk

2018. február 21. 09:57
A mentorálás nemcsak annak jó, aki támogatást kap egy mentortól, hanem az egész szervezetnek, ahol a mentoring kultúra fennáll. Már hírt adtunk arról, hogy idén is kiosztották a Mentor Oscar-díjakat, amit azok a cégek, magánszemélyek, szervezetek kapnak, akik a legtöbbet teszik kollégáik fejlesztéséért, támogatásáért elsősorban mentorálással. Néhányukkal a HR Portal külön is beszélgetett a díjátadón.