Élelmiszerlánc-biztonság a termőföldtől az asztalig

2016. november 14. 08:36
Igazi mérföldkőnek számít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Szent István Egyetem közötti együttműködési megállapodás, amelyet 2016. november 3-án írtak alá a felek a Budai Campuson. 

Az esemény a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeként működő, országos hatáskörű hivatal és a felsőoktatási intézmény Élelmiszertudományi Karának együttműködése szempontjából példaértékű megállapodás, melynek célja az Élelmiszerlánc-biztonsági Kockázatkezelési Kihelyezett Tanszék létrehozása, valamint a magyar élelmiszerlánc-biztonság védelme és fejlesztése a termőföldtől az asztalig.

A megállapodást dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke és Dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora írta alá a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett szakmai nap és tudományos ülés során.

Az új tanszék legfontosabb célja a hatékony utánpótlás-nevelés, megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező élelmiszermérnök szakemberek képzése, valamint tudományos kutatások-fejlesztések elősegítése, ezzel is biztosítva az élelmiszerlánc-biztonsággal és -felügyelettel kapcsolatos feladatok magas szintű ellátását.

A két szervezet közösen vállalja többek között a graduális, posztgraduális és doktori képzésekben, a tudományos, kutatási-fejlesztési feladatokban, a szaktanácsadói munkákban való együttműködést. Továbbá a két intézmény feladatként határozta meg egy hosszú távú élelmiszerlánc-biztonsági oktatási stratégia kidolgozását és megvalósítását, valamint szakmai továbbképzések, tudományos és ismeretterjesztő konferenciák, rendezvények szervezését.

Az Élelmiszerlánc-biztonsági Kockázatkezelési Kihelyezett Tanszék vezetője Dr. Kasza Gyula címzetes egyetemi tanár, a NÉBIH elnöki megbízottja.

A Magyar Tudomány Ünnepén zajlott tudományos ülésen Hegyesné dr. Vecseri Beáta, a SZIE Élelmiszertudományi Karának dékánja előadásában méltatta a kiemelkedő, egyedülálló lehetőségeket magában rejtő tanszéket, a specifikus előadásokat és a széleskörű gyakorlati tapasztalatszerzést.

Dr. Lakner Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár az élelmiszergazdaság jövőjéről tartott előadást, míg Dr. Jóźwiak Ákos Bernard, a NÉBIH igazgatóhelyettese és Berkics Adrienn tervezési referens az élelmiszerlánc-felügyelet jövőképét vetítette a résztvevők elé.

Mohácsiné dr. Farkas Csilla, az Élelmiszertudományi Kar dékánhelyettese az élelmiszer-tudomány és -technológia várható fejlődési irányait ismertette, Dr. Kasza Gyula a lakosság szemszögéből mutatta be az élelmiszerlánc-biztonságot Utassy Luca, a NÉBIH munkatársa pedig az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal kockázatkommunikációs tevékenységének fejlődési folyamatairól tartott előadást.

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó egész hónapos eseménysorozatban, melynek idén az „Oknyomozó tudomány” a mottója, az Élelmiszertudományi Kar mellett a Szent István Egyetem többi kara is részt vesz.


Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó cikkek

Egyre hatékonyabban használják ki a gazdák a termeléshez kötött támogatási jogcímeket

2016. augusztus 23. 08:27
2016-ban nőtt a termeléshez kötött támogatásokra beadott gazdálkodói kérelmek száma, ebből is látszik, hogy a gazdák egyre hatékonyabban használják ki a termeléshez kötött támogatási jogcímek adta lehetőségeket, tehát egy jól működő konstrukcióról van szó – mondta Feldman Zsolt a XVII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten.

Taroltak a hatóságok: sok szabálytalanság a balatoni halsütödékben

2016. szeptember 06. 08:04
4 nap, 23 település, 72 halárusító, valamint több mint 200 kg lefoglalt hal és haltermék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) Balaton-parti akciójának fő mutatói. Az ellenőrzés sorozaton az üzletek mintegy ötödénél, 14 egységben tapasztaltak problémát a szakembereknek.