Élelmiszer-feldolgozók: a NÉBIH-teszt bizonyítja, hogy nincs kettős mérce

2017. március 30. 09:40
Közleményben üdvözölték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzésének eredményeit.

A vizsgálat minden tekintetben megnyugtatóan igazolta az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) várakozásait, az eredmények elemzése után ugyanis

egyértelműen megállapítható, hogy az itthon és külföldön megvásárolt termékek túlnyomó többsége között semmiféle összetételbeli vagy érzékszervi különbség nem volt."

A szervezet felidézi, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az állateledeleket leszámítva 92 élelmiszerpárt vizsgált, ezek közül 26 esetben nem azonos termékekről volt szó, vagyis nem összehasonlíthatóak.

A 68 összehasonlítható termék közül a vizsgálat során 18 esetben találtak minimális összetételbeli eltérést. Ezek a különbségek azonban nem jelentik azt, hogy a termékek minősége eltérő lenne, azaz hogy a gyártók megkülönböztetést alkalmaznának a magyar és az osztrák fogyasztók között.

Az érzékszervi bírálatokon mind az itthon, mind a külföldön vásárolt termékek szintén jól szerepeltek, köztük egyetlen termékpár esetében sem állapítottak meg jelentős különbséget. Az esetek felében pedig a kis eltérés épp az itthon vásárolt termék javára szólt.

Az összehasonlító vizsgálatról szóló részletes cikkünket – amelyben bemutatjuk, hogy sok esetben milyen blőd megállapítások születtek például az ellenőrzött termékek színére vagy állagára vonatkozóan – itt találja.

 
hvg.hu

 

 
 

Kapcsolódó cikkek

Nébih: több mint 100 raklapnyi visszahívott Mars-termék érkezett Magyarországra

2016. február 26. 08:20
Több mint 100 raklapnyi visszahívott Mars-termék érkezett Magyarországra - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel. 
A cég is még vizsgálja, hogyan kerülhettek a műanyagdarabok a termékbe 

Kiemelt célunk, hogy az ágazatok elvárásának megfelelő tudású és számú szakembert képezzünk

2017. február 02. 08:32
Az agrárszakképzés átalakításával, a bérek folyamatos emelésével el fogjuk érni, hogy az ágazatok elvárásának megfelelő tudású és számú szakembert képezzünk - mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium Dunántúli Szakképző Központ (FM DASzK) Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolája és Kollégiuma átadó ünnepségén.