Élesítették az új árfigyelő rendszert. Már böngészhetünk az árak között.

2023. július 03. 12:12
Már nézhetjük is, hogy hol és mennyibe kerül a sajt, a tej vagy éppen a kenyér.
 
Július 1-jével rengeteg változás lépett életbe. Amellett, hogy szigorodtak a hiteligénylés feltételei, megugrott a diákhitel kamata és élesedett az új árfigyelő rendszer is. Mától mindenki számára elérhető a kormány által létrehozott oldal, ahol megtudhatjuk, hogy melyik áruházban a legolcsóbb a tej, a sertéshús, a sajt, illetve a kenyér.
Élesítették az új árfigyelő rendszert. Már böngészhetünk az árak között.
Vásárlás előtt nem árt informálódni
Mától tehát nagybevásárlás előtt nem árt megnézni, hogy hol juthatunk hozzá legolcsóbban az adott élelmiszerhez. A Gazdasági Versenyhivatal szombat reggel élesítette a rendszert, amely hat kereskedelmi lánc 1200 boltjának több mint 60 termék napi fogyasztási árát tartalmazza. Az oldal megnyitását követően először a trappista sajt árait láthatjuk, amiből a Lidl 700 grammos kiszerelése a legkedvezőbb áron beszerezhető fajta.
 
Már működik a kormány bolti árfigyelő rendszere, itt érhető el -  Portfolio.hu
 
A tojás szintén helyet kapott ezen a listán, hiszen a magyar konyha egyik ő alapanyaga. Nemcsak reggeli, hanem sütemény és tészta is készülhet belőle. Az S-es mérethez az Auchanban juthatunk hozzá a legkedvezőbb áron, míg a nagyobb M, L és XL-es változatok az Aldiban a legolcsóbbak.
 
Ami pedig a tejet illeti, szinte mindenhol ugyanannyiba kerül, az árak átlagosan 2-3 forinttal térnek el egymástól.
 
Mi a helyzet a kenyérrel?
A hagyományos veknit a Lidl kínálja a legjobb áron, hiszen ez a fél kilós kenyér itt 310 forintba kerül. A teljes kiőrlésű péktermék esetében azonban az Aldiba érdemes menni, ott ugyanis 299 forintot kell fizetni egy fél kilós kenyérért.
 
Hol vásárolhatunk olcsó húsokat?
Az árfigyelő rendszer a sertéscomb és sertéstarja árait is listázza. Ezekért az Auchanba érdemes menni, ahol egy kilogramm csontos sertéscomb 1279 forintba kerül. A csont nélküli változat mind a Tescóban, mind az Aldiban, mind a Lidlben, mind pedig a Pennyben ugyanannyi, 1299 forint. A karaj ára viszont a Sparban a legkedvezőbb.
 
Térkép az üzletekről
Az új rendszerhez tartozik egy térkép is, aminek segítségével pillanatok alatt megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb álló üzleteket. A menüben pedig kategóriákra bontva böngészhetünk a termékek között. Külön vannak a tejtermékek, a sajt, a tojás, a felvágott, a hús, a zöldség, a gyümölcs, a kenyérfélék, valamint a tartós élelmiszerek.
 
A rendszer ráadásul azt is felfedi, hogy az egyes áruházláncok boltjaiban eltérő áron lehet-e hozzájutni ugyanahhoz a termékhez vagy sem. A keresővel megtalálhatjuk a vásárolni kívánt termékek árait, később pedig bevásárlólistát is készíthetünk, majd azt üzletlánconként össze tudjuk majd hasonlítani.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszólalt a Pick: folytatódik a szalámibotrány, ezért olcsóbb a magyar termék Németországban

2023. február 15. 12:48
Régóta tudjuk már, hogy bizonyos Pick szalámik, legalábbis alkalomadtán biztosan drágábbak Magyarországon, mint egyes német boltokban. A vásárlói kérdés jogos: mégis hogyan lehet, hogy egy Magyarországon gyártott termék drágább idehaza, mint külföldön? Ráadásul pontosan olyan nyugat-európai országokban, ahol az átlagkeresetek legalább a kétszeresei az itthon tapasztalhatóknak. Azért, hogy tisztábban lássunk, a Pénzcentrum megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, mondják el, mégis mi okozza a bicskanyitogató különbségeket. Azt már most elmondjuk, hogy az egyik ludas a hazánkban csúcsra járó áfa, de azért más is befolyásolja az árakat.

Újabb pandémia a láthatáron: van okunk az aggodalomra?

2023. március 21. 12:48
A vakcinagyártók is készülnek. Az Európai Bizottság már két beszerzési szerződést is kötött.
 
Továbbra sem csillapodik Európában a madárinfluenza járvány, az újabb fertőzések egyre nagyobb számban a tengeri madarak, főként a sirályok között terjednek. A magas patogenitású vírustörzset azonban emlősökben is kimutatták, ami egyre jobban aggasztja a szakembereket. Bár a vírus pillanatnyilag a lakosságra nem jelent veszélyt, de ez bármikor megváltozhat.