Elkeseredésükben teleöntötték mézzel az agrárminisztérium bejáratát

2020. január 17. 08:44
Egy német méhészpár 2,5 tonna, glifozáttal szennyezett mézet borított Julia Klöckner agrárminiszter irodája elé tiltakozásképpen a német agrárkormányzat politikájával szemben.

 

A méhészek az ellen tiltakoztak, hogy a német agrárkormányzat még mindig megengedi a sokat vitatott glifozát gyomirtó hatóanyag használatát virágzó növényállományban, ezért öntötték tele mézzel a minisztérium bejáratát – számolt be róla a traktordemonstrációkat is szervező „Wir haben es satt!” (ami nagyjából annyit tesz: torkig vagyunk) néven futó egyesület.

 

A kezdeményezők azt kérik számon az agrárpolitikusokon, hogy

a beporzó rovarok védelme és a családi gazdaságok létbiztonsága miért szorul rendre háttérbe a nagy agrárvegyipari cégek érdekei mögött.

Az érintett méhészpár, Sebastian és Camille Seusing egyébként mintegy 4 tonna mézről tudta meg a közelmúltban, hogy a megengedett szermaradék-határértéket 152-szeresen felülmúló mennyiségben tartalmaz glifozátot, így értelemszerűen nem értékesíthetik, az egyetlen lehetőségük a megsemmisítés. Ezzel az amúgy sikeres méhészetük fennmaradása is bizonytalanná vált.

A „Wir haben es satt!” aktivistái szombatra további demonstrációkat szerveznek.

 
Fotó: Fabian Melber/www.wir-haben-es-satt.de

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte az Agrárminisztérium

2020. április 21. 08:16
Az Agrárminisztérium a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál - közölte Nagy István tárcavezető. Az agrárminiszter hozzátette, az intézkedés értelmében nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

Sikeres a pályázat – több mint 11 ezer eurót már kiosztottak

2021. május 07. 07:55
Már több mint 1000 gazdálkodó nyert támogatást a kisüzemi pályázaton - közölte Nagy István agrárminiszter.