Lakáskassza: megint a saját polgárait rövidíti meg a kormány

2018. október 18. 13:00
A kormány a saját állampolgárai érdekeit figyelmen kívül hagyva hoz – általában minden egyeztetés nélkül – döntéseket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint ilyen a lakástakarék-pénztári betétek állami támogatásának megszüntetése is.

A lakástakarék-pénztári betétek állami támogatásának megszüntetésével újabb támadást intézett a kormány az emberek ellen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökének álláspontja szerint. Kordás László úgy véli, ez a megtakarítási forma alkalmas volt arra, hogy havonta viszonylag kisebb összeg befizetése mellett hosszabb távon a kevésbé tehetősek is rendelkezzenek majd megfelelő pénzügyi forrással új lakás építéséhez, használt ingatlan vásárlásához, illetve meglevő otthonuk felújításához. Az összegyűlt pénzt más célra nem lehetett felhasználni, amit számlákkal kellett igazolni.

Az állam eddig évente legfeljebb 72 ezer forinttal kiegészítette a betéteket, s ezzel ösztönzött a tudatosabb fogyasztói magatartásra, hiszen aki több évre szóló lakástakarék-szerződést kötött, az maga vagy a gyermekei jövője érdekében döntött így. A lakhatás biztosítása pedig a kormány által gyakran hangoztatott fontos társadalompolitikai cél. Ezt a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése is mutatja.

A csok azonban nem igazán megfelelő válasz, hiszen a teljes – tízmilliós – összeget kizárólag új építésű ingatlan vásárlása esetében lehet igénybe venni, és csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik legalább három gyermeket nevelnek. Két gyermek esetében, illetve használt lakás megvételekor ennek az összegnek csupán a töredéke jár, ha pedig valaki például egészségügyi okból nem vállalhat gyermeket, illetve elég népes a családja, de az utódok már felnőttek, lakásszerzési támogatás címén egyetlen fillért sem kaphat.

Ez meglehetősen igazságtalan, diszkriminatív rendszer, hiszen a családok jelentős részének – ha egyébként jogosultak lennének is a csok-ra – esélye sincs új építésű lakás vásárlására. Így a kormány főként azokat a tehetősebb embereket támogatja ezzel, akik önerőből is képesek lennének a megfelelő lakhatási feltételeik biztosítására. A lakástakarék-betétek állami támogatásának megszüntetése így újabb lépést jelent a szegényebb rétegek kirekesztésére, akik eddig ebben a megtakarítási formában láttak esélyt a lakáskörülményeik javítására.

A MASZSZ elnökének véleménye ezzel kapcsolatban, hogy a kormány megint egy fontos társadalompolitikai célt rendel alá költségvetési, vagy ki tudja, milyen szempontoknak. Stadionokra, más presztízsberuházásokra számolatlanul szórják a pénzt, a lakosság jelentős részének kedvező lakástakarék-megtakarítások támogatását viszont megvonják. Az érdekképviselet határozottan tiltakozik a néhány nap alatt elfogadott, s villámgyorsan kihirdetett és hatályba lépett törvénymódosítás ellen.

A jelenlegi kormány Kordás László szerint tudatosan lép fel a munkavállalókkal szemben, miközben ezzel a saját elveivel – ilyen többek között a munkaerő mobilitásának elősegítése, az öngondoskodás fontossága – megy szembe. Megszüntették például a munkáltatók által nyújtható utazási és lakhatási, illetve a diákhitel visszafizetéséhez adható támogatás, valamint a foglalkoztatottak javára nyújtott önkéntes nyugdíjbiztosítási pénztári befizetések adómentességét is.

Mindez egészen elképesztő, hiszen a kormány a saját állampolgárai érdekeit figyelmen kívül hagyva hoz – általában minden egyeztetés nélkül – döntéseket. Kordás László hangsúlyozza: a munkavállalók többségének hátrányos intézkedéseket vissza kell vonni.

(Fotó: lakaskasszaportal.hu)

veledvagyunk.blog.hu

Kapcsolódó cikkek

Kirúghatnak próbaidő alatt, mert kismama vagyok?

2018. március 20. 12:59
Az lenne a kérdésem, hogy Gyes-en vagyok,leszámoltam az előző munkahelyemről és új munkahelyen kezdtem el dolgozni. A próbaidőm öt hónap. Most derült ki (egy hónap ledolgozott próbaidő után), hogy ismét kismama vagyok. Elmehetek táppénzre úgy, hogy nem kell félnem attól, hogy kirúgnak?

Feltétel nélkül mindenkire számít az új agrárminiszter

2018. május 15. 09:24
Minden agrárgazdasági szereplőre számít az új parlamenti ciklusban Nagy István agrárminiszter-jelölt. Szerinte tarthatatlan, hogy ma minden termelési kockázatot a gazdálkodók viselnek. A stratégiai célok között többek között a versenyképesség javítását és a munkaerőhiány csökkentését jelölte meg.